Υπάρχουν τα επίσημα στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά για το αθέατο χθες της αγοράς δεν υπάρχουν στοιχεία: Τιμολόγια μένουν απλήρωτα, ενοίκια δεν καταβάλλονται αλλά στατιστικές δεν υπάρχουν, καθώς για να καταγραφεί η οφειλή θα πρέπει είτε να «σκάσει» μια επιταγή είτε να υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Το πρόβλημα έχει λάβει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις: οι οφειλέτες της εφορίας ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι ο ένας στους δύο φορολογουμένους δεν μπορεί να εκδώσει φορολογική ενημερότητα.

Περισσότεροι από 850.000 βρίσκονται ήδη με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ προοπτική ευνοϊκής ρύθμισης δεν υπάρχει λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων. Οι οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων που χρωστούν περισσότερα από 5.000 ευρώ έκαστος είναι περίπου 315.000. Με το που θα αποτυπωθεί και ο αριθμός όσων οφείλουν μικρότερα ποσά (κάτω των 5.000 ευρώ), θα φανεί η πραγματική διάσταση του προβλήματος, με τον αριθμό όσων δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα να εκτιμάται σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Τα «κόκκινα» δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 107 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί πλέον στο 45% των συνολικών χορηγήσεων. Περισσότεροι από 400.000 εργαζόμενοι δεν εισπράττουν τον μισθό τους εμπρόθεσμα, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων βαρύνονται με απλήρωτα ενοίκια ή ανεξόφλητα τιμολόγια. Με άλλα λόγια η χώρα έχει αρχίσει να «σαπίζει» και οι κυβερνώντες …κερδίζουν χρόνο.

Ο θεός να βάλει το χέρι του. 

Λ.Ε.