Μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας θα παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το πλήγμα που θα επιφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, που βρέθηκε χθες στη βελγική πρωτεύουσα για συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τόνισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αποζημίωση ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων. Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος σύγκλιση προς ένα συγκεκριμένο μοντέλο αποζημιώσεων. Το ζήτημα, είπε, θα συζητηθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν μίλησε κι αυτή για την ανάγκη μιας «ασπίδας προστασίας» για καταναλωτές και επιχειρήσεις, αλλά δεν χρησιμοποίησε τον όρο «αποζημίωση». Πέραν αυτού, οι προτάσεις της Κομισιόν, είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, θα εστιάσουν σε τρεις πυλώνες: τη διαφοροποίηση των προμηθευτών φυσικού αερίου ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία· την περαιτέρω προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα· και τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Σε συνέντευξή του στο χθεσινό φύλλο της La Stampa, πάντως, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι η Κομισιόν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο στα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης «να προστεθούν μηχανισμοί αποζημίωσης από κοινού». Τον Ιούνιο, εν τω μεταξύ, η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει συστάσεις για την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών για έργα ΑΠΕ, καθώς και μία ειδική στρατηγική για την προώθηση της ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, θα επιβληθούν υποχρεωτικά ελάχιστα επίπεδα αποθεμάτων στους χώρους αποθήκευσης των κρατών-μελών πριν από τον επόμενο χειμώνα. Τα ελάχιστα αυτά επίπεδα τίθενται με σκοπό να διασφαλιστεί ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου το επίπεδο των αποθεμάτων στην Ε.Ε. θα βρίσκεται στο 80% της συνολικής χωρητικότητας. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο στόχος είναι ήδη από φέτος οι εισαγωγές ρωσικού αερίου να μειωθούν κατά 80%.

Τα αποθέματα αερίου αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε., καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της περιόδου θέρμανσης, κυμαίνονται στο 27,6%. Το 45% των εισαγωγών αερίου της Ε.Ε. το 2021 προήλθε από τη Ρωσία.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με ανάλυση του Eurasia, η γαλλική προεδρία προσανατολίζεται σε ένα νέο εργαλείο κοινού δανεισμού, μεταξύ 200-400 δισ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία, τη διατροφική ασφάλεια και την κοινή άμυνα, με ορίζοντα το 2030.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης ένας νέος γύρος χαλάρωσης των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων, όπως είχε συμβεί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, για να δοθεί η δυνατότητα στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται δυσανάλογα από την ενεργειακή κρίση. Τέλος, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι πιθανή η ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τις προτάσεις τροποποίησης των εθνικών σχεδίων να υπόκεινται σε έγκριση της Κομισιόν. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη που δεν έχουν αιτηθεί τα δάνεια που δικαιούνται στο πλαίσιο του RRF θα παροτρυνθούν να το κάνουν, επενδύοντας τους πόρους που θα δανειστούν στην ενέργεια.

Γιάννης Παλαιολόγος Καθημερινή