Θέμα εβδομάδων φαίνεται ότι είναι η -έστω και σταδιακή- λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Οικονομίας για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων απομακρυσμένα, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. Η αρχή θα γίνει με τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) και στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητας και στις υπόλοιπες μορφές επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον νέο γενικό γραμματέα Εμπορίου Δημήτρη Αυλωνίτη, η πλατφόρμα είναι έτοιμη και αυτή τη στιγμή προχωρά το τυπικό κομμάτι δηλαδή η διαδικασία συλλογής υπογραφών για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει η λειτουργίας της υπηρεσίας, πιθανότατα εντός του Φεβρουαρίου. Στόχος του υπουργείου είναι να μην χρειάζεται ο ιδρυτής ή οι ιδρυτές να πάνε σε καμία υπηρεσία και όλα να γίνονται ηλεκτρονικά. Για αυτό τον λόγο η πλατφόρμα είναι συνδεδεμένη με το Taxis, ώστε να δημιουργούνται ηλεκτρονικά και οι κωδικοί για την εφορία.

Σε πρώτο στάδιο η πλατφόρμα θα αφορά της ΙΚΕ και αυτό γιατί όχι μόνο ως νεότερης μορφής εταιρείες είναι πιο εύκολο να κωδικοποιηθούν τα βήματα δημιουργίας τους αλλά και επειδή, σύμφωνα με τον κ. Αυλωνίτη, οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις ειδικά στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας είναι αυτής της μορφής. «Η ΙΚΕ ταιριάζει στις startups», σημείωσε χαρακτηριστικά ο νέος γενικός κατά την διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι ιδρυτές των startups είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκτεταμένα το νέο σύστημα. Μετά από κάποιο διάστημα και αφού γίνουν οι απαραίτητες παραμετροποιήσεις το σύστημα θα ανοίξει και στις υπόλοιπες μορφές επιχειρήσεων.

Στόχος του υπουργείου είναι η ίδρυση των ΙΚΕ να γίνεται πραγματικά μέσα σε μια ημέρα και απόλυτα απομακρυσμένα, στα πρότυπα του εξωτερικού.

Πέρα όμως από την ηλεκτρονική πλατφόρμα στους άμεσους στόχους της γενικής γραμματείας είναι και η επέκταση του ρόλου των Υπηρεσιών Μιας Στάσης που ήδη λειτουργούν στα Επιμελητήρια. Τα συγκεκριμένα γραφεία, στο άμεσο μέλλον, δεν θα απασχολούνται μόνο με την ίδρυση μιας επιχειρήσεις όπως συμβαίνει σήμερα αλλά θα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και σε υπηρεσίες που αφορούν όλον τον κύκλο ζωής μιας επιχείρησης. 

Κώστας Κετσιετζής (insider.gr)