Η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, που παραμένει μέγα ζητούμενο μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, κυριάρχησε στη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών. 

Η περιοχή μας πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στην κλιματική κρίση, οι επιχειρήσεις και η τοπική οικονομία να ορθοποδήσουν γρήγορα, και οι κάτοικοί της που επλήγησαν να ξαναφτιάξουν τις περιουσίες τους. Απαιτείται η συνεργασία όλων.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών ο επίσημος καλεσμένος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόρτζ Τσούνης, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας και ο οικοδεσπότης πρόεδρος του ΣΘΕΒ Γιώργος Ρουπακιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο ελληνικής καταγωγής, Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, εξέφρασε την υποστήριξή του και την πεποίθησή του ότι τα προβλήματα θα αποκατασταθούν, με την περιοχή να γίνεται ακόμη πιο ανθεκτική.

Ο κ. Τσούνης ανέφερε ότι η Λάρισα διαθέτει δυναμική καινοτόμο οικονομία και πως οι ισχυρές οικονομίες θωρακίζουν τις κοινωνίες. “Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες,  η Ελλάδα ξαναφτιάχνει τον χάρτη της ενέργειάς της. Το 59% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ποσοστό που την τοποθετεί στις 10 πρώτες χώρες, ένα αξιοθαύμαστο κατόρθωμα. Η Ελλάδα αποτελεί κέντρο για την ενέργεια, τις μεταφορές στα Βαλκάνια και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική διπλωματία για την ευρωπαϊκή ένταξη των γειτόνων του Νότου”.

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. «Το πρώτο είναι να θεραπεύσουμε πολύ γρήγορα τις πληγές που προκάλεσαν στη Θεσσαλία οι θεομηνίες και με αυτή την αφορμή να ενισχύσουμε το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, να μετασχηματίσουμε το οικονομικό υπόδειγμα, ώστε να την κάνουμε οικονομικά και κοινωνικά πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Όπως ίδιος συμπλήρωσε λέγοντας: «Θέλουμε να έχουμε περισσότερα χρήματα να στηρίξουμε όλους τους πληγέντες, αγρότες νοικοκυριά, επαγγελματίες. Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αν τα προηγούμενα 4, 5 χρόνια δεν είχαμε προλάβει να ισχυροποιήσουμε την ελληνική οικονομία. Θέλουμε καλύτερη υγεία, παιδεία, καλύτερο συνταξιοδοτικό, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και κίνητρα για επενδύσεις. Όλα αυτά δε γίνονται με νόμους και άρθρα,  αλλά μόνο με ισχυρή οικονομία.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, τα τελευταία χρόνια με ρυθμούς 4 και 5 φορές ισχυρότερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης και αυτό μας επιτρέπει να λύνουμε προβλήματα. Δεν εφησυχάζουμε. Πρέπει ακόμη πιο ισχυρά να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τον μ.ο. της Ευρώπης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας επισήμανε ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα βγει ένα έργο που αφορά την παρακολούθηση της επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλία. «Ιδρύσαμε ήδη νέες δομές για το επιχειρείν, ιδρύθηκε η αγροδιατροφικη σύμπραξη», είπε.

Επίσης ανέφερε ότι έρχεται προκήρυξη προγραμμάτων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που θα έχουν δύο άξονες: αρχές Μαΐου για τη συνεργασία των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και ακολούθως, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις, πρόγραμμα καθαρά για την επιχειρηματικότητα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλύτερες και ανταγωνιστικότερες”.

«Η πόλη μετράει ακόμη πληγές, προσπαθεί να βρει το βηματισμό της» ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος λέγοντας πως η γενική συνέλευση του ΣΘΕΒ αποτελεί ευκαιρία για να φτιάξουμε τον χάρτη με τις προτεραιότητες που θα οδηγήσουν στις λύσεις. Τέλος, στην πρόκληση, μετά την τεράστια καταστροφή που άγγιξε τους πάντες, και στη ανάγκη να χτιστεί η Θεσσαλία του αύριο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Γιώργος Ρουπακιάς.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr