Ελαφρώς ανεβασμένος εκτιμάται ότι θα είναι ο κύκλος εργασιών της Cosmos Aluminium για την χρήση του 2022. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BnB Daily, η θεσσαλική εταιρεία της οικογένειας Ξενοφώντα Καντώνια, μπήκε στην φετινή χρονιά με πολύ καλές προοπτικές και το α' εξάμηνο έδωσε μεγάλη ώθηση στις πωλήσεις. Ωστόσο, οι αναταραχές της αγοράς, είχαν άμεση επίδραση στον τζίρο της με αποτέλεσμα οι πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ελαφρά αύξηση συγκριτικά με το 2021.

Πηγές της Cosmos Aluminium ανέφεραν ότι το 2022 είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά από όλες τις απόψεις. “Ξεκίνησε με…φόρα, έκανε ένα μεγάλο κάθισμα το καλοκαίρι λόγω της αγωνίας και της αβεβαιότητας του ενεργειακού ζητήματος”. Όπως εξηγούν, το ίδιο πρόβλημα αφορούσε όλες τις αγορές, όχι μόνο στην ελληνική.

Επίσης σε ότι αφορά την ΕΤΕΜ η Cosmos Aluminium βρίσκεται στο peak των διαδικασιών για την απορρόφησή της. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο ανταγωνισμός είναι έντονος και η εταιρεία, που είναι άμεσα συνδεδεμένη με χονδρεμπόρους, έχοντας πληροφορίες για όλες τις αγορές σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, προσπαθεί να ανταπεξέλθει και να προσφέρει στους πελάτες της ό,τι καλύτερο μπορεί σε θέμα ποιότητας, τιμών και εξυπηρέτησης.

Η Cosmos Investments

Θυμίζουμε ότι το ΔΣ της βιομηχανίας αποφάσισε την έναρξη της διαδικασίας μερικής διάσπασης της Cosmos Aluminium, με απόσχιση των κλάδων ακινήτων και συμμετοχών και εισφορά τους σε υπό σύσταση εταιρεία, με την επωνυμία Cosmos Investments. Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε οι μετοχές της Cosmos Investments να αποδοθούν δωρεάν στους μετόχους της Cosmos Aluminium.

Πρόκειται για carveout, που αποτελεί απαραίτητη προεργασία για την υλοποίηση της στρατηγικής συνεργασίας με τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η οποία προβλέπει την απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium. Είναι μια προσυμφωνημένη διάσπαση και η απόσχιση εντάσσεται στα βήματα αναγκαίας προεργασίας ενόψει της απορρόφησης δια συγχώνευσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο όμιλος Βιοχάλκο να κατέχει μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Cosmos Aluminium.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Στέλλα Αυγουστάκη BnB)