Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν, στο χθεσινό Eurogroup, την παροχή περαιτέρω ελάφρυνσης χρέους αξίας 748 εκατ. ευρώ (κυρίως από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν από το Ευρωσύστημα στο πλαίσιο του προγράμματος SMP και της ANFA).
Στο κοινό ανακοινωθέν, το Eurogroup επαινεί τις ελληνικές αρχές για την «ταχεία και αποφασιστική ανταπόκρισή τους» στην κρίση του κορωνοϊού, «τόσο στην ανάσχεση του ξεσπάσματος του ιού όσο και στη λήψη των αναγκαίων οικονομικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας». Οι υπουργοί Οικονομικών, επίσης, «καλωσορίζουν τη δέσμευση» της Ελλάδας να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς υποστήριξη της ανάκαμψης, ενώ αναδεικνύουν ως τομείς όπου έχει καταγραφεί πρόοδος τις ιδιωτικοποιήσεις, την κοινωνική πρόνοια, την αγορά εργασίας και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις σε κάποια πεδία, «για παράδειγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα» – αλλά αναγνωρίζεται ότι αυτές οφείλονται κυρίως στις συνέπειες της πανδημίας.
Χαρακτηρίζεται, πάντως, «ζωτικό» η Ελλάδα να επιμείνει και να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της, ώστε να αναβαθμίσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει «με αποφασιστικότητα» στην υλοποίηση του σχεδίου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, στη νομοθέτηση ενός «αποτελεσματικού πτωχευτικού κώδικα» και στην κατάργηση έως το τέλος Ιουλίου του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σε δήλωσή του μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη εταίρων και αγορών, συνεχίζει να εφαρμόζει το συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό και εμπροσθοβαρές σχέδιό της». Το σχέδιο αυτό, «παρά τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας, θα μας επιτρέψει να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις».
Η έγκριση της εκταμίευσης έρχεται ως συνέπεια της θετικής έκτης αξιολόγησης της ενισχυμένης μεταπρογραμματικής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. H αποδέσμευση των πόρων απαιτεί κοινοβουλευτική κύρωση σε ορισμένα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο Μάριο Σεντένο, που τη Δευτέρα αποχωρεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας, άνοιξε τις διαδικασίες για τη διαδοχή του στην προεδρία του Eurogroup. Οι υποψήφιοι για τη θέση πρέπει να στείλουν επιστολή ανακοινώνοντας τη διαθεσιμότητά τους έως τις 25 Ιουνίου. Η εκλογή του νέου επικεφαλής του σώματος ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 9 Ιουλίου – ημερομηνία που αναμένεται να μετατεθεί, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής στις 9-10 Ιουλίου (η θητεία του κ. Σεντένο λήγει στις 12 Ιουλίου).
Το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, με την ευρεία σύνθεση του σώματος (οι υπουργοί Οικονομικών των «27»), αναλώθηκε σε μία ακόμα συζήτηση για το Next Generation EU, το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ που παρουσίασε στα τέλη Μαΐου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχετικά με τη συζήτηση αυτή, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι οι διαφωνίες «είναι εποικοδομητικές» και ότι παραμένει πεπεισμένος ότι «θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι οι πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών θεσμών το τελευταίο τρίμηνο, με επιστέγασμα το Next Generation EU, έχουν αλλάξει το κλίμα στις αγορές, που είναι πλέον πολύ πιο θετικό για την Ευρώπη.
Γιάννης Παλαιολόγος Καθημερινή