Σημαντική ελάφρυνση στις χρεώσεις συστήματος για τα βιομηχανικά τιμολόγια περιλαμβάνει η πρόταση του ΑΔΜΗΕ προς τη ΡΑΕ για τον επιμερισμό του εγγυημένου ετήσιου εσόδου που έχει εγκρίνει η αρμόδια Αρχή στις διάφορες κατηγορίες των καταναλωτών. Στο πλαίσιο και των κατευθύνσεων που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και ερωτήματος της ΡΑΕ σχετικά με το εύλογο της μείωσης των χρεώσεων για τους μεγάλους καταναλωτές, ο ΑΔΜΗΕ εισηγήθηκε μειώσεις αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν για μεγάλους καταναλωτές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία κ.λπ.

Ο ΑΔΜΗΕ, μάλιστα, για να τεκμηριώσει την πρότασή του πραγματοποίησε μελέτη στην οποία εξέτασε τις χρεώσεις συστήματος που εφαρμόζουν άλλοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές. Το ακριβές ύψος της μείωσης, σύμφωνα με την πρόταση του ΑΔΜΗΕ, είναι συνδυασμός της κατανάλωσης και του συντελεστή φορτίου κάθε μεγάλου καταναλωτή. Η πρόταση λαμβάνει υπόψη της και τα οφέλη που προκύπτουν για την ευστάθεια του συστήματος από τη λειτουργία των μεγάλων καταναλωτών και σε ώρες μη αιχμής. Για τους οικιακούς καταναλωτές, η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει αύξηση της χρέωσης συστήματος κατά δύο ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η τελική απόφαση για το ύψος των χρεώσεων θα ληφθεί από τη ΡΑΕ μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυξομειώσεις στις χρεώσεις συστήματος και δικτύου θα έχουμε και τα επόμενα χρόνια από τα έργα διασύνδεσης των νησιών και επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου, οι οποίες όμως, όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, θα αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή