Μαζικά εγκαταλείπουν οι τουρίστες τη Ρόδο, ενώ οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες για τον τουρισμό του νησιού, όπως αναφέρουν επιχειρηματίες της αγοράς, εξαιτίας της "καταιγίδας" ακυρώσεων τουριστικών πακέτων.

Από το Σάββατο μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής είχαν φύγει από το αεροδρόμιο της Ρόδου περισσότεροι από εβδομήντα χιλιάδες τουρίστες, ενώ -σύμφωνα με τις πληροφορίες- τουλάχιστον άλλοι τόσοι περιμένουν να αποχωρήσουν. Πολλοί από αυτούς μάλιστα προσέρχονται στο αεροδρόμιο "Διαγόρας" πολύ νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα, αλλά και ημέρα αναχώρησης, προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Μέχρι τις 03:00 π.μ. της Δευτέρας είχε προγραμματιστεί από τις εταιρείες TUI και την Jet2, που διακινούν το μεγαλύτερο όγκο επιβατών στη Ρόδο, να αναχωρήσουν 14 πτήσεις με περίπου 2.700 επιβάτες. Όλες οι πτήσεις και των δύο εταιρειών, που καταφθάνουν στο νησί έρχονται κενές με σκοπό να παραλάβουν επιβάτες. Σημειώνεται επίσης πως το υπουργείο Τουρισμού έχει συστήσει εκτάκτως help desk στην πόλη της Ρόδου όπου μπορούν να απευθύνονται τουριστικοί φορείς και ταξιδιωτικά γραφεία.

Αναστέλλουν τις πτήσεις TUI και Jet2

Σημειώνεται πως η TUI ανέστειλε μέχρι την Τρίτη τις πτήσεις της προς τη Ρόδο από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Jet2 ανέστειλε όλες τις πτήσεις και τις διακοπές στη Ρόδο για μια εβδομάδα, έως δηλαδή τις 30 Ιουλίου. 

Σύμφωνα με την TUI, με προγραμματισμένες πτήσεις οργανώνεται η επιστροφή των πελατών της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότεροι από 40.000 πελάτες του tour operator βρίσκονται στη Ρόδο και από αυτούς οι 7.800 μεταφέρθηκαν σε άλλα καταλύματα λόγω της εκκένωσης από τις αρχές.

Η EasyJet ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της προς τη Ρόδο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται, αλλά ακύρωσε όλα τα πακέτα διακοπών στο ελληνικό νησί μέχρι την Τετάρτη. Διευκρίνισε ότι όποιος έχει κάνει κράτηση για να ταξιδέψει πριν από τις 29 Ιουλίου μπορεί να αλλάξει δωρεάν την πτήση του σε άλλη ημερομηνία ή να ζητήσει voucher.

Η Ryanair ανακοίνωσε πάντως ότι οι πτήσεις της από και προς τη Ρόδο λειτουργούν κανονικά παρά τις πυρκαγιές.

Βαρύ το πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού

Όπως αναφέρουν πηγές από τον χώρο των ξενοδοχείων, το πλήγμα για τον τουρισμό του νησιού από τις καταστροφικές πυρκαγιές θα είναι τεράστιο, με τους ξενοδόχους να περιμένουν μαζικές ακυρώσεις πακέτων, με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον για τις επόμενες δύο εβδομάδες. 

Εξηγούν πως ακόμη κι όταν σβήσουν οι φωτιές, η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί στο νησί αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για να έρθει κάποιος για διακοπές (ακόμη και στις περιοχές που δεν επλήγησαν), ενώ ήδη οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να αλλάξουν προορισμό διακοπών, χωρίς καμία χρέωση. 

Σπίτια, καταστήματα, ξενοδοχεία, ζώα αλλά και χιλιάδες εκτάσεις γης έχουν γίνει στάχτη ενώ πάνω από 19.000 κάτοικοι και τουρίστες μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερες περιοχές. Η μάχη, σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων, θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες, αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Φορείς του νησιού προβλέπουν πως μέχρι το τέλος του μήνα, οι αφίξεις ξένων τουριστών στο νησί θα είναι ελάχιστες, τη στιγμή που βρισκόμαστε στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν. 

thessaliaeconomy.gr (βασισμένο στο ρεπορτάζ της Βίκυς Κουρλιμπίνη, Capital.gr)