Τα 50 εκατομμύρια οφειλές προς Έλληνες ξενοδόχους, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και θεσσαλοί, οδήγησαν την Mouzenidis Travel να ζητήσει –και να πάρει χθες από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης- προστασία από τους πιστωτές.

Η εταιρεία που ίδρυσε ο Μπόρις Μουζενίδης, διακινούσε κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες τουριστών στα Μετέωρα από τις ορθόδοξες χώρες του βορά και κυρίως τη Ρωσία.

Τώρα όλη η ξενοδοχειακή και τουριστική αγορά, μαζί και η Καλαμπάκα, περιμένουν την ερχόμενη Δευτέρα τις αποφάσεις της εταιρείας, όπως και τις επόμενες κινήσεις της.

Το καλό σενάριο να θέλει την ίδρυση νέας εταιρείας με νέο ΑΦΜ, που θα αναλάβει τον εισερχόμενο τουρισμό από Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Βαλκάνια. Η εταιρεία, που έχει πίσω της και την αεροπορική Ellinair, με στόλο 5 ιδιόκτητων αεροπλάνων.

«Όλοι θέλουμε την διάσωση της Mouzenidis, είναι ελληνική εταιρεία», αναφέρουν κύκλοι της τουριστικής αγοράς, αποφεύγοντας on the record δηλώσεις, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, που υποτίθεται ότι η εταιρεία θα πάρει και πάλι μπροστά, όπως η ίδια έχει ενημερώσει μέσω των social media.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία με ανάρτηση της στο facebook την περασμένη Παρασκευή ενημέρωνε ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της στην Ελλάδα, από 18 έως 26 Ιουνίου, λόγω τεχνικών και νομικών διαδικασιών. Με στελέχη της εταιρείας –αλλά και της αγοράς- να κάνουν λόγο ότι η Mouzenidis Travel βρίσκεται στην αναζήτηση επενδυτή…

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οφειλές των 50 εκατομμυρίων ευρώ, έρχονται να προστεθούν στο «φέσι» της Thomas Cook, ύψους πάνω από 150 εκατ. ευρώ, στους Έλληνες ξενοδόχους, τον Οκτώβριο του 2019.

Η Mouzenidis Travel, ξεκίνησε από το μηδέν πριν από 25 χρόνια και αναπτύχθηκε σε πολυσχιδή όμιλο τουριστικών εταιρειών, που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τουριστικά γραφεία, διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων, παιδικές κατασκηνώσεις, μεσιτική- κατασκευαστική εταιρία για αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως σε πελάτες του εξωτερικού (εντός και εκτός ΕΕ), ενώ ίδρυσε το 2013 και αεροπορική εταιρεία την Ellinair.

Η δυναμική της στον εισερχόμενο από την Ρωσία τουρισμό ήταν εξαιρετικά σημαντική. Να σημειωθεί πως το 2019 στην Ελλάδα ήρθαν περί τις 800 χιλιάδες Ρώσοι, με τις 500 χιλιάδες να επιλέγουν την Mouzenidis Travel, και να εμπιστεύονται σχεδόν 1 εκατομμύριο –συνολικά- τουρίστες από Ουκρανία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Βαλκάνια.

Ο τζίρος της ήταν 350 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούσε 3.000 εποχικούς εργαζόμενους.

Καρδιά της Mouzenidis Travel ήταν ο 60χρονος ομογενής Μπόρις Μουζενίδης, που τον περασμένο Μάρτιο σταμάτησε η καρδιά του από επιπλοκές της Covid-19, σε νοσοκομείο της Μόσχας, την οποία είχε επισκεφθεί για να συμμετάσχει στην διεθνή τουριστική Έκθεση ΜΙΤ.

Η εταιρεία «φορτωμένη» με προβλήματα ρευστότητας από το 2020 λόγω της πανδημίας, πέρασε στα χέρια των κληρονόμων του, του γιού του Γιάννη, της κόρης του Τάνιας και του γαμπρού του.

Και τρεις μήνες μετά το θάνατο του ιδρυτή, η εταιρεία πήρε το δρόμο της προστασίας από τους πιστωτές.

Ο χαρισματικός Μπόρις Μουζενίδης, γεννήθηκε το 1961 στη Γεωργία από Έλληνες γονείς, ποντιακής καταγωγής. Σπούδασε μηχανικός και λάτρεψε τον τουρισμό.

Στην Ελλάδα ήρθε το 1992 με μία βαλίτσα και το 1995 ίδρυσε το πρώτο του τουριστικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη το Mouzenidis Travel και στόχευσε στην αγορά των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το 2013 πήρε την απόφαση να ιδρύσει τη δική του αεροπορική εταιρεία, και μπήκε στις πτήσεις τσάρτερ με την Ellinair, η οποία διαθέτει στόλο πέντε ιδιόκτητων αεροσκαφών.

