“Στο βωμό του κέρδους δεν πρέπει να θυσιάζεται η υγεία των πολιτών» τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, με αφορμή τη δυνατότητα που δόθηκε στην ΑΓΕΤ να αυξήσει την ποσότητα καύσης RDF.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, το RDF περιέχει πλαστικά υλικά και ενώ μέχρι σήμερα η ΑΓΕΤ είχε άδεια να καίει 7.000 τόνους, πρόσφατα αδειοδοτήθηκε για 100.000 τόνους RDF και για 100.000 τόνους άλλα υλικά.

«Σε μια πόλη όπου ήδη υπάρχει πρόβλημα με την ατμοσφαιρική ρύπανση, έρχεται να προστεθεί ακόμη μία πηγή που θα παράγει διοξίνες, φουράνια και πτητικό υδράργυρο, ουσίες άκρως καρκινογόνες για τον άνθρωπο. Και μάλιστα σε μία πόλη όπου από πέρυσι μέχρι φέτος είχαμε 30% αύξηση των καρκίνων», δήλωσε ο Κ. Βολιώτης και κατήγγειλε την αδράνεια και την αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής Βόλου, η οποία δεν πήρε καμία θέση και δεν δέχθηκε καν να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο γι’ αυτό το σημαντικό θέμα που απασχολεί τους πολίτες.

«Εκτός αυτού, όμως, με διάφορες ενέργειες η Δημοτική Αρχή Βόλου υποβαθμίζει το περιβάλλον της πόλης και της περιοχής, με σοβαρές συνέπειες ακόμα και στην οικονομία της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα προβλήματα που παρουσιάζει ο Βιολογικός Καθαρισμός που απειλούν το θαλάσσιο περιβάλλον του Παγασητικού» πρόσθεσε ο κ. Βολιώτης, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της οδού Καραμπατζάκη δηλώνοντας πως οι αλλαγές αποδεικνύουν ότι η Δημοτική Αρχή δεν σέβεται το περιβάλλον της πόλης.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία θα πραγματοποιήσει ενημερωτική συγκέντρωση αύριο Τετάρτη 15 Μαρτίου, στις 7:15 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο PARK. Επιστήμονες θα ενημερώσουν τους πολίτες και τους φορείς για την καύση του RDF και άλλων υλικών και τις επιπτώσεις που έχουν οι ουσίες αυτές στο περιβάλλον και την υγεία.

Συγκεκριμένα θα μιλήσουν οι:

Αντώνης Σωτηρίου, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος ΑΠΘ, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών, με θέμα: «Διαδικασίες και δυνατότητες θερμικής επεξεργασίας υλικών. Προβλήματα».

Βαγγέλης Σπίθας, εκπρόσωπος ΠΑΝΔΟΙΚΟ, με θέμα: «Καύση RDF και άλλων «εναλλακτικών καυσίμων» στην τσιμεντοβιομηχανία».

Γιώργος Ρήγας, παθολόγος-ογκολόγος, Νοσοκομείο Βόλου, με θέμα: «Οι επιπτώσεις των επικίνδυνων αέριων ρύπων στην υγεία»

Τα μέλη της Περιβαλλοντικής ανέφεραν πως η ΑΓΕΤ προσκλήθηκε να έχει εισήγηση στην αυριανή εκδήλωση αλλά δεν απάντησε καθόλου. «Αυτή η περιφρόνηση προς τους κατοίκους της πόλης που τη φιλοξενεί είναι απαράδεκτη και δεν αντισταθμίζεται με οποιαδήποτε ενέργεια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», σημείωσαν τα μέλη της Πρωτοβουλίας.