Γιγαντιαίοι χαλύβδινοι κύλινδροι, μεγάλης διατομής και βάρους περίπου 100 τόνοι έκαστος, κατασκευάζονται στην μεταλλουργική βιομηχανία "Λυκομήτρος Χάλυβα Α.Ε." στο Σέσκλο Μαγνησίας και μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά σε οχηματοπομπές στο λιμάνι του Βόλου προκειμένου να φορτωθούν σε πλοία και να μεταφερθούν στη Γαλλία (Courseulles-sur-Mer,  Νορμανδία).

Πρόκειται για τμήματα πύργων υπεράκτιων ανεμογεννητριών, οι οποίοι θα εδρασθούν σε μεγάλα βάθη για την μεγαλύτερη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού.

Το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε μια ακόμη οχηματοπομπή μεταφοράς τεράστιου κυλίνδρου από το Σέσκλο στο λιμάνι του Βόλου, με υψηλά μέτρα ασφαλείας από την μεταφορική Ντελόπουλος και συνδρομή της Τροχαίας Βόλου.

Ο τεράστιος κύλινδρος γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα, φορτωμένος σε μεγάλο φορτηγό, διέσχιζε με μεγάλη προσοχή τον κυκλικό κόμβο Αθηνών - Λαρίσης, στον Βόλο, για να συνεχίσει την πορεία του στον παρόχιο του Κραυσίδωνα (Αλαμάνας) και να φτάσει στο Λιμάνι του Βόλου.

Οι κύλινδροι από χάλυβα υψηλής αντοχής, θα συναρμολογηθούν στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο, σχηματίζοντας τον πύργο της ανεμογεννήτριας, ο οποίος στο μεγαλύτερο τμήμα του θα είναι υποθαλάσσιος.

Σε περιοχές της Αγγλίας κυρίως έχουν αναπτυχθεί τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα (off-shore wind farms). Το ενδεικτικό κόστος κατασκευής ενός θαλάσσιου/υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 10 μεγαβάτ (MW) είναι 20-25 εκατ. ευρώ ενώ μπορεί να παράγει περίπου 33.000 μεγαβατώρες (MWh) ετησίως που επαρκούν για την ετήσια κάλυψη σε ηλεκτρική ενέργεια 10.000 νοικοκυριών. 

myvolos.gr (φωτό από https://www.lykomitros-steel.gr)