Ο Αθανάσιος Συριανός, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), είναι ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ) στη θέση της Ελένης Κολιοπούλου.

Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, κατά την ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο θεσσαλός υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο Αθανάσιος Συριανός γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνο – Γερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μέλος (και από χθες πρόεδρος) του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος, & μέλος του Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών.

Από το 1984 έως το 1987 εργάστηκε στην οικογενειακή Ναυτιλιακή εταιρεία Αιών 21 με έδρα τον Πειραιά. 

Από το 1989 έως το 1992 απασχολήθηκε στην εταιρεία Roland Berger & Partner GmbH, Διεθνείς Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, στο Μόναχο, με αντικείμενο την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού διεθνών επιχειρήσεων στους τομείς Ποτών, Ναυτιλίας, Κατασκευών και Ενέργειας καθώς και τη μελέτη των επενδυτικών προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Albertus Magnus Πανεπιστημίου της Κολωνίας στη Γερμανία. 

Η ετήσια γενική συνέλευση του ΣΒΘΣΕ

Για τις εργασίες της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκαν στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, στον Βόλο, ο ΣΒΘΣΕ εξέδωσε το παρακάτω δελτίο Τύπου:

"Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, με επίσημο ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, στην αίθουσα εκδηλώσεων αίθουσα εκδηλώσεων ERGON SHOW GROUND EVENT HALL, του Συγκροτήματος Τσαλαπάτα.

Των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης προήδρευσε ο κ. Ευριπίδης Δοντάς, εκπρόσωπος της ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΊΑ ΑΕΒΕ, ενώ χρέη Γραμματέα της Συνέλευσης, εκτέλεσε ο κ. Αντώνης Αρναουτέλης εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΡΝΑΟΥΤΕΛΗΣ ΑΕΒΕ.

Το Πρόγραμμα της Κλειστής Γενικής Συνέλευσης περιελάμβανε τις παρουσιάσεις του Απολογισμού Έργου του Συνδέσμου για την τριετία 2019-2021 από το Γενικό Γραμματέα Δ.Σ. του ΣΒΘΣΕ, κ. Αρ. Εφραιμίδη της εταιρείας SIELMANAE,του Οικονομικού Απολογισμού 2021 και του Προϋπολογισμού 2022 από τον Ταμία Δ.Σ. κ. Κ. Κουρκούμπα της εταιρείας ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, και της έκθεσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε από τον Γραμματέα της Συνέλευσης κ. Α. Αρναουτέλη.
Ακολούθησε η ψηφοφορία για την Ανακήρυξη Επίτιμων Μελών του Συνδέσμου και το πρώτο μέρος της συνεδρίασης έκλεισε με την Ομιλία της Απερχόμενης Προέδρου κας Ελένης Κολιοπούλου, η οποία παρουσίασε στα μέλη τον Απολογισμό Δράσεων 6ετίας της Απερχόμενης Διοίκησης, η οποία, όπως είπε, υπηρέτησε και στήριξε για δύο συνεχόμενες τριετίες τον Σύνδεσμο, έχοντας αναλάβει την αποστολή της σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.
Όπως ανέφερε, ο Σύνδεσμος στάθηκε αρωγός στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης που έδωσαν οι επιχειρήσεις- μέλη του και η Διοίκηση επικουρούμενη από το Στελεχιακό Δυναμικό, ενάντια σε κάθε αντιξοότητα, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια
Αφενός
• Για την αρμόζουσα εκπροσώπηση της οργανωμένης επιχειρηματικότητας
Και αφετέρου
• Για την παροχή υπηρεσιών, συμβουλευτικής, υποστήριξης, καθοδήγησης, συμπαράστασης, προς τις επιχειρήσεις- μέλη του,
ενώ μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που προώθησε και εγκρίθηκαν κατά την Γενική Συνέλευση το 2019, ήταν βασικές τροποποιήσεις στο Καταστατικό του Συνδέσμου, που αφορούσαν μεταξύ άλλων:
 Την τροποποίηση της επωνυμίας του Συνδέσμου σε Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, ώστε να προσδιορίζονται ευκρινώς οι δύο περιφέρειες στις οποίες βρίσκονται οι περισσότερες επιχειρήσεις-μέλη του
και
 Η διεύρυνση της περιοχής εμβέλειας του Συνδέσμου, ώστε επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια, να έχουν την δυνατότητα εγγραφής στο Σύνδεσμο.