Και η Mouzenidis Travel έγινε από τους μεγαλύτερους tour operator της περιοχής, με γραφεία σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Γεωργίας, Μολδαβίας, Καζακστάν, Λετονίας, βαλτικής, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, και της Τουρκίας.

Η επιστολή της εταιρείας προς εργαζομένους - προμηθευτές

Με ανακοίνωση – επιστολή του προς τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους πελάτες η διοίκηση του Mouzenidis Travel, μετά την υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης με δικαστική απόφαση, εξηγεί τις εξελίξεις και τονίζει ιδιαίτερα ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση των προμηθευτών και η αποκατάσταση του brand Mouzenidis έναντι όλων, αφού «η φερεγγυότητα πάντα χαρακτήριζε το όνομα αυτό». 

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει στην επιστολή της:

«Αγαπητοί μας πελάτες, συνεργάτες, προσωπικό, από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 πριν την έναρξη της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα, η επιχείρησή μας παλεύει να επαναφέρει σε μία ομαλότητα τη λειτουργία της, έχοντας υποστεί αποδεδειγμένα μία πτώση του κύκλου εργασιών της σε ποσοστό 95%. Η Mouzenidis Travel αποτελεί τον μοναδικό Tour Operator στην Ελλάδα, που ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο προς την Ελλάδα τουρισμό, γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία έπληξε το σύνολο της δραστηριότητάς μας, με αποτέλεσμα επί ένα συνεχόμενο έτος και πλέον, να μην σημειώνεται καμία ουσιαστική εισροή κεφαλαίων. 

Η μόνη οικονομική στήριξη που λάβαμε μέχρι σήμερα, προέρχεται από το οριζόντιο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ βοήθημα αποτέλεσε σαφώς και η αναστολή των προθεσμιών εμφάνισης των επιταγών αλλά και η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, δεδομένου του περιορισμένου κύκλου εργασιών μας. Ωστόσο στους κύκλους εργασιών μας, τα συνολικά ποσά που σημειώθηκαν δεν ήταν επαρκή να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης μας. 

Σημειωτέον ότι οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% παρέμειναν κλειστές για ολόκληρη τη θερινή σεζόν του 2020. Ενόψει των ανωτέρω, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κανονική λειτουργία της επιχείρησής μας, εδώ και ένα έτος βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο ανεύρεσης λύσης, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των πελατών και προμηθευτών μας, όπως αντίστοιχα μέτρα υιοθετήθηκαν και σε άλλα Κράτη-Μέλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. 

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, και ενώ συχνά φαινόταν ότι είμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ορισμένο σχέδιο. Ο αγώνας για ανεύρεση λύσης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της επιχείρησής μας και εκλιπόντα τον περασμένο Μάρτιο, Μπόρις Μουζενίδη, συνεχίζεται με την ίδια αγάπη, αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας από την οικογένειά του και στελέχη του. Η αποκατάσταση του brand Mouzenidis Travel έναντι των συνεργατών μας, των πελατών και του προσωπικού μας και η αποκατάσταση της φερεγγυότητας που πάντα χαρακτήριζε το όνομα αυτό, είναι πρώτιστο μέλημα όλων μας. 

Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να επικεντρωθούμε στα οφειλόμενα και με στόχους και πρόγραμμα να επανεκκινήσουμε μία ομαλή λειτουργία, οφείλουμε άμεσα να διακόψουμε την εξυπηρέτηση των πελατών μας, να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο της λειτουργίας μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως της επιχείρησης. Σε αυτή τη λήψη αποφάσεως συνέβαλε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι και φέτος, τη θερινή περίοδο 2021, οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% και κυρίως η αγορά της Ρωσίας, συνεχίζει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα, μη απελευθερώνοντας το σύνολο των εμπορικών πτήσεων από και προς Ρωσία. Στοχεύοντας στην επαναφορά μας και την τακτοποίηση του συνόλου των οφειλών μας και όντας αποκλειστικά μόνοι στον αγώνα αυτό, δυστυχώς δεν μας απομένει άλλη από την ανωτέρω επιλογή. Την υπόσχεση προς τον εκλιπόντα Πρόεδρό μας θα την τηρήσουμε εξαντλώντας κάθε προσπάθεια τακτοποίησης των υποχρεώσεών μας, ενώ σύντομα η επιχείρησή μας θα απευθυνθεί σε όλους τους πιστωτές με πρόγραμμα εξόφλησης. 

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Mouzenidis και το δίκτυο του εξωτερικού λειτουργούν κανονικά, συνεχίζοντας αδιάκοπα το έργο τους, ενώ παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία, στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Ομίλου». 

Λευτέρης Ευαγγέλου thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Έφη Καραγιώργου mononews.gr)