Υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα ώστε η Α’ Βιομηχανική Περιοχή Βόλου, που χρονολογείται από το 1969 να γίνει φιλικός χώρος για επενδύσεις, τόνισε στο «Ράδιο Ένα» ο Απόστολος Παπαδούλης Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και παλαιότερα του ΣΒΘΚΕ.
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την περιοχή, πρότεινε τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να «αναστηθεί η ΒΙ.ΠΕ. και ζήτησε από το Δήμο Βόλου που έχει ξεχάσει ότι η Βιομηχανική Περιοχή του ανήκει, να αναλάβει πρωτοβουλίες παροχής υπηρεσιών για τις οποίες πληρώνεται και να δείξει ενδιαφέρον για προσέλκυση επενδύσεων.
Ο κ. Παπαδούλης, συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Πιτσιόρλα, στη συζήτηση που έγινε με τον Φορέα Διαχείρισης της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδούλη, διαπίστωσε ότι υπήρχε συναντίληψη και οι απόψεις του υφυπουργού ήταν πολύ ρεαλιστικές και πάρα πολύ καλά τοποθετημένες, ενώ το ενδιαφέρον που έδειξε, έπεισε ότι έχουμε προοπτική.
Ο διευθυντής της ΑΕΔΕΠ δήλωσε ότι η Βιομηχανική Περιοχή Βόλου είναι μια από τις παλιότερες ΒΙ.ΠΕ. της Ελλάδας, καθώς δημιουργήθηκε το 1969, τα δίκτυα είναι απαρχαιωμένα και βρίσκονται σε κακή κατάσταση, η προηγούμενη Διοίκηση της ΕΤΒΑ δεν είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση και δεν φρόντισε να τα επισκευάσει.
«Οι σύγχρονες τεχνολογίες να συνεργάζονται για να δίνουν λύσεις»
«Επειδή για να προσεκλύσεις επενδυτές θα πρέπει να διαμορφώσεις ένα ελκυστικό περιβάλλον και επειδή σήμερα εκείνο που μετράει πολύ στους χώρους υποδοχής των βιομηχανιών είναι όλα τα δίκτυα και οι σύγχρονες τεχνολογίες να συνεργάζονται για να δίνουν λύσεις στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, εκεί εστιάσαμε με τον υφυπουργό και πως το ΕΣΠΑ θα μπορέσει να βοηθήσει στις διάφορες παρεμβάσεις που θα γίνουν στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου», τόνισε ο κ. Παπαδούλης. Ο ίδιος είπε ότι η ΒΙ.ΠΕ. Βόλου είναι εγκαταλειμμένη περιοχή που πληρώνει κάθε χρόνο σε τέλη πάνω από 500.000 € στο Δήμο Βόλου, αλλά η ανταποδοτικότητα είναι υποτυπώδης.
Οι φορέας Διαχείρισης και οι επιχειρηματίες ζήτησαν τη βοήθεια του υπουργείου και ο κ. Παπαδούλης εκτίμησε ότι με την αναθεώρηση, θα ξεμπλοκάρουν αρκετά πράγματα από το ΕΣΠΑ και θα υπάρξει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν κονδύλια.
Ο ίδιος τόνισε ότι ο κ. Πιτσιόρλας του άφησε θετικά πρόσημα, διότι είναι άνθρωπος της αγοράς, είναι ρεαλιστής και βάζει τα πράγματα στη σωστή τους θέση.
Πως θα «αναστηθεί» η ΒΙ.ΠΕ.
Ο κ. Παπαδούλης εκτίμησε ότι για να «αναστηθεί» η Βιομηχανική Περιοχή είναι αρχικά να αποκτήσει την υπόστασή της και να είναι μόνο για τις επιχειρήσεις, καθώς κατάντησε χώρος στάθμευσης φορτηγών και χώρος εκπαίδευσης υποψηφίων οδηγών.
Επίσης ανέφερε ότι από τους 300 περίπου στύλους που βρίσκονται στη ΒΙ.ΠΕ., μόλις το 10% δουλεύει και δεν είναι εύκολο να «παρουσιαστεί», με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φωτισμός. Ο κ. Παπαδούλης είπε ότι χρειάζεται ένα νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, να γίνουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, να φυτευτεί πράσινο, να υπάρχει καθαριότητα, ενώ τώρα εγκαθίστανται οι οπτικές ίνες.
Ο φορέας διαχείρισης της ΒΙ.ΠΕ., που αποτελούν οι επιχειρηματίες, ετοιμάζει μια πλήρη αποτύπωση του χώρου και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου η ΒΙ.ΠΕ., θα υπάρχει σε ηλεκτρονικό πλάνο, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να περιηγηθεί και να δει τι τον ενδιαφέρει.
Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό, ο κ. Παπαδούλης είπε ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες εγκαταστάσεων που δεν τις λειτουργούν οι ίδιοι, δεν ενδιαφέρονται να τις πουλήσουν και εν προκειμένω οι χώροι αυτοί είναι κουφάρια. Όπως είπε, μ’ αυτές τις ιδιοκτησίες δεν μπορεί να γίνει τίποτα, γιατί δεν υπήρχε πρόνοια τι θα συμβεί όταν κάποιος αγοράσει ένα οικόπεδο από την ΕΤΒΑ και σταματήσει να το αξιοποιεί.