Η Ανοικτή Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με το χαιρετισμό του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Ευριπίδη Δοντά, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για την αποδοχή της πρόσκλησης του Συνδέσμου να συμμετέχει στην κορυφαία ετήσια εκδήλωσή του, ως κεντρικός επίσημος ομιλητής.
Αναφερόμενος στις διαδικασίες της απολογιστικής Συνέλευσης που προηγήθηκε τόνισε ότι η φετινή Γενική Συνέλευση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, αφενός γιατί αποτελεί την πρώτη, μετά από τρία χρόνια, δια ζώσης συνεδρίαση, και αφετέρου επειδή από τις διαδικασίες της προέκυψε η νέα Διοίκηση, η οποία θα είναι επικεφαλής του Συνδέσμου για την επόμενη τριετία.
Ευχαρίστησε και συνεχάρη την πρώην Πρόεδρο κα Κολιοπούλου, υπογραμμίζοντας ότι η απερχόμενη Διοίκηση,σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την επιχειρηματικότητα και τη μεταποίηση, κλήθηκε να κρατήσει το τιμόνι του μεγαλύτερου Περιφερειακού Συνδέσμου της χώρας και να διασφαλίσει την ανάπτυξη και την ισχυροποίησή του, ώστε να συνεχίσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην υποστήριξη των συλλογικών, οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των επιχειρήσεων μελών του και κατ’ επέκταση στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία των Περιφερειών ευθύνης του. Τέλος ευχαρίστησε την κα Κολιοπούλου που θα συνεχίσει να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία της και στη νέα Διοίκηση, από τη θέση της Αντιπροέδρου.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον χαιρετισμό του Πρόεδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ κ. Ευθύμιο Βιδάλη, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.
Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Βιδάλης συνεχάρη τα μέλη του νέου ΔΣ του Συνδέσμου, και απευθυνόμενος στο νέο Πρόεδρο, τον κύριο Θανάση Συριανό, ως έναν επιτυχημένο και παραδειγματικό επιχειρηματία, με όραμα και πάθος για ανάπτυξη τόσο της επιχείρησης όσο και του ανθρώπινου δυναμικού, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο του.

Στη συνέχεια ακολούθησε η Ανακήρυξη Επίτιμων Μελών του Συνδέσμου κατά την οποία η απελθούσα Πρόεδρος κα Ελ. Κολιοπούλου απένειμε τιμητικές πλακέτες στον κ. Νικόλαο Παπαδιόχο, της εταιρείας ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ ΑΒΕΕ και στον κ. Κυριάκο Χατζόπουλο, της εταιρείαςΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ. Οι δύο βραβευθέντες αποτέλεσαν μακρόχρονα μέλη της Διοίκησης του Συνδέσμου, ο μεν κ. Παπαδιόχος από το 2010 μέχρι σήμερα στη θέση του Αντιπροέδρου Δ.Σ. και ο κ. Χατζόπουλος από το 2010 ως Έφορος, στη συνέχεια από το 2013 έως και το 2016 ως Αντιπρόεδρος και μέχρι σήμερα και πάλι από τη θέση του Εφόρου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Κολιοπούλου:

Γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της

Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης Α.Ε., Αντιπρόεδρος του Διοικητικού

Συμβουλίου του Ελληνο – Γερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού

Επιμελητηρίου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας &

Κεντρικής Ελλάδος, & μέλος του Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων &

Βιομηχανιών

Από το 1984 έως το 1987 εργάστηκε στην οικογενειακή Ναυτιλιακή εταιρεία

Αιών 21 με έδρα τον Πειραιά. Το 1988 συμμετείχε στην μελέτη που διεξήγαγε

το Ίδρυμα Μεταφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κολωνίας για

λογαριασμό της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας με θέμα την εξέλιξη

των οδικών μεταφορών στην Ευρώπη. Από το 1989 έως το 1992

απασχολήθηκε στην εταιρεία Roland Berger & Partner GmbH, Διεθνείς

Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, στο Μόναχο, με αντικείμενο την εκπόνηση του

στρατηγικού σχεδιασμού διεθνών επιχειρήσεων στους τομείς Ποτών,

Ναυτιλίας, Κατασκευών και Ενέργειας καθώς και τη μελέτη των επενδυτικών

προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας.

Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Albertus Magnus

Πανεπιστημίου της Κολωνίας στη Γερμανία. Υπήρξε αθλητής κωπηλασίας,

μέλος της εθνικής ομάδας της Ελλάδος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής

Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων. Είναι

παντρεμένος με τη Dorothea Mertin και έχουν δύο υιούς και μια κόρη. Μιλάει

Ελληνικά, Γερμανικά και Αγγλικά.

«Τόσο ο κ. Νίκος Παπαδιόχος όσο και ο κ. Κυριάκος Χατζόπουλος, με την δραστηριότητα τους, είχαν καθοριστική συμβολή στη διεύρυνση και στην ενδυνάμωση της βάσης του Συνδέσμου στη Στερεά Ελλάδα και στήριξαν το έργο του Συνδέσμου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Σήμερα ο Σύνδεσμος τιμά την προσφορά τους, αναγνωρίζει το έργο τους, τους ευχαριστεί για τη δράση τους και τους ανακηρύσσει ως επίτιμα μέλη του».
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του νέου Προέδρου του Δ.Σ. κου Αθανάσιου Συριανού, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειαςγια την τιμητική παρουσία του στην εκδήλωση, κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Παραλαμβάνω την Προεδρία του Συνδέσμου από την αγαπητή μου φίλη Λένα Κολιοπούλου, που κατάφερε να διαχειριστεί αντίξοες συνθήκες και με την εμπνευσμένη καθοδήγησή της να δώσει στην επιχειρηματική μας κοινότητα το θεσμικό βάρος και τη δυναμική παρουσία που της  αναλογεί.

 Αξιότιμη, αγαπητή κυρία Κολιοπούλου, εκ μέρους του συνόλου των Μελών του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος σε ευχαριστώ για τη μεγάλη, την ανεκτίμητη προσφορά σου. Η εξαετής προεδρία σου χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη, εποικοδομητική και δημιουργική θητεία.

Μετά και την επανεκλογή σου στο νέο ΔΣ, να μου επιτρέψεις να σου ζητήσω να σταθείς δίπλα μας, αρωγός στη νέα προσπάθεια που ξεκινάει σήμερα, συνοδοιπόρος και στα επόμενα καθοριστικά χρόνια για την βιομηχανία και τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας.

Οι γνώσεις, η πείρα, η καθαρή σου ματιά για τα πράγματα θα είναι πολύτιμη για όλους.

Σε ένα κόσμο που με ολοένα ταχύτερο ρυθμό εξελίσσεται και μεταλλάσσεται, η εκπροσώπηση της επιχειρηματικής μας κοινότητας πρέπει να γίνει ισχυρότερη και περισσότερο συλλογική.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να επεξεργαστεί, να αρθρώσει και προβάλει δραστικότερα εμπεριστατωμένες προτάσεις για τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου και των θεσμών εντός των οποίων αναπτύσσουμε τις εργασίες μας.

Στην αναζήτηση συμβατών με το περιβάλλον τεχνολογιών παραγωγής, οι χώρες της Δύσης και κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσδιορίζουν ένα νέο, απαιτητικό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τις επενδύσεις, τις αδειοδοτήσεις, τις δεξιότητες των εργαζομένων.

Εκείνο όμως που δεν μπορούμε να αψηφήσουμε και που κατεξοχήν χαρακτηρίζει την εποχή μας, είναι το γεγονός, ότι η προστιθέμενη αξία όλο και λιγότερο θα προέρχεται μέσω της βιομηχανικής παραγωγής και δεν θα βασίζεται στους υλικούς παραγωγικούς συντελεστές, αλλά στη πληροφορία και τη γνώση.

Στη παγκόσμια αλυσίδα αξίας ο ανταγωνισμός δεν είναι πρωτίστως ανταγωνισμός κόστους αλλά ανταγωνισμός καινοτομίας τόσο αναφορικά με το προϊόν όσο και με τις διαδικασίες και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Όσοι βλέπουν την οικονομική δραστηριότητα ως εξίσωση μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή ότι για να κερδίσουν, κάποιος άλλος πρέπει να χάνει, θα μένουν πίσω.

Θα αναπτυχθούν εκείνοι που διαθέτουν περιφερειακή όραση να αναζητήσουν και να βρουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις τους.

