Παρά την αύξηση των τιμών της ενέργειας, καθώς και των άλλων παραγόντων που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής, όπως β’ ύλες και υλικά συσκευασίας, τα μεγέθη της κονσερβοποιίας Κρόνος διατηρούν το ανοδικό τέμπο των τελευταίων ετών, ενισχύοντας σταθερά το αποτύπωμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της οικογένειας του Λαρισαίου επιχειρηματία Ελευθέριου Σαΐτη (που ελέγχει τις εταιρείες Kronos, Intercomm Foods και Agrophoenix).

Η Κρόνος Α.Ε. (Kronos) με έδρα την Ημαθία, έχει 100% εξαγωγικό προσανατολισμό, θεωρείται ηγέτιδα στην ελληνική βιομηχανία κονσερβοποιίας φρούτων και ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων παικτών στον κόσμο σε κονσέρβα ροδάκινου.

Οι αυξημένες τιμές διάθεσης των προϊόντων της Κρόνος συντηρούν την άνοδο των πωλήσεων, με αύξηση που ξεπερνά το 60%-70% συγκριτικά με τις επιδόσεις του 2019. Αναμένει δε ακόμη καλύτερη παραγωγικότητα του εργοστασίου της στη Σκύδρα Πέλλας, σε συνέχεια των αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί στη λειτουργία του, σε συνδυασμό με νέες και πιο ευέλικτες συσκευασίες πωλήσεων. Τα τελευταία χρόνια υλοποιεί έργα στο πλαίσιο της επενδυτικής πρότασης που είχε καταθέσει για κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό και έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό ν. 4399/2016, ενώ συνεχίζει για την ολοκλήρωση των επενδύσεων. Ενδεικτικά, το 2022 υποβλήθηκε επενδυτική πρόταση 9,5 εκατ. ευρώ για ίδρυση μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς, επένδυση που προβλέπει επιχορήγηση ύψους 4,3 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2023 εκτιμάται ότι ξεπέρασε κατά πολύ τα 80 εκατ. ευρώ. Με βάση δημοσιευμένα στοιχεία, το 2022 έκλεισε στα 78 εκατ. ευρώ έναντι 67,5 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς, προσθέτοντας πάνω από 10,5 εκατ. ευρώ στον τζίρο της, ήτοι αύξηση 15,6%. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 18 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 6,3 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, αυξημένα κατά 11,6 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως της αύξησης των τιμών διάθεσης των προϊόντων, που παρατηρήθηκε και λόγω της αύξησης του όγκου των πωλήσεων που διατέθηκαν στην αγορά. Τα κέρδη μετά φόρων του 2022 αυξήθηκαν κατά 8,2 εκατ. ευρώ έναντι του 2021, στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ, από 5,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Σημειώνεται ότι η παραγωγική δραστηριότητα το 2022 ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2021, λόγω της επάρκειας που παρατηρήθηκε στις ποσότητες της πρώτης ύλης, βερίκοκου και ροδάκινου. Μάλιστα, η παραγωγή ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την παραγωγή νέων προϊόντων, ροδάκινου και Fruit Cocktail σε πλαστικό κουπάκι μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία της γραμμής παραγωγής plastic cups.

Το περιθώριο μεικτού κέρδους αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και διαμορφώθηκε στο 38,44 % από 23,75% και ο δείκτης των καθαρών κερδών αυξήθηκε κατά 13,66 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, εξαιτίας της αύξησης του περιθωρίου του μεικτού κέρδους. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ προτείνει τη διάθεση 14 εκατ. ευρώ ως μέρισμα.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία εμφανίζει σχετικά σταθερές οικονομικές επιδόσεις στα βασικά της μεγέθη τα τελευταία χρόνια και παρά την οικονομική κρίση, ο κύκλος εργασιών ενισχύεται σταθερά από το 2019 που ήταν στα 50 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με τη διοίκηση της Κρόνος, με επικεφαλής του ΔΣ την Κωνσταντία Σαΐτη, η εταιρεία έχει πετύχει ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης από τις τράπεζες κι έχει μετατρέψει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμα ομολογιακά δάνεια κι έχει πετύχει επιμήκυνση των πληρωμών προς προμηθευτές. Σημειώνεται ότι στο τέλος του 2022 οι συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 19,7 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες 46,1 εκατ. ευρώ. «Η εταιρεία μας μπόρεσε να εξασφαλίσει από τις τράπεζες την απαιτούμενη χρηματοδότηση και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους σε σχέση με τον ανταγωνισμό (οι περισσότεροι των ανταγωνιστών έχουν υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης κατά περίπου 50%)», αναφέρεται μεταξύ άλλων στις οικονομικές καταστάσεις.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (απο ρεπορτάζ της Σοφίας Εμανουήλ, Power Game)