Τι καταθέτει ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τα εμβόλια της γρίπης - Αναφέρει και το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου - Τι αναφέρει στην κατάθεσή του για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Στην ένορκη κατάθεσή του, αρχικά αναφέρεται στην εταιρεία Novartis. Όπως αναφέρει το 2008 επι υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου, έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας, CIP συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα, έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

Ο μάρτυρας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Στο εν λόγω πρόγραμμα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα, η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανα εταιρεία. Η Novartis Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με το ποσό των 50.000 ευρώ»

Ο μάρτυρας στην κατάθεσή του υποστηρίζει ότι τα χρήματα δόθηκαν για συγκεκριμένες υπηρεσίες που ουδέποτε έγιναν. 

Ο Μάξιμος Σαράφης, αναφέρεται και στον Κωνταντίνο Φρουζή. Όπως λέει στην κατάθεσή του:

«Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας, ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας. Η εξυπηρέτηση αυτή, πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας όπως π.χ. το φάρμακο AFFINITOR. Επίσης, επι υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του υπουργείου μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου, που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας Η1Ν1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008 – 2009 είχε εμβόλια για το Η1Ν1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας, μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε».

Και συνεχίζει: «Με τον ανωτέρω τρόπο, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος, παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της». 

Ο μάρτυρας συνεχίζει: «Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Η ζημία του κράτους στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή:

αφενός, δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων.

αφετέρου, δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή, ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος ο οποίος είχε αναλάβει την διαπραγμάτευση, και έκλεισε συμφωνία εκ μέρους της NOVARTIS VACCINES SRL, δωροδόκησε τους:

1) Θ.Παπαδημητρίου

2) τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Αριστείδη Καλογερόπουλο

και

3) τον τότε υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο». 

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, με το ψευδώνυμο Μάξιμος Σαράφης, συνεχίζει:

«Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω, χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο ο οποίος ήταν γνώστης της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας του οποίου ήταν σύμβουλος. Ομοίως, το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα, ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ». 

Θεωρώ αντίθετο στην λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας, όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ», καταλήγει ο μάρτυρας. 

Ο θάνατος ασθενούς και ο διαγωνισμός μαμούθ

Ο μάρτυρας θυμάται πως μετά από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα, τον Δεκέμβριο του 2006, που αφορούσε ένα περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς ύστερα από μετάγγιση, «ο τότε υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγγειλε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε ποτέ στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου».

Τα διαγνωστικά αυτά τεστ, συνεχίσει την κατάθεσή του, διέθεταν μόνο οι εταιρίες: Roche και Chiron. Η δεύτερη ανήκει στον όμιλο Novartis. Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει και το 30% των μετοχών της Roche.

Ο μάρτυρας συνεχίζει λέγοντας: «για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος».

Όπως λέει, η προμήθεια ανατέθηκε:

«Α) για μεν την εταιρία Roche σε εταιρεία συμφερόντων του μπροστινού της Roche, Ασημάκη Κατοπη, στο ύψος των 40 ευρώ αν τεστ

β) για δε την εταιρεία Chiron, στην εταιρεία sefeblood bioanalytical συμφερόντων Λόντου Διαμαντίδη, στο ύψος των 50 ευρώ ανά τεστ».

Σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα «(…) τα διαγνωστικά τεστ είχαν στις διάφορες χώρες της Ευρώπης ένα εύρος τιμής 5 έως 15 ευρώ ανα τεστ. Σήμερα και στη χώρα μας τα ίδια τεστ κοστολογούνται στο ύψος περίπου 5 ευρώ».

«Θεωρώ αδύνατο να δόθηκε μίζα κάτω από 40 εκατ.»

Ο προστατευόμενος μάρτυρας, σε αυτό το σημείο της κατάθεσής του, εκτοξεύει την πιο βαριά κατηγορία εναντίον του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Λέει συγκεκριμένα: «Με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας, θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Τη μίζα μοιράστηκαν οι:

ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος

ο τότε γενικός γραμματέας του ίδιου υπουργείου Αριστείδης Καλογερόπουλος

ο τότε γενικός διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ Θ. Παπαδημητρίου.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρήματα που δόθηκαν ως μίζα, ξεπλύθηκαν και από δραστηριότητες της ΕΣΔΥ, δια του Κυριόπουλου. Περαιτέρω άλλο πολιτικό πρόσωπο που δωροδοκήθηκε κατ’ επανάληψη από τη Novartis ήταν ο πρώην υπουργός Υγείας αλλά και Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος».