Η επίσημη έξοδος της Ελλάδας από την "επικίνδυνη ζώνη" θα γίνει αιτία να αρχίσουν να μειώνονται και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου κατά 5 δισ. τον χρόνο για τα επόμενα 3-4 χρόνια.
Τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονται πλέον "επενδύσιμα" από τρεις οίκους αξιολόγησης DBRS, Standard & Poors και τη γερμανική Scope που είναι όλοι τους αναγνωρισμένοι από την ΕΚΤ. Την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα να επικυρωθεί και από τον οίκο Fitch.
Ως φυσικό επακόλουθο θα έρθει και η μείωση του περίφημου πια "μαξιλαριού των 37 δισ." το οποίο στην πραγματικότητα κυμαίνεται από τα 33 μέχρι και τα 39 δισ. ευρώ, ανάλογα με την περίοδο. Άλλωστε, το ποσό αυτό, το οποίο συγκεντρώθηκε από τον δανεισμό από τις αγορές, την τελευταία δόση του δανείου του ESM και τα τραπεζικά διαθέσιμα δημοσίων οργανισμών, ήταν προσωρινό. Ήταν δηλαδή μια "ασφάλεια" στην περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετώπιζε υψηλά επιτόκια στις πρώτες προσπάθειες δανεισμού από τις αγορές. Στο σύνολό του αποτελεί χρέος το οποίο είναι "αποθεματοποιημένο" για το οποίο η Ελλάδα, πληρώνει τόκους.
Μετά την επενδυτική βαθμίδα και αφού η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει πλήρως τον δανεισμό της από τις αγορές, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το "μαξιλάρι" θα μειωθεί σταδιακά, ώστε να μειωθεί το χρέος, ως απόλυτο ποσό. Μάλιστα, μετά την οριακή αύξηση του χρέους κατά 1 δισ. το 2023, αναμένεται στο τέλος του 2024 το απόλυτο ύψος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης να μειωθεί οριακά κατά 1 δισ. ευρώ, στα 366 δισ. ευρώ από 367 δισ. ευρώ που αναμένεται να φτάσει το 2023.
Η μείωση κατά 5 δισ. από τα ταμειακά διαθέσιμα, θα αποπληρώσει άλλη μια διπλή δόση ύψους 5,3 δισ. ευρώ του διμερούς δανείου ύψους 32,3 δισ. ευρώ της Ελλάδας με την Ευρωζώνη (GLF), προς το τέλος του 2024, διαγράφοντας ίσο ποσό από το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης. Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και φέτος, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
"Αναβαθμίσεις" από ΕΚΤ και ESM
Ως αποτέλεσμα της επενδυτικής βαθμίδας, η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, από την τελευταία συνάντηση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής στην Αθήνα, "αναβάθμισε" και το κύρος των ελληνικών τίτλων σε ό,τι αφορά την Τράπεζα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι μετά την επενδυτική βαθμίδα τα ελληνικά ομόλογα γίνονται πλέον αποδεκτά όπως και τα ομόλογα των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Μια δεύτερη αναβάθμιση που αναμένεται στις αρχές του 2024 από τον ESM, αφορά την απελευθέρωση των περίπου 15 δισ. ευρώ, τα οποία είχε δώσει προς την Ελλάδα ακριβώς για να έχει η χώρα ένα ταμειακό απόθεμα κατά την επάνοδό της στην αγορές. Με βάση τη συμφωνία που έγινε την άνοιξη του 2018, το ποσό αυτό, θα αθροιζόταν στα ποσά που θα δανειζόταν η Ελλάδα από τις αγορές, αλλά δεν θα μπορούσε να κινηθεί, χωρίς την προηγούμενη άδεια του ΔΣ του Μηχανισμού. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα υπάρξει απόφαση, μάλλον μέσα στον Ιανουάριο, με βάση την οποία το ποσό αυτό θα είναι στη διάθεση της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό, θα λύσει περισσότερο τα χέρια του ΥΠΕΘΟ, για δυναμική διαχείριση του χρέους που σημαίνει διαγραφή όλο και μεγαλύτερων ποσών τα επόμενα χρόνια, ώστε να συνεχίζει να μειώνεται ως απόλυτο μέγεθος.
Τάσος Δασόπουλος capital.gr