Του Robert Hart

Η μετοχή της Adidas "βυθίστηκε" την προηγούμενη Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας και την εκτίμηση ότι ο κολοσσός των αθλητικών ειδών ενδέχεται να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το 2023 λόγω του "ναυαγίου" στη συνεργασία της με τον Kanye West. O Όμιλος διέκοψε τους δεσμούς του με τον διάσημο ράπερ και "πάγωσε" τη κερδοφόρα σειρά προϊόντων Yeezy που συνδιαχειριζόταν με τον West εξαιτίας των αντισημιτικών δηλώσεών του. 

Ο τίτλος της Adidas κατρακύλησε έως και 11% την Παρασκευή, αφού η γερμανική εταιρεία προειδοποίησε ότι το "διαζύγιο" με τον Kanye West θα μπορούσε να εξανεμίσει τα λειτουργικά κέρδη της το 2023.

Η Adidas εξακολουθεί να εξετάζει τις μελλοντικές της επιλογές για τη χρήση των αδιάθετων προϊόντων της σειράς Yeezy και προειδοποίησε για "σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από τη μη πώληση του υφιστάμενων αποθεμάτων".

Η Adidas δήλωσε ότι αναμένει να μειωθούν τα έσοδά της το 2023 κατά περίπου 1,3 δισ. δολάρια και τα λειτουργικά της κέρδη κατά 535 εκατ. δολάρια, εφόσον δεν μπορέσει να πουλήσει το απόθεμα της σειράς.

Ο Όμιλος "βλέπει" πτώση των πωλήσεων για φέτος και έκτακτα έξοδα που θα ανέλθουν σε περίπου 214 εκατ. δολάρια, συνδυασμός που θα μπορούσε να οδηγήσουν την εταιρεία σε λειτουργικές ζημιές ύψους 750 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση.

Ο CEO της Adidas, Bjørn Gulden, δήλωσε ότι το 2023 θα είναι ένα "έτος μετάβασης για να θέσουμε τις βάσεις ώστε να γίνουμε και πάλι μια αναπτυσσόμενη και κερδοφόρα εταιρεία".

Η Adidas έχει "όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να είναι επιτυχημένη", τόνισε ο Gulden, αλλά χρειάζεται "λίγο χρόνο" για να ανασυγκροτηθεί.

Η έκθεση που δημοσιοποίησε η Adidas την περασμένη εβδομάδα είναι η τέταρτη -από τον Ιούλιο- προειδοποίηση για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας και ο Gulden αντιμετώπισε ψυχρά την κατάσταση: "Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Προς το παρόν δεν έχουμε τις επιδόσεις που θα έπρεπε".

Η Adidas θα πρέπει να επιστρέψει σε κερδοφόρα πορεία το 2024, ανέφερε η ίδια η εταιρεία. "Πρέπει να συναρμολογήσουμε ξανά το παζλ, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι με την πάροδο του χρόνου θα κάνουμε την Adidas να λάμψει ξανά", σχολίασε ο Gulden. Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα της για το 2022 στις αρχές Μαρτίου.

Η Adidas έβαλε τέλος στη συνεργασία της με τον West τον Οκτώβριο εν μέσω δημόσιας κατακραυγής για τα αντισημιτικά σχόλια του ράπερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και για την προώθηση αμφιλεγόμενων θεωριών συνωμοσίας και ρατσιστικών σχολίων. Η Adidas δήλωσε ότι η συμπεριφορά του Kanye West ήταν "απαράδεκτη, επικίνδυνη και προωθούσε το μίσος" και ξεκαθάρισε πως δεν συνάδει με τις αξίες της εταιρείας. Η Adidas ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά εταιρειών που έπαψαν να συνεργάζονται  με τον West. Η διακοπή της συνεργασίας με τη Yeezy συρρίκνωσε την καθαρή αξία του ράπερ και τον έθεσε εκτός της λίστας με τους δισεκατομμυριούχους του Forbes. Η σειρά προϊόντων Yeezy ήταν πηγή ρευστότητας για την Adidas και το "πάγωμά" της αναμένεται να πλήξει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, τα οποία ήδη επιβαρύνονται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Adidas στην κινεζική αγορά και την έξοδό της από τη Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. 

Forbes Capital.gr