Ποινές που φθάνουν μέχρι και τη σφράγιση έως δύο έτη των πρατηρίων που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ή νοθεία καυσίμων προβλέπει διάταξη που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Επίσης για μία διετία απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται στην εμπορία και στη διακίνηση καυσίμων τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων το πρατήριο σφραγίστηκε. Πλέον, οι εταιρείες εμπορίας καθίστανται συνυπεύθυνες για τα πρατήρια που φέρουν το σήμα τους. Θα πρέπει να κάνουν τακτικά ελέγχους τόσο για την ποιότητα των καυσίμων όσο και για την εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών. Εάν διαπιστώνουν παραβάσεις, θα πρέπει να τις αναφέρουν στην ΑΑΔΕ.

Εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία καυσίμων. Με την ενεργοποίηση της νομοθεσίας τα πρατήρια καυσίμων θα βρεθούν αντιμέτωπα με σφράγισμα για δύο έτη, εφόσον εντοπιστούν από τους ελεγκτές είτε να πωλούν νοθευμένα καύσιμα, είτε να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο, είτε να έχουν παραποιήσει τους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο το οποίο στοχεύει στον περιορισμό του λαθρεμπορίου καυσίμων και της νοθείας, με την ταυτόχρονη ενεργοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων που θα οδηγούν στον εντοπισμό των παραβατών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, και οι εταιρείες εμπορίας καυσίμων θα είναι συνυπεύθυνες για τη λειτουργία των πρατηρίων τους ή τουλάχιστον αυτών που έχουν το εμπορικό σήμα τους. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ελέγχουν εάν έχει εγκατασταθεί στα πρατήρια και λειτουργεί το σύστημα εισροών - εκροών, να διενεργούν ετήσιους ελέγχους ποιότητας καυσίμων και να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια.

Για τις εταιρείες ο νέος νόμος προβλέπει μέτρα δέουσας επιμέλειας, η παραβίαση των οποίων οδηγεί σε πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ ανά πρατήριο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στον νόμο, η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε ετήσια δημοσιοποίηση των κυρώσεων, ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να ενημερώνουν εντός 24 ωρών την ΑΑΔΕ στην περίπτωση που διαπιστώσουν παραποίηση του συστήματος εισροών - εκροών ή νοθεία στα καύσιμα.

Οι ποινές

Ειδικότερα, το νέο αυστηρό πλαίσιο προβλέπει:

• Οταν από εξέταση δείγματος καυσίμων των υπηρεσιών της γενικής διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, που λαμβάνεται είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ είτε από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, προκύπτει ότι το ελεγχόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατέχει, διακινεί και εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.

• Αν έπειτα από έκθεση ελέγχου είτε της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ είτε οποιασδήποτε άλλης δημόσιας ελεγκτικής ή διωκτικής αρχής διαπιστώνεται τέλεση λαθρεμπορίας καυσίμων, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.

• Αν οι ιδιοκτήτες του πρατηρίου παρεμποδίζουν τον έλεγχο για τη διαπίστωση παραβατικών πράξεων με χρήση βίας ή απειλής, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη.

• Σε πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών.

Σημειώνεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.

Οι εταιρείες διύλισης

Η λήψη μέτρων δέουσας επιμέλειας για τα νομικά πρόσωπα των εταιρειών διύλισης και εμπορίας καυσίμων αφορά:

α) Την τήρηση και επικαιροποίηση στοιχείων του φορολογικού μητρώου των προσώπων που διαθέτουν ενεργειακά προϊόντα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι διαθέτουν καύσιμα σε αξιόπιστα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

β) Την τακτική εποπτεία των πελατών τους ως προς τις άδειες, τα πιστοποιητικά, τη χημική σύνθεση των προϊόντων, την εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών και άλλων μερών αυτού, με στόχο την τελωνειακή και φορολογική συμμόρφωση της εφοδιαστικής αλυσίδας των ενεργειακών προϊόντων.

γ) Την αναφορά ενδείξεων προς τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

δ) Τη διακοπή της διάθεσης καυσίμων, την απόσυρση εξοπλισμού και τυχόν σημάτων, καθώς και την απάντληση και φύλαξη των καυσίμων εφόσον ενημερωθούν σχετικά από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Κενά στο σύστημα

Στο μεταξύ, στην αποκάλυψη ότι έχουν εντοπισθεί κενά στα συστήματα εισροών - εκροών στα πρατήρια καυσίμων προχώρησε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργεί το σύστημα εισροών - εκροών με τις τεχνικές προδιαγραφές του 2009. Οπως είπε, τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις και να καλυφθούν τα κενά που έχουν εντοπισθεί, κάτι που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο κ. Πιτσιλής σημείωσε πως στο τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί το ψηφιακό κομμάτι (συστήματα εισροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, GPS), επισημαίνοντας ότι θα λειτουργήσει η πλατφόρμα για την αξιοποίηση των δεδομένων και θα μπορούν οι μηχανισμοί να εντοπίζουν παραβατικότητα και να γίνονται εν συνεχεία οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα αξιοποίησης των δεδομένων με alerts (συναγερμούς) για ύποπτες περιπτώσεις, ακόμη και για ολόκληρες περιοχές που παρουσιάζουν ελεγκτικό ενδιαφέρον από τις τελωνειακές υπηρεσίες. Το σύστημα λειτουργεί πιλοτικά και αυτό το διάστημα δοκιμάζεται προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του έτους.

Προκόπης Χατζηνικολάου, Καθημερινή