Έφερε δε ως παράδειγμα την έκταση 90 στρεμ. της ΤΕΟΚΑΡ που συναρμολογούσε αυτοκίνητα, έκλεισε και σήμερα παράγει απλά ενέργεια με φωτοβολταϊκά συστήματα και έχει καταντήσει κουφάρι. Ο κ. Παπαδούλης είπε ότι αυτές οι εκτάσεις απαλλοτριώθηκαν από ιδιώτες με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, για να χτιστούν επιχειρήσεις και όχι για να γίνουν περιουσίες.
Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να βρεθεί λύση και στο βαθμό που αφορά σε τράπεζες θέλουν να διώξουν από πάνω τους αυτά τα ακίνητα, αλλά όταν ο ιδιώτης δεν ενδιαφέρεται, υπάρχει θέμα και είναι ένας προβληματισμός.
Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον
Ο πρόεδρος της ΑΕΛΔΕ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και μια κινητικότητα. Όπως είπε αυτοί που δείχνουν σοβαρό ενδιαφέρον, προχωρούν.
Ο κ. Παπαδούλης είπε ότι μετά από έναν αγώνα εννέα χρόνων, εδώ και 2-3 χρόνια τη Βιομηχανική Περιοχή την έχουν οι επιχειρηματίες, που έχουν κάθε λόγο και κάθε ενδιαφέρον να προσελκύσουν και άλλες επιχειρήσεις μέσα στο χώρο.
«Νομίζω ότι σταδιακά η ΒΙ.ΠΕ. θ’ αρχίσει να γίνεται ελκυστική, δεδομένου ότι ήδη υπάρχουν συζητήσεις με το λιμάνι και τον ΟΣΕ για σύνδεση με το λιμάνι μέσω σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ ήδη κουβεντιάζονται θέματα που έχουν σχέση με την αξιοποίηση αποβλήτων σε μια λογική του προγράμματος «Ενεργειακές Κοινότητες», δηλαδή τα απορρίμματα του ενός, μπορεί να είναι ενεργειακά αποθέματα για κάποιον άλλο, για να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας», δήλωσε ο κ. Παπαδούλης.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ενδιαφέρον για εγκατάσταση στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. έχουν δείξει επιχειρήσεις με ενεργειακό προσανατολισμό, αξιοποίησης αποβλήτων και λαδιών, αλλά υπό πάρα πολύ αυστηρή περιβαλλοντική παρακολούθηση.
Ο Δήμος ξεχνάει τη ΒΙ.ΠΕ.
Ο διευθυντής της ΑΕΛΔΕ είπε ότι η Βιομηχανική Περιοχή ανήκει στο Δήμο Βόλου, άσχετα αν ο Δήμος το ξεχνάει. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν την καθαριότητα της ΒΙ.ΠΕ. και δεν παίρνουν ανταποδοτικές υπηρεσίες, τόνισε.
«Αν οι εγκατεστημένοι επιχειρηματίες είχαν πρώτο μέλημα να αναδείξουν την ΒΙ.ΠΕ., ο Δήμος της πόλης θα έπρεπε να έχει 10 φορές μεγαλύτερο ενδιαφέρον να αναδείξει και να προσελκύσει επενδυτές, διότι από εκεί παίρνει τα έσοδά της η πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Παπαδούλης.
Ο ίδιος είπε, ότι θα πρέπει να ασκηθεί μελλοντικά και με σοβαρότητα από τον Δήμο μια πίεση στους ιδιοκτήτες ακινήτων να τα αξιοποιήσουν και έφερε ως παράδειγμα το τεράστιο κομμάτι της Coca Cola που σήμερα είναι αποθήκες και θα μπορούσε, μέσα από συζήτηση με την εταιρία, να δούμε πως μπορεί να ανοιχτεί στην αγορά και να πουληθεί.
Σύμφωνα με τον Απ. Παπαδούλη, οι επενδύσεις που φέρνουν στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις, θα εγκατασταθούν στα σημεία της Ελλάδας που είναι προετοιμασμένα να τις υποδεχτούν. Ο ίδιος είπε ότι στα ταξίδια του πρωθυπουργού για προσέλκυση επενδύσεων είναι αδιανόητο, να μην έχει μαζί του τους δημάρχους των μεγαλύτερων 10 πόλεων, που πρωτοστατούν στην ανάπτυξη, για να παρουσιάσουν τις περιοχές τους και να έχουν ετοιμάσει τοπικά κίνητρα ώστε να προσελκύσουν επενδυτές.
Ο ίδιο είπε, ότι τοπικά πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον για επιχειρήσεις που θα λειτουργούν νόμιμα, με τους περιβαλλοντικούς όρους της ΕΕ και με κανόνες ελέγχου, που θα ενισχύουν την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Μαγνησία