Θεσσαλική συμμετοχή έχει το φετινό 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 28 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου 2019 με θέμα “Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς”.

Πρόκειται για τον Τάκη Σαράντη της γαλακτοβιομηχανίας Όλυμπος και του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε., που ίδρυσαν και διευθύνουν από κοινού με τον αδερφό του Μιχάλη Σαράντη και σήμερα αποτελεί τον εθνικό πρωταθλητή στο χώρο του γάλακτος.

Ενδεικτικό του διεθνούς κύρους και του επιπέδου του φετινού Φόρουμ είναι το γεγονός ότι συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί, επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο και πρoσωπικότητες διεθνούς κύρους και επιρροής από την οικονομία, την πολιτική, την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών.

Πέραν του κ. Σαράντη, ο οποίος θα συμμετάσχει σε πάνελ με θέμα την Ελληνική βιομηχανία τροφίμων, στους Δελφούς έχουν κληθεί γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν όπως ο Ευτύχιος Βασιλάκης της Aegean Airlines, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος της ΤΙΤΑΝ, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ο Αlexander Zineli της Fraport, o Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, ο Χρήστος Μεγάλου της Πειραιώς, ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος της Google Greece, o Ανδρέας Ανδρεάδης της Σάνι Α.Ε., ο Σπύρος Φέσσας της Quest και αρκετοί άλλοι.

Ενδεικτικό της διεθνούς διάστασης του Φόρουμ είναι πως οι διεθνείς συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος το 40% της συνολικής παρουσίας των ομιλητών. 

Ειδικότερα, θα παραστούν ομιλητές από 13 χώρες, 42 από τις ΗΠΑ, 30 από τη Μεγάλη Βρετανία, 15 από τις Βρυξέλλες, 8 από τη Γαλλία, 7 από τη Γερμανία, 6 από την Ιταλία, 5 από το Ισραήλ, 3 από την Κίνα, 2 από τη Ρωσία. 

Μεταξύ άλλων, θα δώσουν το «παρών» η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι Ευρωπαίοι επίτροποι Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόγιερ, ο καθηγητής στο Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ, επικεφαλής κεντρικών τραπεζών, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο τέως επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρώην επίτροπος και πρόεδρος στο Κέντρο Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Χοακίμ Αλμούνια, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Κάπλαν, ευρωβουλευτές, βουλευτές, πρέσβεις, συγγραφείς.

Η τετραήμερη διεθνής συνδιάσκεψη, η οποία μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια κατέστη θεσμός για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, θα φιλοξενήσει φέτος περισσότερους από 350 ομιλητές, οι οποίοι θα αναλύσουν 80 επίκαιρα θέματα διεθνούς, ευρωπαϊκού και ελληνικού ενδιαφέροντος.

Φέτος, η θεματολογία του Φόρουμ εστιάζει σε τέσσερις θεματικούς πυλώνες:

α) Οι γεωπολιτικές προκλήσεις, οι διεθνείς τάσεις της εποχής και το μέλλον του πλανήτη.

β) Το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, με στόχο τη δημιουργία πλατφόρμας για την ενδυνάμωση των επιχειρηματικών και επενδυτικών σχέσεων και την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών της Ελλάδας με την Ευρώπη και την ευρύτερη μεσογειακή περιοχή.

γ) Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε απόσταση αναπνοής από τις ευρωεκλογές.

δ) Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της μετά από την πολυετή οικονομική κρίση.

Σε κάθε πυλώνα εντάσσονται επιμέρους θεματικές ενότητες με εξειδικευμένες συζητήσεις.

Οι αδερφοί Σαράντη σε στιγμιότυπο από εκδήλωση που διοργάνωσε τον Μάιο του 2018 η ΤΥΡΑΣ, στα Τρίκαλα, με ομιλητή τον καθηγητή του MIT Μιχάλη Μπλέτσα.

Κώστας Τόλης  thessaliaeconomy.gr