Ένα ίδρυμα που έχει πίσω του δεκαετίες προσφοράς, όπως το Ίδρυμα Μποδοσάκη, αποφάσισε να κάνει δωρεά στα Γυμνάσια του νομού Μαγνησίας τον βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων. Μέγα λάθος!

Η δωρεά, σκόνταψε πάνω στις ιδεοληψίες κάποιων οι οποίοι θεωρούν ότι αυτή είναι μια κίνηση εμπορευματοποίησης της Παιδείας! Μιλούν για ιδιωτική εταιρεία (σ.σ. που είναι το κακό άλλωστε;), ενώ πρόκειται ένα από τα πιο σπουδαία Ιδρύματα με κοινωνικό έργο και θεωρούν μέγα αμάρτημα οι ελλείψεις τις οποίες δεν μπορεί να καλύψει το Κράτος να καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα! Και όλα αυτά χωρίς να ερωτηθούν οι γονείς!

Έτσι, με τον πιο επίσημο τρόπο η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, δηλαδή η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, απορρίπτει με ανακοίνωσή της την δωρεά γιατί όπως αναφέρουν αυτό είναι υποχρέωση του Κράτους. Καλούν μάλιστα τους διευθυντές των σχολείων να μην δεχθούν την χορηγία και αν την έχουν ήδη αποδεχθεί να την ακυρώσουν!

Η ανακοίνωση εκδόθηκε στις 05/09/2018 και την Τρίτη 02/10/2018, που άρχισε να γίνεται γνωστή η εξωφρενική αυτή άρνηση των συνδικαλιστών καθηγητών, ήρθε η απάντηση διευκρίνηση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Με μια φράση προσπαθεί να εξηγήσει σε απλά ελληνικά ότι: «…Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δωρεές και όχι για χορηγίες , καθώς το Ίδρυμα Μποδοσάκη επιτελεί κοινωνικό έργο και δεν επιδιώκει, ούτε επιζητά, κανενός είδους εμπορική ή άλλη αναγνώριση για το έργο αυτό».

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας 

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, με αφορμή τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, δηλώνει την κατηγορηματική του αντίθεση στην οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Απορρίπτει τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστά την ευθύνη και την υποχρέωση του Κράτους για τη λειτουργία των δημόσιων σχολείων.

Καλούμε τους συλλόγους και τους διευθυντές των σχολείων να μην δεχθούν τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το «βασικό εξοπλισμό» των εργαστηρίων των Γυμνασίων. Σε περίπτωση που το προηγούμενο διάστημα την αποδέχθηκαν, με συλλογικές διαδικασίες να ακυρώσουν τη χορηγία.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να μην επιτρέπει στις εταιρείες να εισέρχονται στους χώρους των σχολείων με το πρόσχημα χορηγικών προγραμμάτων».

Η ανακοίνωση – απάντηση από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Σε σχέση με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία τροφοδότησε επιστολή της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) του Νομού Μαγνησίας, η οποία κάνει λόγο για απόρριψη «χορηγίας» του βασικού εξοπλισμού των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της β’ βαθμιας εκπαίδευσης, το Ίδρυμα Μποδοσάκη επισημαίνει τα εξής:

Το Ίδρυμα, στο πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής των αναγκών στον τομέα της παιδείας – τομέας που αποτελεί στρατηγικό πυλώνα ενασχόλησής του από την έναρξη της λειτουργίας του και σύμφωνα με την παρακαταθήκη του Ιδρυτή του –  ήρθε άτυπα σε επαφή με τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες σε βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των σχολείων της β’ βαθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Ήδη, πολλά ΕΚΦΕ ανά τη χώρα έχουν ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκληση αυτή, καταγράφοντας τις ανάγκες των σχολείων σε βασικό εξοπλισμό εργαστηρίων και αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα ύπαρξης του εξοπλισμού αυτού (π.χ. δοκιμαστικοί σωλήνες, καμινέτα, μικροσκόπια κτλ), ο οποίος επιτρέπει τη διεξαγωγή απλών, βασικών πειραμάτων με υψηλό εκπαιδευτικό όφελος για τα παιδιά.

Καμία «χορηγία» δεν έχει εγκριθεί ή δρομολογηθεί αυτή τη στιγμή από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, καθώς είναι σε εξέλιξη τόσο η καταγραφή των αναγκών όσο και η αναζήτηση πόρων, πλέον αυτών που διαθέτει το ίδιο το Ίδρυμα στο πλαίσιο των σκοπών του, για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού.

Επισημαίνεται ότι, ως Κοινωφελής Οργανισμός, το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει διαθέσει από την αρχή της λειτουργίας του περισσότερα από 400 εκ. ευρώ για την εκπλήρωση των σκοπών του. Τα χρήματα αυτά έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση της παιδείας αποτελεί σε ετήσια βάση περίπου το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δωρεές και όχι για χορηγίες , καθώς το Ίδρυμα Μποδοσάκη επιτελεί κοινωνικό έργο και δεν επιδιώκει, ούτε επιζητά, κανενός είδους εμπορική ή άλλη αναγνώριση για το έργο αυτό.

Τι απαντά η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κυρία Μαρία Γιαννούλη υποστήριξε μιλώντας στο Newsit.gr ότι "η απόφασή τους στηρίχθηκε στην θέση της Ομοσπονδίας τους, της ΟΛΜΕ, δηλαδή, η οποία είναι αντίθετη με οποιαδήποτε προσπάθεια εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Μόνο και μόνο γι’ αυτό βγάλαμε αυτή την ανακοίνωση, τονίζει η κυρία Γιαννούλη. Και συνεχίζει: «Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουν οποιεσδήποτε ιδιωτικές εταιρείες, την ευθύνη που έχει το Κράτος, η Πολιτεία να εξοπλίσει τα εργαστήριά μας».

Προσθέτει μάλιστα ότι "αν γίνει αυτή η προσπάθεια, ας γίνει από το υπουργείο". Και κατέληξε λέγοντας ότι "οι ιδιωτικές εταιρείες μπαίνουν όλο και περισσότερο στα σχολεία μας".

Σίγουρα, το χάλι της παιδείας μας δεν είναι τυχαίο....

Κ.Τ. (με πληροφορίες από Newsit.gr)