Με πλεόνασμα αισιοδοξίας θα είναι εκείνοι που συν-διαμορφώνουν το κόσμο του μέλλοντος στη βάση σύγχρονου κώδικα αξιών επιχειρηματικής ηθικής, φροντίζουν να κερδίζουν όλοι οι συναλλασσόμενοι μαζί τους - εργαζόμενοι, προμηθευτές, πελάτες και μέτοχοι - έχουν ουσιαστική συνδρομή στην εθνική ευημερία και αναγνωρίζονται για το θετικό άθροισμα της επιχειρηματικής δράσης στην οικονομία, τη κοινωνία, το περιβάλλον.

Η συμμετοχή μιας χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι δεν απαιτεί πιά, πανάκριβες επενδύσεις, μακρόχρονη βιομηχανική παράδοση, κολοσσιαία μεγέθη επιχειρήσεων.

Χρειάζεται απλά καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και υψηλής στάθμης παιδεία, σε συνδυασμό με ευέλικτους μη γραφειοκρατικούς θεσμούς, κατάλληλα ρυθμιστικά πλαίσια και κατάλληλα κίνητρα για καινοτόμες ιδέες.

Στο κρίσιμο όμως ερώτημα, εάν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, επαρκούν και θα οδηγήσουν την χώρα μας σε έναν «ενάρετο» ανοδικό κύκλο που θα ανατροφοδοτείται θετικά, από ανοικτούς και πλουραλιστικούς θεσμούς και στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας, - όπως περιγράφεται στη μελέτη «`Γιατί αποτυγχάνουν τα Έθνη» οι Ατζέμογλου και Ρόμπινσον - η ρεαλιστική απάντηση - παρά το μέγεθος και το μεγάλο διάστημα της ύφεσης, που έχει διανύσει η Ελληνική οικονομία - δεν είναι αποκλειστικά καταφατική.

Σχετικά με τον Σύνδεσμο τόνισε:

Για να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τις υπηρεσίες προς τα μέλη μας, θα χρειαστούμε περισσότερους ίδιους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν τις δράσεις και τις υπηρεσίες του Συνδέσμου. Δράσεις που φιλοδοξούμε να εδραιώσουν και να διευρύνουν τον σημαντικό ρόλο του Συνδέσμου μας για τις επιχειρήσεις μέλη του.

Ο Σύνδεσμος μας αποτελεί έναν ισχυρό και αξιόπιστο οργανισμό εκπροσώπησης περίπου 200  ενεργών σημαντικών επιχειρήσεων των περιφερειών της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος.

Για την λειτουργία του νέου ΔΣ, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η πρόθεσή του είναι:

…. να βελτιώσει και να εμπλουτίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του προς τις επιχειρήσεις μέλη μας, υπάρχει το σκεπτικό που θα προτείνω, το νέο μας Δ.Σ. να  επικαιροποιήσει τις θέσεις του Συνδέσμου μας, με την συνεργασία και την υποστήριξη των Υπηρεσιών του Οργανισμού μας, ενεργοποιώντας και λειτουργώντας συστηματικά ομάδες εργασίας, ανοικτές στα μέλη μας.

Οι ομάδες εργασίας θα ασχοληθούν με επίκαιρα και διαχρονικά θέματα που διαμορφώνουν το περιβάλλον επιχειρηματικής λειτουργίας.

Αυτές τις προτεραιότητες θα υπηρετήσει ο Σύνδεσμός μας και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο την επόμενη τριετία, στηρίζοντας τα στελέχη, το επιστημονικό δυναμικό και τις υπηρεσίες μας με ομάδες εργασίας, εκδηλώσεις και δράσεις στις οποίες καλώ όλες τις επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου να συμμετάσχουν, ώστε:

 - η επιχειρηματική κοινότητα της Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, που διαθέτει την κρίσιμη μάζα, να διευρύνει το θεσμικό της βάρος στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να στηρίξει δυναμικά τη δημόσια παρουσία που της αναλογεί και

- να ωφεληθούμε μέσα από τις δράσεις του Συνδέσμου, για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες δικτύωσης και να απολαύσουμε υπηρεσίες που εξασφαλίζουν την επιρροή, τη γνώση και την εκπροσώπηση που χρειαζόμαστε όλοι  για να αναπτύξουμε τις επιχειρήσεις μας!»

Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον Υπουργό, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Αθ. Συριανός, υπογράμμισε ότι, η εκτίναξη στις τιμές ενέργειας, οι διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού και τα επικείμενα σημεία συμφόρησης στον ενεργειακό εφοδιασμό επιβραδύνουν το παγκόσμιο και εγχώριο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, επηρεάζοντας σημαντικά και τη χώρα μας, που δοκιμάζεται ξανά.

Για το λόγο αυτό έθεσε δύο επιτακτικά ερωτήματα σε δύο θεματικές ενότητες που αφορούσαν η πρώτηστις πολιτικές εξελίξεις σε σχέση με τα ελλείματα, την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τις επενδύσεις και η δεύτερη την ενέργεια και το περιβάλλον.

Αναλυτικότερα:

«1ο Ερώτημα:

 Κύριε Υπουργέ,

Το 2021 σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων, αλλά η χώρα μας συνεχίζει να παρουσιάζει διαχρονικά σημαντικό έλλειμμα.

Η αλλαγή στάσης της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας ως προς την παροχή ρευστότητας και η ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων, θίγουν τις ευαίσθητες ισορροπίες βιωσιμότητας του χρέους της χώρας μας και περιορίζουν το δημοσιονομικό χώρο της κυβέρνησης.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που είναι ίσως ο κυρίαρχος δείκτης σταθεροποίησης και ομαλότητας, δεν μπορεί να καθυστερήσει.

Πως αλλιώς θα μπορέσει η χώρα να επιταχύνει τις επενδύσεις και να ξεκινήσει να καλύπτει την απόσταση που άνοιξε με τους ευρωπαϊκούς μας εταίρους;

Πότε εκτιμάτε, ότι θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Ποια επιχειρήματα προβάλετε στους εγχώριους και ξένους επενδυτές που αισθάνονται αβεβαιότητα από το ενδεχόμενο να υπάρξουν ψηφοθηρικές επιλογές και πολιτικές εξελίξεις που θα είναι προσωρινά ευχάριστες στο εκλογικό σώμα, ίσως όμως επικίνδυνες, καθυστερώντας την οικονομική ανάκαμψη της χώρας;

2ο Ερώτημα:

Κύριε Υπουργέ,

Για την ελληνική βιομηχανία, το πρόβλημα της πρόσβασης σε ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας προϋπήρχε της ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές ενεργείας και δικτύων να είναι σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο των άλλων χωρών της Ευρώπης.

Με το ξέσπασμα του πολέμου, το κόστος αλλά και η επάρκεια ενέργειας εξελίσσεται σε υπέρμετρη απειλή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικονομίας και για τη χώρα μας ιδιαίτερα.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις σε εθνικό ή/και ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές ενέργειας, δεν αρκούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις των υπέρογκων αυξήσεων.

Η αγορά ενεργείας επηρεάζεται καθοριστικά από το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο όμως – κατά την άποψη του Συνδέσμου μας - δεν αντιμετωπίζει επαρκώς υφιστάμενες δομικές στρεβλώσεις της αγοράς, που εμποδίζουν την ανάπτυξη ανταγωνισμού, ενώ διαμορφώνουν συνθήκες που απειλούν τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας-μεταποίησης.

Η Ευρώπη κινείται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση για τη στρατηγική και παραγωγική αυτονομία της, με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στο πλαίσιο της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης που έχει στο επίκεντρό του τη βιομηχανία.

Εντός της ΕΕ προωθείται αλλαγή όλου του θεσμικού πλαισίου για την Ενέργεια, όπως ήδη τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ποιες ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου προωθεί η χώρα μας και πως εκτιμάτε ότι θα ωφελήσουν την ελληνική βιομηχανία;

Προβλέπετε π.χ. ότι θα υπάρξει απλοποίηση διαδικασιών και άμεση διαθεσιμότητα αδειοδοτήσεων με προτεραιότητα στα δίκτυα για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από τη βιομηχανία;

Ποια κονδύλια προβλέπονται στο ΕΣΠΑ και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας και ιδίως για την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ από τις επιχειρήσεις (netmetering), με στόχο τόσο την κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών τους σε προσιτές τιμές, όσο και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα;»

