Το 2021, τρεις μήνες νωρίτερα απ’ τα αρχικά χρονοδιαγράμματα, η Fraport Greece παρέδωσε στη χώρα, στους Έλληνες και τους ταξιδιώτες απ’ όλον τον κόσμο 14 ολοκαίνουργια και ασφαλή αεροδρόμια με νέες υπηρεσίες και περισσότερες ανέσεις. Μεταξύ αυτών είναι και το θεσσαλικό αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Η επένδυση περιλάμβανε την κατασκευή πέντε νέων σύγχρονων αεροσταθμών, πέντε επεκτάσεις και τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών, καθώς και την κατασκευή και ανακαίνιση 12 πυροσβεστικών σταθμών.

Ένας από τους πρώτους κλάδους που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις συνέπειες της πανδημίας ήταν ο Τουρισμός, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της Οικονομίας, αλλά και κοιτίδα ανάπτυξης και ευημερίας για μεγάλο τμήμα των τοπικών κοινωνιών της χώρας. Για το λόγο αυτό, τα 14 αεροδρόμια έλαβαν μια καίριας σημασίας πιστοποίηση σχετικά με την εφαρμογή μέτρων κατά της Covid-19. Πιο συγκεκριμένα, πιστοποιήθηκαν από τον Διεθνή Οργανισμό Αεροδρομίων (ACI World) για τη δέσμευσή τους προς το επιβατικό κοινό, το προσωπικό και τους λοιπούς κοινωνικούς εταίρους σχετικά με την εφαρμογή ενδεδειγμένων μέτρων και βέλτιστων πρακτικών, με στόχο την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τη χώρα με 14 καινούρια και αναβαθμισμένα αεροδρόμια, κυρίως όμως, τη βρίσκει έτοιμη να υποδεχθεί εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η διαφορά στα 14 αεροδρόμια είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι πέντε νέοι αεροσταθμοί, οι πέντε επεκτάσεις και οι τέσσερις αναδιαμορφώσεις αεροσταθμών εντυπωσιάζουν. Ο μοντέρνος, λειτουργικός αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των εκσυγχρονισμένων υποδομών άλλαξαν για πάντα την εικόνα των αεροδρομίων. Όμως, η πραγματική μεταμόρφωσή τους βρίσκεται αλλού: Στη νέα ταξιδιωτική εμπειρία.

Στην «καρδιά» του σχεδιασμού της Fraport Greece για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η ενίσχυση της ασφάλειάς τους. Συνολικά κατασκευάστηκαν και ανακαινίστηκαν 12 πυροσβεστικοί σταθμοί, ενώ ανακαινίστηκαν 12 διάδρομοι αποπροσγείωσης.

Πλέον, σε κάθε ένα από τα 14 αεροδρόμια είναι εγκατεστημένα συστήματα νέας γενιάς για τη διαχείριση αποσκευών. Ωστόσο, ο ολιστικός μετασχηματισμός των αεροδρομίων δεν περιορίζεται μόνο στα κτήρια και τον εξοπλισμό. Φέρνει μαζί του νέες υπηρεσίες και ανέσεις που τοποθετούν στο κέντρο τον επιβάτη, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Μοντέρνοι, άνετοι εμπορικοί χώροι και καταστήματα εστίασης παρέχουν περισσότερες επιλογές για αγορές και ψυχαγωγία. Η παραμονή στα αεροδρόμια ορισμένων από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, μετατρέπεται σε μια σύγχρονη ταξιδιωτική εμπειρία, εφάμιλλη αυτών που προσφέρουν τα κορυφαία αεροδρόμια διεθνώς.

Το ύψος της επένδυσης της Fraport Greece για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των περιφερειακών αεροδρομίων, ξεπέρασε τα 440 εκατ. ευρώ. Το έργο, εκτός από ιδιαίτερα απαιτητικό σε κατασκευαστικό επίπεδο, αποτέλεσε και μια τεράστια πρόκληση, αφού οι εκτεταμένες εργασίες πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στα 14 αεροδρόμια, χωρίς να διακοπεί η λειτουργία τους. Οι εκσυγχρονισμένες αεροδρομιακές υποδομές, αντάξιες της φήμης και της ομορφιάς των ελληνικών προορισμών, δεν αντανακλούν μόνο τη σύγχρονη ταυτότητα της Ελλάδας.

Στις 11 Απριλίου 2022 συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ημέρα που η Fraport Greece ανέλαβε τη λειτουργία, τη διαχείριση και τη συντήρηση των 14 αεροδρομίων.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει 650 άμεσες θέσεις εργασίας, στηρίζοντας χιλιάδες έμμεσες θέσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, ήδη από το 2019 η συνολική επίδραση της παραχώρησης στο ετήσιο ΑΕΠ της χώρας φτάνει τα €300 εκατ., ενώ σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα αναμένεται να ξεπεράσει τα €600 εκατ.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από mononews.gr)