Καταγγελία-προσφυγή στην DG Comp, τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσαν στις 19 Απριλίου 2021 σύμφωνα με πληροφορίες 38 ελληνικές επιχειρήσεις κατά της NIKE εγκαλώντας τη για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και μονοπωλιακές πρακτικές.
Πρόκειται για ελληνικές εταιρίες οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα 90 περίπου εταιριών στις οποίες η NIKE δια μέσω της NEON (NIKE EUROPEAN OPERATION NETHERLANDS συντομογραφία NEON) απέστειλε προ μηνών επιστολή ειδοποίηση με την οποία τους ενημέρωνε ότι δεν θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα της πολυεθνικής μετά τον Οκτώβριο του 2021.
Η ευθύνη στην EE
Η υποβολή καταγγελίας στη DG Comp μεταφέρει πλέον την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία καλείται να αποδείξει στην πράξη αν ισχύουν οι διαβεβαιώσεις του Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά κυρίου Breton στα τέλη του 2020, όπου δεσμεύτηκε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δοθεί κάθε βοήθεια στον επιχειρηματικό κόσμο για να ανταπεξέλθει τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Και αυτό διότι πέραν των άλλων η NEON εφάρμοσε πέραν της αιφνιδιαστικής διακοπής της συνεργασίας και πρακτικές οικονομικού στραγγαλισμού.
Συγκεκριμένα τον περασμένο Φεβρουάριο έδωσε προθεσμία ολίγων ημερών για αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων επί ποινή διακοπής παράδοσης εμπορευμάτων στις 91 εταιρίες εν μέσω lockdown και αναστολής πληρωμών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται δε ότι αυτό έγινε όταν τα καταστήματα ήταν κλειστά με κρατική εντολή ενώ με κρατική εντολή είχαν μετατεθεί οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων.
Η ασφυξία και ο Breton
Επιπλέον όπως προκύπτει από τους προσφεύγοντες η NIKE επιχείρησε να διασπάσει το μέτωπο των αντιδράσεων προς τις πρακτικές της δίνοντας σε ορισμένους εκ των 91 παραπάνω χρόνο από τους 17 μήνες που αρχικά είχε παράσχει και συγκεκριμένα 24 μήνες. Ταυτόχρονα σε όλους τους προσφεύγοντες μείωσε τη γκάμα προϊόντων που τους έδινε τη δυνατότητα να αγοράσουν πιέζοντάς τους περαιτέρω οικονομικά καθώς στην πλειονότητά τους ήταν μη εμπορεύσιμα προϊόντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρητικά αναφέρει ότι οι μικρομεσαίες εταιρίες όπως στην προκειμένη περίπτωση οι 38 που προσέφυγαν κατέχουν καίρια θέση όχι μόνο γιατί καλύπτουν, κατά τον κ. Breton, το 99% όλων των επιχειρήσεων, αλλά και κυρίως γιατί η λειτουργία τους για την όλη οικονομία αντιστοιχεί, μεταφορικά, στους πνεύμονές της.
Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση οι πνεύμονες ξεριζώνονται και μάλιστα εν μέσω πανδημίας με συνέπεια η συγκεκριμένη προσφυγή να θέτει και ζήτημα αν τελικά στην ΕΕ κάνει κουμάντο ο ρυθμιστής ή οι πολυεθνικές.
Γιατί αν αποδειχτεί το δεύτερο είναι προφανές ότι τις πρακτικές της NIKE θα ακολουθήσουν και άλλες πολυεθνικές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ διαλύοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Νίκος Καρούτζος bankingnews.gr