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ κ. ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, αφού ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος για την τιμητική πρόσκληση και όλους τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Μεταξύ άλλων,έκανε λόγο για τις Επιδοτήσεις λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και για την Αυτοπαραγωγή ενέργειας - netmetering, τις διμερείς συμβάσεις και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Αναλυτικότερα επισήμανε ότι:

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων από την πρωτόγνωρη διεθνή ενεργειακή κρίση, η Κυβέρνηση έλαβε σειρά μέτρων. Τον Ιανουάριο του 2022 ξεκίνησε να εφαρμόζεται οριζόντια επιδότηση 65 ευρώ/ΜWh των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (επαγγελματικά, εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια). Η επιδότηση συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ενώ διπλασιάστηκε σε 130 ευρώ τον Απρίλιο.

Στις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής χορηγήθηκε τον Απρίλιο πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Συνεπώς, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανήλθε στα 230 ευρώ/MWh. 

Επιπροσθέτως για όλες αυτές τις επιχειρήσεις διατέθηκαν  επιπλέον 75 εκατ. ευρώ για την αναδρομική επιδότησή του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο να καλυφθεί αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τον Μάιο, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανήλθε στα 170 ευρώ/ΜWh, ακολουθώντας την πτώση της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά.

Από την 1η Ιουλίου προχωρούμε σε μια θεσμική παρέμβαση στην αγορά και αποσυνδέουμε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Με τα νέα μέτρα θα απορροφηθεί το 82% της αύξησης σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ρήτρα αναπροσαρμογής θα ανασταλεί.

Επιπλέον:

Το φθινόπωρο θα ξεκινήσει πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για τις επιχειρήσεις το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαζί με τη μόχλευση, τα συνολικά κεφάλαια που θα κινητοποιηθούν θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ.

Για τη μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό. Στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή προβλέπεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα υπολογίσει τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής. Για τους υποσταθμούς με περιθώρια έως 10 MW, αυτά διατίθενται αποκλειστικά για αυτοπαραγωγή, ενεργειακό συμψηφισμό και πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στις στέγες. Τουλάχιστον το 30% των νέων περιθωρίων ισχύος θα διατεθεί για τις ανάγκες της βιομηχανίας και της μεταποίησης. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του REPowerEU έχει δρομολογηθεί δράση ύψους 160 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με μπαταρία στις στέγες επιχειρήσεων, προκειμένου να μειωθούν το ενεργειακό κόστος και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σχέδιο του μηχανισμού στήριξης των πράσινων PPAs των διμερών συμβολαίων αγοράς πράσινης ενέργειας από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Στόχος είναι να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός από τις αρχές του 2023.

 

  

 Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης έγινε με την ευγενική χορηγία των εξής εταιριών:

Χρυσοί Χορηγοί

 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΑΕ
 • MYTIΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ
 • ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ

Αργυροί Χορηγοί

 • SOVEL AE
 • ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ GROUP AE
 • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ
 • ΚΛΙΑΦΑΣ ΑΕ
 • OMHΡΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΝΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΕΒΕ

Χάλκινοι Χορηγοί

 

 • ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
 • ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ ΑΕ
 • ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΕ

Χορηγοί

 • ELIKON LOGISTICS IKE
 • ΝΕΡΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΕ
 • ΒΑΡΟΥΤΣΙΚΟΣ ΑΕ
 • ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ
 • ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ-ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ ΑΒΕΕ
 • ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ-ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΕ
 • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 • ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

Υποστηρικτές

 • EL PACK AE
 • ICAP GROUP AE
 • MAXDISPLAY by ELMETAL
 • POINT-ΕΚΔΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
 • VODAFON - PANAFONE
 • ΕΔΑΘΕΣΣ

 

Χορηγοί Δεξίωσης/Προϊόντων

 

 • ARGO WINE ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΑΕ
 • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»
 • ΒΙΟΛΑΝΤΑ ΑΕ
 • ΒΡΥΣΣΑΣ ΑΕ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΘΟΠΟΪΙΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΑΕ
 • ΕΨΑ ΑΕ
 • ΚΛΙΑΦΑΣ ΑΕ
 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ

 

Χορηγοί επικοινωνίας

 

 • ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
 • ΌΜΙΛΟΣ ΚΑΡΕΚΛΙΔΗ
 • ΡΑΔΙΟ ΒΕΡΑ
 • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ TRT
 • STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