Ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια ευρώ το 2019 ο τζίρος της κονσερβοποιίας «Κρόνος», με έδρα τη Σκύδρα, καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με το 2018, ενώ ανοδικά κινήθηκε και το α’ εξάμηνο του 2020, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η "Κρόνος", μία από τις ισχυρότερες του κλάδου, ανήκει στον Λαρισαίο Ελευθέριο Σαΐτη και πρόσφατα είχε βρεθεί στην επικαιρότητα λόγω αθρόων κρουσμάτων στο εποχικό προσωπικό της επιχείρησης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Κρόνος για το 2019, ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2019 ανήλθε στα 50,03 εκατ. ευρώ, έναντι 49,38 εκατ. ευρώ το 2018, αυξημένος κατά 1,31%, με το μικρό αυτό ποσοστό αύξησης να αποδίδεται στην υποχώρηση των τιμών διάθεσης, λόγω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου. Το γεγονός αυτό οδήγησε και σε μείωση των καθαρών κερδών προ φόρων, από τα 2,30 εκατ. ευρώ το 2018 στα 1,93 εκατ. ευρώ το 2019.
Να σημειωθεί ότι και το 2019 το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Κρόνος πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό, με τις πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά να υποχωρούν στα 19,3 εκατ. ευρώ (2018: 23,1 εκατ.), τις πωλήσεις σε τρίτες χώρες να ενισχύονται στα 23,2 εκατ. ευρώ (2018: 18,8 εκατ.), ενώ τις πωλήσεις στην εσωτερική αγορά να κινούνται σταθεροποιητικά, λίγο πάνω από τα 7,5 εκατ. ευρώ.
Αυξημένη παραγωγή και νέο επενδυτικό πρόγραμμα
Από πλευράς παραγωγικής δραστηριότητας, η χρήση 2019 ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2018, λόγω ύπαρξης επαρκούς ποσότητας πρώτης ύλης ροδάκινου. Συγκεκριμένα, το 2019 η παραγωγή της εταιρείας ήταν περίπου στα 2.165.000 χαρτοκιβώτια 24Χ1, ενώ το 2018 περίπου 2.075.000 χαρτοκιβώτια 24χ1 για το σύνολο της κομπόστας βερίκοκου, ροδάκινου, Fruit Cocktail, και αχλαδιού, χωρίς να περιλαμβάνεται η παραγωγή σε πουρέ και σε ασηπτική συσκευασία, που ήταν και αυτές αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγές του 2018.
Η παραγωγή του 2019 ενισχύθηκε με την παραγωγή νέων προϊόντων βερίκοκου, ροδάκινου, αχλαδιού και μήλου σε ασηπτική συσκευασία, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία της γραμμής παραγωγής σε ασηπτική συσκευασία.
Σημειώνεται ότι η Κρόνος έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος ύψους κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε το 2019. Ευνοημένη από την πανδημία.
Στην έκθεση διαχείρισης του ΔΣ της εταιρείας για το 2019 αναφέρεται ότι η πανδημία της Covid-19 «κατά παράδοξο τρόπο για την εταιρεία μας δημιούργησε μια αύξηση στη ζήτηση προϊόντων κομπόστας με συνέπεια να εμφανίζουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 2019».
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (Με πληροφορίες από Σπύρο Πιστικό Foodreporter)