Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που βρίσκονται στη διαχείριση της Fraport Greece. Οι 14 περιφερειακές πύλες κατέγραψαν 33,87 εκατ. επιβάτες το 2023, ξεπερνώντας το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς που είχε κλείσει με 31,19 εκατ. επιβάτες. Η εντυπωσιακή ανάκαμψη των τουριστικών ροών προς την Ελλάδα απογείωσε τους περιφερειακούς αερολιμένες, ενώ οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά δείχνουν σταθερότητα.

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης συγκριτικά με το 2022 ανήλθε σε 8,6%, με τη διεθνή κίνηση να κατέχει τα σκήπτρα με 26,53 εκατ. επιβάτες, ξεπερνώντας μάλιστα κατά 1,6 εκατ. τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς. Σημαντική αύξηση, όμως, σημείωσαν οι επιβάτες εσωτερικού με 16,9%, φτάνοντας τους 7,33 εκατ. Επίδοση που επιβεβαιώνει την τάση επιστροφής των Ελλήνων στα ταξίδια.

Ειδικότερα, για τον Δεκέμβριο, που αποτελεί κι ένα στοίχημα για τη χώρα μας στο πλαίσιο της προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση της τάξεως του 12,7%. Οι επιβάτες ανήλθαν σε 754.184 εκ των οποίων οι 292.786 ήταν διεθνείς. Η κίνηση εξωτερικού κατέγραψε άνοδο 16,3% συγκριτικά με το 2022. Σε αυτό συνηγόρησε και ο σχεδόν ανοιξιάτικος καιρός.

Κορυφαίες αγορές

Η γερμανική αγορά κυριάρχησε και τον Δεκέμβριο στα αεροδρόμια της Fraport Greece, με 590 πτήσεις, και ακολούθησαν αρκετά χαμηλότερα η Κύπρος, η Ιταλία, η Αυστρία, η Βρετανία και η Τουρκία. Στο σύνολο του έτους, η διεθνής επιβατική κίνηση αντιστοιχεί στο 79,23% της συνολικής, με βασικό πυλώνα τη Βρετανία, που αντιπροσωπεύει το 22% των διεθνών επιβατών, ενώ ακολουθούν η Γερμανία, η Σκανδιναβία, η Ιταλία, η Πολωνία.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για το 2023 αποτέλεσε η επαναφορά σε ανοδική πορεία της Θεσσαλονίκης, η οποία στο σύνολο του έτους κατέγραψε αύξηση επιβατικής κίνησης κατά 18,7%. Σε απόλυτους αριθμούς, το «Μακεδονία» ξεπέρασε τους 7 εκατ. επιβάτες έναντι 5,9 εκατ. το 2022. Για το μεγαλύτερο από τα αεροδρόμια του χαρτοφυλακίου της Fraport Greece, η ανάκαμψη από την πανδημία δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς επηρεάστηκε και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τη μεγαλύτερη αύξηση για το 2023 πέτυχε ο αερολιμένας της Καβάλας, που διακίνησε 304.414 επιβάτες, κατά 21% περισσότερους από την προηγούμενη χρονιά. Υψηλές πτήσεις και το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης που είχε άνοδο 13,3% προσεγγίζοντας τους 500.000 επιβάτες. Στον αντίποδα, οριακά μειωμένη ήταν η κίνηση το 2023 στο αεροδρόμιο της Μυκόνου (-1,7%), η οποία φαίνεται πως έπιασε ταβάνι το 2022 με αποτέλεσμα η κίνηση να σταθεροποιηθεί.

Οι προβλέψεις για το 2024

Από τα μέχρι στιγμής μηνύματα, οι προοπτικές για το 2024 διαφαίνονται θετικές. Το επίπεδο των προσφερόμενων θέσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με το 2023. Οι προβλέψεις και των δύο εγχώριων αερομεταφορέων για την επόμενη χρονιά κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της AEGEAN, κ. Ευτύχιος Βασιλάκης, εκτίμησε πως η ζήτηση θα κινηθεί για την εταιρεία στα ίδια επίπεδα με τους τελευταίους 18 μήνες, διατηρώντας συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες δυσχεραίνουν κάθε πρόβλεψη. Ο ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου IOGR, που έχει τη SKY express, κ. Ιωάννης Γρύλος, σημείωσε πως οι προκρατήσεις είναι κατά 75% αυξημένες συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όλγα Κλώντζα, businessdaily.gr