Σε δηλώσεις του στο BusinessDaily.gr, o Paolo Pizzoli, senior economist της ING, τονίζει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η οικονομία της ευρωζώνης θα έχει μηδενική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι θα συρρικνωθεί η οικονομία της ευρωζώνης και κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, αντί να σημειωθεί ανάπτυξη, όπως έδειχναν οι προβλέψεις έως τώρα. Με τα κρούσματα να αυξάνονται και τα κράτη - μέλη να απαντούν με αυξημένα περιοριστικά μέτρα, οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για "false start" (άκυρη εκκίνηση) της οικονομίας το 2021, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις ανάπτυξης ακόμα και για το σύνολο της χρονιάς.

Τόσο η επέκταση του γενικού απαγορευτικού σε διάφορες χώρες, όσο και η «καθυστερημένη» έναρξη του προγράμματος εμβολιασμών, «παγώνουν» τις προσδοκίες για ένα καλό ξεκίνημα της χρονιάς.

Μπορεί να μειώθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στο τέλος του 2020, αλλά έχει αρχίσει να αυξάνεται και πάλι, με τον αριθμό των καθημερινών θανάτων να παραμένει κοντά στην κορυφή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Ιδιαίτερα ανησυχητική θεωρείται μάλιστα η κατάσταση στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε δηλώσεις του στο BusinessDaily.gr, o Paolo Pizzoli, senior economist της ING, τονίζει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, εκτιμάται πως η οικονομία της ευρωζώνης θα έχει μηδενική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, με τις διαφορές μεταξύ των χωρών να καθορίζονται από την ένταση των μέτρων περιορισμού και από την έκθεση σε εποχιακούς παράγοντες.

«Χώρες, όπως η Ιταλία, που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο προσωρινό κλείσιμο χειμερινών αθλητικών δραστηριοτήτων, είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ήπια συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση. Άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην εποχιακή μεταβλητότητα του τουρισμού, ενδέχεται να καταφέρουν να παρουσιάσουν περιορισμένη ανάπτυξη», προσθέτει ο ίδιος.

Σε έκθεση της, η Capital Economics υπογραμμίζει ότι αλλάζει την εκτίμηση της για αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,8%, αναμένοντας μικρή κάμψη το πρώτο τρίμηνο. Από την άλλη, η ING μείωσε την πρόβλεψη της για +3% στο σύνολο της χρονιάς, τονίζοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί έως το καλοκαίρι του 2023 για να ανακτηθεί η οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης στα προ κρίσης επίπεδα».

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα «τρέξει» με ρυθμό αύξησης που θα αγγίξει το 4% το 2022, υπολογίζοντας ότι το χαμένο έδαφος από την πανδημία θα καλυφθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Παρόλο που η πορεία των οικονομιών διαψεύδει τις αισιόδοξες προσδοκίες που σχηματίστηκαν με τα νέα ότι βρέθηκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, παραμένουν οι ελπίδες για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο. Με την βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, θα αυξηθούν σημαντικά οι δημόσιες επενδύσεις, ενώ οι εξαγωγές θα επωφεληθούν από μια παγκόσμια ανάκαμψη.

«Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η διάθεση εμβολίων θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να άρουν σταδιακά τους περιορισμούς κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιο βιώσιμη ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο», καταλήγει η Capital Economics.

Διάχυτη ανησυχία

Στην Ελλάδα, επίσης, επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα για μια εβδομάδα ακόμα, την στιγμή που επικρατεί η γενικότερη αίσθηση ότι δεν πρόκειται να γίνει άρση των μέτρων στο άμεσο μέλλον. Η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία σήμερα, τη στιγμή που ο επιχειρηματικός κόσμος παλεύει να τα βγάλει πέρα σε  ένα θολό οικονομικό τοπίο.

Η αβεβαιότητα και οι (σχεδόν) καθημερινές αλλαγές στις κυβερνητικές αποφάσεις ωθούν τις επιχειρήσεις, ειδικά στο λιανεμπόριο και την εστίαση, στα όρια τους.

Σε ανακοίνωση του, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) τονίζει ότι έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων που ξεκινάει σήμερα. «Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας», υπογραμμίζει ο ΕΣΑ.

«Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες», προσθέτει ο Σύλλογος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, προειδοποιεί για το «ενδεχόμενο καταγραφής στις αρχές του έτους ενός διψήφιου ποσοστού ύφεσης». «Οι εμπορικές επιχειρήσεις κρατώντας "μικρό καλάθι", έχουν θέσει ως ρεαλιστικό στόχο να διασώσουν τουλάχιστον το 1/3 του περυσινού εκπτωτικού τζίρου, εάν βεβαίως δοθεί εγκαίρως η ευκαιρία, έστω μιας "υβριδικής λειτουργίας" τους. Οι αντοχές και οι δυνάμεις μας δοκιμάζονται πολύ σκληρά από τη ψυχολογική και οικονομική κόπωση της νέας παράτασης του lockdown», επισημαίνει ο ίδιος.

Οι οικονομολόγοι της Eurobank, επίσης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες. Η Eurobank χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας την εφετινή χρονιά, υπογραμμίζοντας ότι το lockdown που επιβλήθηκε για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα έχει αναπόδραστα επιπτώσεις, όχι μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, αλλά και στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του νέου έτους.

Στην εβδομαδιαία έκδοση «7 Ημέρες Οικονομία», η τράπεζα τονίζει ότι το μέγεθος της επίπτωσης το 2021 θα καθοριστεί ασφαλώς από την περαιτέρω διάρκεια των περιορισμών και την εξέλιξη της πανδημίας, με τις πρώτες ενδείξεις να μην είναι ενθαρρυντικές, καθώς στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς η κυβέρνηση προχώρησε στην αυστηριοποίηση των περιορισμών.

businessdaily.gr