Δύο χρόνια μετά το άνοιγμα του καταστήματος στη Λάρισα, η εν Ελλάδι θυγατρική της ρωσικής Mere, Torg Hellas, μετράει σήμερα μόλις τέσσερα καταστήματα - όλα στην επαρχία (Τρίπολη, Κόρινθος, Αγρίνιο). Η εταιρεία προσπαθεί πλέον να μπει στα μεγάλα αστικά κέντρα, αναζητώντας ισόγεια καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, όπως σημειώνεται στην τελευταία έκθεση της εταιρείας, η Mere αυξάνει συνεχώς το μετοχικό της κεφάλαιο και σχεδιάζει και περαιτέρω ενίσχυση. Με δύο ΑΜΚ την περασμένη χρονιά, η εταιρεία αύξησε το κεφάλαιό της στα €1.775.000. 

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πορεία, μετά τις ζημίες €172,3 χιλ. που εμφάνισε τη διετία 2019-2020, προετοιμάζοντας την είσοδό της στην Ελλάδα, η πρώτη ουσιαστική οικονομική χρήση, το 2021, έκλεισε για την Torg Hellas με τζίρο €2,243 εκατ., μικτό αποτέλεσμα €288,85 χιλ. και ζημίες €995,13 χιλ. Σημειώνεται πάντως ότι τα τέσσερα καταστήματα λειτούργησαν από την άνοιξη του 2021, γεγονός που δικαιολογεί τα μεγάλα έξοδα του 2021 και τον περιορισμένο τζίρο. 

Η Mere ιδρύθηκε το 2009 στο Krasnoyarsk της Ρωσίας, όπου λειτουργεί ως Svetofor. Το 2021, ισχυριζόταν ότι είχε 3.200 καταστήματα παγκοσμίως, με το αποτύπωμά της να εκτείνεται σε Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Λιθουανία, Λετονία και Ουκρανία. Στην Ευρώπη, η επιχείρηση είχε ως στόχο να πάρει μερίδιο έως 30%, κυρίως από τις Aldi και Lidl, με ένα μοντέλο εξαιρετικά μεγάλων εκπτώσεων, το οποίο σύμφωνα με το The Grocer, αποκλείει την εξυπηρέτηση των πελατών και απαιτεί από τους προμηθευτές να παραδίδουν απευθείας στα καταστήματα. Η Mere μπήκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με το άνοιγμα του καταστήματος στο Preston τον Αύγουστο του 2021. Ωστόσο, το μοντέλο της αντιμετώπιζε δυσκολία να υιοθετηθεί στη χώρα, ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Ορισμένοι προμηθευτές, λόγω των όρων που προέβλεπαν πληρωμές μόνο για τα προϊόντα που πωλούνται, διέκοψαν τη συνεργασία τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, η Mere να εμφανίζει ελλείψεις σε βασικές σειρές τροφίμων και σχεδίαζε προσαρμογές στο μοντέλο. 

Λ.Ε. thessalianews.gr (με πληροφορίες από Μάκη Αποστόλου FnB Daily)