Μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 80% έχει ο ΟΤΕ στις συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100 Mbps, ενώ Nova και Vodafone προωθούν επενδύσεις για επέκταση των δικτύων τους. Απότομη μείωση των χρεώσεων και πακέτα 4play.
Στον τομέα των συνδέσεων οπτικών ινών, που παραμένει σε αρχικά στάδια ανάπτυξης, θα δοθεί η επόμενη μεγάλη μάχη των τηλεπικοινωνιών με τον ανταγωνισμό να αυξάνει για τις συνδέσεις πολύ υψηλών ταχυτήτων, δηλαδή άνω των 100 Mbps.
Μια πρώτη ισχυρή ώθηση στις γρήγορες συνδέσεις έδωσε το κουπόνι της δράσης Super Fast Broadband (SFBB), μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Το κουπόνι Gigabit voucher, που θα αφορά ταχύτητες πάνω από τα 250 Mbps, αναμένεται το καλοκαίρι του 2023 και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την διείσδυση της οπτικής ίνας, με τους παρόχους να ανεβάζουν τον ανταγωνισμό, χτυπώντας τις τιμές.
Η απορρύθμιση της αγοράς της οπτικής ίνας για τα επόμενα χρόνια, μέχρι να αναπτυχθεί κρίσιμη μάζα συνδρομητών, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των εναλλακτικών παρόχων, που θεωρούν ότι για μια ακόμη φορά ο ΟΤΕ βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, εκμεταλλευόμενος το δίκτυο του και τις υψηλές τιμές χονδρικής που χρεώνει. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η απορρύθμιση θα ωθήσει τους παρόχους να τρέξουν γρηγορότερα τα επενδυτικά τους πλάνα, ώστε να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος για το 2030. Από την πλευρά του, ο ΟΤΕ επισημαίνει ότι ακόμα τα δίκτυα FTTH είναι μια καινούργια τεχνολογία που ξεκινάει από το μηδέν και κανείς δεν έχει «ιστορικό προβάδισμα», καλώντας τους υπόλοιπους παρόχους να επενδύσουν.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, με τη μετάβαση στην τεχνολογία της οπτικής ίνας να είναι πανάκριβη, καθώς όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο BD το κόστος της χονδρικής φτάνει έως 200% υψηλότερα από το δίκτυο του χαλκού. Κάτι το οποίο αντανακλούσε μέχρι σήμερα στις υψηλότατες λιανικές τιμές που υπήρχαν, κρατώντας έτσι αρκετά χαμηλά τη διείσδυση των οπτικών ίνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ οι συνδρομητές έχουν αυξηθεί σημαντικά στην αγορά των 100 Mbps, ύστερα και από την πρωτοβουλία του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες όπου ήταν τεχνικά εφικτό. Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, υπήρχαν 733.484 συνδέσεις FTTC, με τον ΟΤΕ να έχει το 82% της αγοράς, με 598.933 συνδέσεις, ενώ οι άλλο πάροχοι τις υπόλοιπες 134.551. Πολύ χαμηλότερα είναι ωστόσο τα μεγέθη στις FTTH συνδέσεις, που φτάνουν συνολικά τις 102.703 με τον ΟΤΕ να έχει τις 83.155 και τους υπόλοιπους παρόχους τις 19.548.
Η ζήτηση των ακόμα υψηλότερων ταχυτήτων έως και 300 Mbps βρίσκεται ακόμα χαμηλότερα, με ειδικούς της αγοράς να εκτιμούν πάντως, ότι τα νούμερα θα είναι υψηλότερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς οι καταναλωτές εκμεταλλεύτηκαν τα κουπόνια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και η τάση αυτή αναμένεται πως θα είναι ανοδική και φέτος λόγω του πολέμου των τιμών που θα συνεχιστεί. «Θα χυθεί αίμα στο επόμενο διάστημα» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστικά, στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι συνδέσεις έως και 300 Mbps με FTTC έφταναν τις 68.134, με τον ΟΤΕ να έχει τις 54.667 και τους άλλους παρόχους τις 13.467, ενώ σε FTTH οι αριθμοί είναι ακόμα χαμηλότεροι καθώς συνολικά φτάνουν τις 13.336 συνδέσεις, με τον ΟΤΕ να έχει τις 10.584 και τους άλλους παρόχους μόλις 2.752.
Πόλεμος τιμών
Η νέα Nova έχοντας πλέον την δεύτερη θέση στις ευρυζωνικές συνδέσεις και στοχεύοντας να αυξήσει γρήγορα τα μερίδιά της στην αγορά, προσφέρει δυο πακέτα συνδέσεων που φτάνουν μέχρι και το 1Gbps. Ειδικότερα, προσφέρει το 2play πακέτο Fiber που αφορά ταχύτητες από 100 Mbps έως 500 Mbps όπου είναι τεχνικά εφικτό, με 26 ευρώ το μήνα, ενώ το Fiber Ultra που τρέχει με ταχύτητες από 200 Mbps έως 1 Gbps όπου είναι τεχνικά εφικτό έρχεται με 33 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα αν ο καταναλωτής θέλει να επιλέξει μια ολοκληρωμένη λύση 4play τότε προσφέρει τέσσερα διαφορετικά πακέτα. Δύο που ξεκινούν από τα 55 ευρώ το μήνα με 15GB mobile data και ταχύτητες σταθερής από 100Mbps έως 500 Mbps και φτάνουν έως τα 66 ευρώ και δύο που φτάνουν ταχύτητα από 200 Mbps έως 1Gbps, με unlimited mobile data και είναι στα 68 και 79 ευρώ για το πακέτο που περιλαμβάνει στην προσφορά και όλα τα κανάλια της τηλεοπτικής πλατφόρμας EON.
Ωστόσο οι…διαστημικές ταχύτητες των 500 Mbps και 1Gbps προσφέρονται μόνο στο αποκλειστικό δίκτυο που διαθέτει η εταιρεία και είναι αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα περιορισμένο, καθώς εκτείνεται σε μόλις 11.000 χιλιόμετρα.
H Vodafone προσφέρει επίσης τέσσερα συνδυαστικά πακέτα στο 4Play περιλαμβάνοντας δυο πακέτα με 16 GB mobile data και ταχύτητες 100 Mbps και 200 Mbps αντί 53,64 ευρώ και 65,92 ευρώ αντίστοιχα, ενώ στα unlimited πακέτα των 100 Mbps και 200 Mbps οι τιμές αυτές ανεβαίνουν στα 57,21 ευρώ και 69,49 ευρώ αντίστοιχα.
Ο ΟΤΕ είχε αρχίσει από τον Σεπτέμβριο του 2022 την εμπορική διάθεση των νέων πακέτων με ταχύτητες έως 1 Gbps για οικιακούς πελάτες και επιχειρήσεις και εκμεταλλευόμενος την ισχυρή του θέση προσφέρει μια σειρά από διαφορετικά πακέτα, ωστόσο δεν προσφέρει ολοκληρωμένη λύση 4play. Οι ταχύτητες των νέων πακέτων ξεκινούν από τα 300 Mbps που βρίσκεται στα 36,90 ευρώ, με το Fiber 500 να είναι στα 41,90 ευρώ και το 1Gbps στα 49,90 ευρώ.
Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει συνδυαστικά πακέτα που περιλαμβάνουν, σταθερή, ίντερνετ και τηλεόραση σε ταχύτητες 100 Mbps και 200 Mbps όπου το πλήρες πακέτο βρίσκεται στα 51,90 και 58,90 ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο προσφέρει και τη δυνατότητα για πρόγραμμα Unlimited στην κινητή με επιπλέον 39,50 ευρώ αν ο συνδρομητής είναι στο Cosmote One ενώ σε αντίθετη περίπτωση το ποσό αυτό ανεβαίνει στα 44 ευρώ.
Οι προβληματισμοί για την ανάπτυξη των δικτύων
Μέχρι σήμερα, το δίκτυο του ΟΤΕ δεν έχει ανταγωνιστή, καθώς η ανάπτυξη δικτύου είναι ένα πολύ ακριβό και εν πολλοίς ασύμφορο... σπορ. Μεγάλο μέρος του κόστους ανάπτυξης δικτύου οπτικής ίνας αποτελούν τα έργα πολιτικού μηχανικού. Το σκάψιμο των δρόμων και η αποκατάσταση της οδοποιίας κοστίζει και απαιτείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων.
Η απόφαση της ΕΕΤΤ για απορύθμιση της αγοράς των οπτικών ινών, ξεσήκωσε τις αντιδράσεις των παρόχων που θεωρούν ότι οι τιμές χονδρικής του ΟΤΕ βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τον CEO της Nova Παναγιώτη Γεωργιόπουλο να έχει επισημάνει ότι οι τιμές χονδρικής, καθιστούν αδύνατη την προσπάθεια να υπάρξει φθηνή πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες, καθώς το 1Gb στοιχίζει 23 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει πως «ο Έλληνας πληρώνει ακριβά χαμηλές ταχύτητες χωρίς να διαθέτει οπτική ίνα μέχρι το σπίτι».
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Vodafone, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χ. Μπρουμίδη να αναφέρει τον περασμένο μήνα πως «με τις νέες ρυθμίσεις, ουσιαστικά οδηγούμαστε σε επαναφορά του μονοπωλίου στη χονδρική», υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος».
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως οι υψηλότατες τιμές που προσφέρει ο ΟΤΕ στη χονδρική και το γεγονός ότι θα κυριαρχεί τουλάχιστον μέχρι το 2027, όταν και θα έχουν (πιθανότατα) ολοκληρωθεί τα επενδυτικά σχέδια των παρόχων, σε συνδυασμό με την απορρύθμιση της αγοράς λιανικής και τον ανταγωνισμό που εντείνεται εν μέσω ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών, δημιουργώντας μια δύσκολη εξίσωση για τα επόμενα χρόνια που θα πρέπει να λύσουν. Από την πλευρά τους οι πάροχοι ευελπιστούν πως σύντομα θα υπάρξει διαβούλευση για αναθεώρηση των τιμών χονδρικής στην οπτική ίνα που θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την διείσδυση της τεχνολογίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα οι εταιρείες βλέπουν και τα κόστη για την ανάπτυξη των δικτύων να αυξάνονται εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων και των αρρυθμιών στην αγορά, κάνοντας επίσης λόγο για ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό για την πραγματοποίηση των έργων. «Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο το αυξανόμενο κόστος των υλικών, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι στις εταιρείες για να σκάψουν τους δρόμους και να περάσουν τα καλώδια», σημειώνουν, ενώ επισημαίνουν και τις σημαντικές καθυστερήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ στη σύνδεση των καμπινών με το δίκτυο που φτάνουν μέχρι και τους 6 μήνες.