Δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού επιδιώκει η κυβέρνηση που αποφάσισε το άνοιγμα των εποχιακών ξενοδοχείων κατά δύο εβδομάδες νωρίτερα, στις 15 Ιουνίου, και ταυτόχρονα των διεθνών πτήσεων προς το «Ελ. Βενιζέλος» την ίδια ημερομηνία και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας σταδιακά από την 1η Ιουλίου.
Στόχος, να ανακτηθεί το μεγαλύτερο δυνατό μέρος από την όποια ταξιδιωτική δαπάνη πραγματοποιήσουν οι βασικές αγορές προέλευσης των επισκεπτών της Ελλάδας κατά τους εναπομείναντες μήνες του 2020 με όπλο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων με σειρά μέτρων όπως η μείωση του ΦΠΑ και η επιδότηση της απασχόλησης αλλά και η παροχή κεφαλαίων κίνησης. Ετσι, θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί ο στόχος του πρωθυπουργού για ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μια μικρότερη πίτα. Καθίσταται σαφές πως αρχικά η πύλη για τους ξένους θα είναι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και η μετάβαση προς τα νησιά θα γίνεται με εγχώριες πτήσεις ή την ακτοπλοΐα και τους οδικούς άξονες, αναλόγως του τελικού προορισμού.
Παράλληλα, έγινε επίσης σαφές ότι έως τα τέλη Μαΐου οι υγειονομικές αρχές σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα συντάξουν και θα ανακοινώσουν λίστα με τις χώρες αφετηρίας επισκεπτών προς την Ελλάδα για τις οποίες τα σύνορα θα ανοίξουν στις 15/6 και η οποία θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά τής κάθε αγοράς. Σταδιακά η λίστα αυτή θα μεγαλώνει με νέες χώρες που θα προστίθενται, καθώς αυτές θα σημειώνουν επαρκή πρόοδο στον έλεγχο του κορωνοϊού. Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποιες χώρες θα περιληφθούν στην αρχική λίστα για τις οποίες θα ανοίξουν τα σύνορα από τις 15/6, από τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού έγινε αντιληπτό ότι για χώρες της βόρειας Ευρώπης και ειδικά τη Γερμανία και για όλα τα κράτη της Ε.Ε. και της Ζώνης Σένγκεν της Ανατ. Ευρώπης και της Βαλκανικής, όπως και γειτονικές π.χ. το Ισραήλ και την Κύπρο θα δοθεί πράσινο φως. Από την 1η Ιουλίου θα ισχύσει «απελευθέρωση πτήσεων από το εξωτερικό προς όλα τα αεροδρόμια και απελευθέρωση εισόδου επισκεπτών από όλες τις χώρες και θα εξαιρεθούν εκείνες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά».
Οι ξένοι ταξιδιώτες θα γίνονται δεκτοί χωρίς την υποχρέωση καραντίνας και τη διενέργεια τεστ, καθώς τα τελευταία θα πραγματοποιούνται μόνον δειγματοληπτικά. Φυσικά θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις αερομεταφορές, τις οδικές μεταφορές, τις ακτοπλοϊκές και βέβαια στα ξενοδοχεία και στην εστίαση. Μεταφορές και τουρισμός παράλληλα θα γνωρίσουν ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα καθώς μειώνεται ο ΦΠΑ από το 24% σε 13%.
Εξαιρουμένου κάποιου πολύ δυσάρεστου απρόοπτου στην εξέλιξη της μάχης κατά της πανδημίας στις χώρες Σένγκεν, πληθαίνουν οι ειδικοί που εκτιμούν ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα μπορούν να απελευθερωθούν τα σύνορα για όλες σχεδόν τις χώρες αυτής της Ζώνης. Παράλληλα, για τις χώρες εκτός Σένγκεν θα προχωρήσουν επίσης σταδιακές άρσεις των απαγορεύσεων από 15/7 με εξαίρεση ίσως όσες παρουσιάζουν πολύ βαριά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Από τις βασικές αγορές που η Ελλάδα έχει σημαντικές εισροές ταξιδιωτικής δαπάνης, μόνον η Βρετανία και οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα καθυστερήσουν να συμπεριληφθούν σε εκείνες που θα πάρουν το πράσινο φως. Ειδική αναφορά, πάντως, γίνεται στην ομογένεια (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία κ.λπ.) ώστε να μπορέσει να έλθει στη χώρα νωρίς, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πώς αυτό θα υλοποιηθεί στην πράξη.
Επιχειρησιακά πλάνα
Επίσης, η κυβέρνηση προχωράει στην ανάπτυξη επιχειρησιακών πλάνων για τους μικρούς νησιωτικούς προορισμούς με ενίσχυση των υποδομών υγείας με συνολικά 20 νέους αναλυτές για τεστ στα νησιά, 600 κλίνες COVID και «γέφυρα» από κοντινούς προορισμούς εντός δύο ωρών. Οσον αφορά τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων του τουρισμού αυτά περιλαμβάνουν την επέκταση δικαιώματος αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Ιούλιο, τη μείωση ενοικίου επιχειρήσεων 40% έως και τον Αύγουστο, νέο μηχανισμό ενίσχυσης απασχόλησης SURE μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενίσχυση των εποχικώς απασχολουμένων, επιστρεπτέα προκαταβολή, μείωση προκαταβολής φόρου, μείωση ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά και στο τουριστικό πακέτο (το 90% του πακέτου στο 13% και το υπόλοιπο στο 24%) και ένταξη στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για επιχειρηματική χρηματοδότηση και το ταμείο εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Ηλία Μπέλλο Καθημερινή)