Ενισχύει τη διείσδυση στην ελληνική αγορά η θεσσαλική Cosmos Aluminium, μέσω της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψε η βιομηχανία της οικογένειας του Ξενοφώντα Καντώνια με την Εταιρεία Ελαφρών Μετάλλων (ΕΤΕΜ), την πρώτη εταιρεία που σχεδίασε και παρήγαγε ολοκληρωμένα συστήματα αλουμινίου στην Ελλάδα.

Οι τελικές υπογραφές της συμφωνίας, που κυοφορούνταν εδώ και καιρό, έπεσαν την προηγούμενη εβδομάδα, με το μνημόνιο να προβλέπει τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium και τον όμιλο Βιοχάλκο να αποκτά έμμεσα μειοψηφικό ποσοστό στην Cosmos.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στην Cosmos, συνέπεια της συγχώνευσης είναι η δημιουργία μιας ισχυρότατης εταιρείας στον χώρο της διέλασης αλουμινίου, με βασικό στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελειών για τους μετόχους, το προσωπικό και τους συνεργάτες των εταιρειών, καθώς αναμένεται να υπάρξει πλήθος συνεργειών και οικονομιών κλίμακας μεταξύ τους. “Με τη συμφωνία, η Cosmos Aluminium πλέον, έχει πρόσβαση σε μια εντελώς διαφορετική αγορά, αυτή του αρχιτεκτονικού προφίλ, κλάδο στον οποίο η ΕΤΕΜ είναι από τους δυνατότερους παίκτες στην ελληνική αγορά, αλλά και διεθνώς”, αναφέρουν και συμπληρώνουν ότι, μέσω της συμφωνίας, η Cosmos Aluminium βλέπει μια μεγάλη ευκαιρία για αξιοποίηση των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται η ΕΤΕΜ, ενώ και η τελευταία μπορεί να αξιοποιήσει το know how της Cosmos Aluminium και να εξελίξει το portfolio των προϊόντων της.

Προς διπλασιασμό του τζίρου το 2022

Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τις θετικές προοπτικές της τρέχουσας χρήσης για την Cosmos Aluminium. Ειδικότερα, η εταιρεία, με το νέο σχήμα, αναμένεται να έχει τζίρο πάνω από €300 εκατ., τη στιγμή, που, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο τζίρος του 2021 έκλεισε στα €158 εκατ. και συνολική παραγωγική δυναμική άνω των 70.000.

 Η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε το 2021 "χρονιά ορόσημο" για την Cosmos (BnB Daily), μιας και σύμφωνα με τον Εμπορικό Διευθυντή της βιομηχανίας, Γιάννη Καντώνια, καταγράφηκε αύξηση 40% σε επίπεδο τζίρου, ενώ τα αποτελέσματα της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν. Οι φετινές προοπτικές εμφανίζονται θετικές για τη βιομηχανία, παρά τις αυξήσεις που έχουν σημειωθεί σε ενέργεια (καταγράφεται υπερδιπλασιασμός του κόστους) και πρώτες ύλες (με την τιμή του αλουμινίου να έχει διπλασιαστεί).

“Η ενεργειακή κρίση μας έχει επηρεάσει, ωστόσο είναι κάτι που επηρεάζει την αγορά συνολικά. Επίσης, αυτές οι αυξήσεις αφορούν σε όλη την Ευρώπη και επομένως, ό,τι αντιμετωπίζουμε εμείς, καλούνται να διαχειριστούν και οι ανταγωνιστές μας”.

Θυμίζουμε ότι η Cosmos Aluminium, που ιδρύθηκε το 2007 από τους Ξενοφώντα, Γιάννη και Θεόδωρο Καντώνια, τέλη του καλοκαιριού του 2008 ξεκίνησε την παραγωγή προφίλ αλουμινίου. Σήμερα, λειτουργεί 3 γραμμές διέλασης με προοπτική να αυξηθούν σε 4 το ερχόμενο καλοκαίρι, με την κορύφωση του επενδυτικού προγράμματος που τρέχει συνολικής αξίας €47 εκατ. και απασχολεί περίπου 200 άτομα προσωπικό, ενώ εξάγει το 99% της παραγωγής της στις διεθνείς αγορές.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr ( με πληροφορίες από Στέλλα Αυγουστάκη ΒnB daily)