Την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας και τη θεσμική θωράκιση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, έθεσε ως βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε το βράδυ της Παρασκευής στη Λάρισα σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών με αντικείμενο την «εθνική εξωτερική πολιτική για τις εξαγωγές».
Της ομιλίας στον ΣΘΕΒ προηγήθηκε σύσκεψη με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ενώ μετά το πέρας αυτής, έκανε δηλώσεις, εκφράζοντας την αισιοδοξία για κλείσιμο της αξιολόγησης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα δίκαιο τον ασφαλιστικό νόμο: «Ήρθα κατευθείαν στη Λάρισα από τη συνάντηση Τσίπρα-Κασνέβ. Δήλωσε και αυτός, όπως και άλλοι προσφάτως, ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει με έναν τρόπο που να μην ενισχύσει τη λιτότητα ακριβώς γιατί το διακύβευμα είναι η Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι και από την άλλη η Ευρώπη να αλλάξει προσανατολισμό από το ζουρλομανδύα της λιτότητας και της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας. Aκριβώς επειδή αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Eυρώπη, ακριβώς επειδή οι σοσιαλδημοκράτες έχουν απεμπλακεί από αυτή την στρατηγική συμμαχία που είχαν με τις συντηρητικές δυνάμεις και τις νεοφιλελεύθερες υπάρχει προοπτική στην Ευρώπη και προφανώς στην Ελλάδα».
Σχετικά με τον ασφαλιστικό νόμο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Πρώτα-πρώτα επί των δεδομένων και των γεγονότων είχα πει ότι για το 80% των ασφαλισμένων θα υπάρχουν μικρότερες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες. Μιλάμε για τους εμπόρους, για τους μισθωτούς είναι τα ίδια τα πράγματα, και αυτό επιβεβαιώθηκε με τις επίσημες ανακοινώσεις των εμπόρων της ΕΣΕΕ και ειναι το ποσοστό στο 85 με 87% αυτών που κέρδισαν. είναι προφανές ότι άλλοι επιβαρύνθηκαν, με μεγαλύτερα εισοδήματα για ν- ανασάνουν κατώτερα μεσαία στρώματα, παίρνοντας ένα μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Ως προς τις προσφυγές στα δικαστήρια, οι μεταρρυθμίσεις έχουν στηριχθεί σε μία επιτροπή σοφών που αποτελείτο από αντιπρόεδρο ανωτάτου δικαστηρίου και στην οποία συμμετείχαν οι δικαστές από το συμβούλιο της επικρατείας, μεταξύ των οποίων και εισηγητές των αποφάσεων που έκριναν προηγούμενες περικοπές συντάξεων αντισυνταγματικές. Ήταν και προσωπική μου μέριμνα να μην υπάρχει στο βαθμό που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε κάποια αντισυνταγματικότητα. Θεωρώ λοιπόν ότι ο νόμος αυτός είναι δίκαιος νόμος που βασίζεται σε ίδιους κανόνες για όλους. Βασίζεται σε ένα νέο θεσμό, στην εθνική σύνταξη, που δεν θέλει κανείς να είναι κάτω από το όριο της φτώχειας όπως το ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όταν θα έχουμε τη δυνατότητα η οικονομία να ανέβει και οι συντάξεις θα ανεβαίνουν ακριβώς με το ρυθμό αύξησης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος».