Eνα χρόνο μετά την ανακοίνωση του πακέτου Μπάιντεν που προέβλεπε επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές συνολικού ύψους 390 δισ. δολ. για όσες πράσινες επενδύσεις θα γίνονταν εντός ΗΠΑ, αλλά και του νομοσχεδίου για τους μικροεπεξεργαστές, έχει ήδη ανακοινωθεί ένας καταιγισμός σχεδίων αξίας τουλάχιστον 220 δισ. δολ. Ο συνδυασμός των δύο επιθετικών πολιτικών της Ουάσιγκτον, που προκάλεσε συναγερμό στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κινητοποίησε κυρίως τις βιομηχανίες πράσινων τεχνολογιών, καθαρής ενέργειας και μικροεπεξεργαστών. Ο συναγερμός στην Ευρώπη αποδεικνύεται απολύτως δικαιολογημένος όπως προδίδουν τα στοιχεία, που φέρουν ευρωπαϊκές βιομηχανίες να γυρίζουν την πλάτη στη Γηραιά Ηπειρο και να επενδύουν στην υπερδύναμη για να επωφεληθούν από τις πολιτικές Μπάιντεν. Εν ολίγοις, η Ευρώπη μένει πίσω στην πράσινη μετάβαση, στις επενδύσεις και στη συνεπακόλουθη ανάπτυξη.

Επειτα από εκτεταμένη έρευνα, οι Financial Times αναφέρουν πως εντόπισαν πάνω από 100 νέα βιομηχανικά σχέδια μεγάλης κλίμακας που έχουν ήδη ανακοινωθεί και δρομολογούνται και αφορούν μικροεπεξεργαστές, ηλεκτροκίνητα οχήματα, μπαταρίες, αιολικά και φωτοβολταϊκά. Η βρετανική εφημερίδα προσέφυγε στις εκτιμήσεις ειδικών και διαπίστωσε, έτσι, πως έχουν αξία 224 δισ. δολ. και προβλέπουν τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Τονίζει, μάλιστα, πως τείνει μεν να επιβραδυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο ανακοινώνονται οι νέες επενδύσεις, αλλά δεν περνάει μήνας που να μην ανακοινώνονται ορισμένα νέα σχέδια. Στις αρχές του μήνα, η Maxeon Solar Technologies της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε μονάδα φωτοβολταϊκών αξίας 1 δισ. δολ. στο Νέο Μεξικό και η αμερικανική First Solar την Πέμπτη μονάδα αξίας 1,1 δισ. δολ. στη Λουιζιάνα, που είναι και η μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής.

Μιλώντας στους FT, ο Γκρέγκορι Βετσόουν, διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ανανεώσιμης Ενέργειας, υπογράμμισε πως το πακέτο Μπάιντεν «δουλεύει για να επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να φέρει την αναγέννηση στον μεταποιητικό τομέα της Αμερικής». Ο ίδιος τονίζει πως σε όλη την σταδιοδρομία του δεν έχει διαπιστώσει ποτέ «ένας νόμος να έχει τόσο ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας». Τα μεγαλύτερα ποσά δέσμευσαν οι όμιλοι μικροεπεξεργαστών, με την Intel να επεκτείνει εγκατάσταση στην Αριζόνα και την TSMC της Ταϊβάν να προχωράει στην ανέγερση δεύτερης μονάδας στην ίδια πολιτεία. Η ΙΒΜ θα επενδύσει στην περιοχή Χάντσον Βάλεϊ της Νέας Υόρκης και η Micron θα οικοδομήσει τη μεγαλύτερη αμερικανική μονάδα της στο Κλέι της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα, πάντα, με τη βρετανική εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες και οι εταιρείες της Νότιας Κορέας ηγούνται αυτού του αγώνα δρόμου, φέρνοντας στις ΗΠΑ τις περισσότερες επενδύσεις: ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανακοινώσει 19 σχέδια και 20 σχέδια οι νοτιοκορεατικές.

Ηχηρότερο ευρωπαϊκό όνομα εκείνο της Volkswagen, που διασφάλισε επιδότηση ύψους 1,3 δισ. δολ. από την πολιτεία της Νότιας Καρολίνας και ακύρωσε επένδυσή της εντός Γερμανίας, όπως και αυτό της ελβετικής εταιρείας φωτοβολταϊκών Meyer Burger, που «παγώνει» τα σχέδιά της για επέκταση εντός Γερμανίας και προχωράει στην ανέγερση εργοστασίου προϋπολογισμού 400 εκατ. δολ. στο Κολοράντο. Σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg επικαλείται εκτιμήσεις αναλυτών, μεταξύ των οποίων και της Goldman Sachs, πως το ύψος των δαπανών που θα καταβάλει τελικά το αμερικανικό κράτος ως επιδοτήσεις ή φοροαπαλλαγές στις εν λόγω επενδύσεις όχι απλώς θα υπερβεί την αρχική εκτίμηση για 390 δισ. δολ., αλλά ότι θα φτάσει το 1 τρισ. δολάρια.

kathimerini