Στον «κουμπαρά» των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων θα ανατρέξει και φέτος η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των επιδοτήσεων ρεύματος και φυσικού αερίου, οι οποίες –όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας– θα συνεχιστούν «και τον Φεβρουάριο και για όσο χρειαστεί». Τα έσοδα από τους πλειστηριασμούς, περίπου 20 εκατ. αδιάθετων δικαιωμάτων ρύπων, που είχαν προϋπολογιστεί με μέση τιμή 75 ευρώ ο τόνος στα 1,4 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 2 δισ., καθώς η μέση τιμή του Ιανουαρίου διαμορφώνεται ήδη κατά περίπου 10 ευρώ υψηλότερα, στα 84 ευρώ ο τόνος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσει το μέγιστο ποσό για το ταμείο ενεργειακής μετάβασης, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, προχωράει σε νέα ανακατανομή των πόρων και φέρεται αυτή τη φορά να ψαλιδίζει εκτός από το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ και το ποσοστό του πράσινου ταμείου.

Η υπουργική απόφαση για την ανακατανομή των εσόδων από τους ρύπους γράφεται αυτές τις ημέρες από το ΥΠΕΝ και σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ, αν και αρχικά εξετάστηκε ακόμη και ο μηδενισμός του, φέρεται να περιορίζεται στο 3,7% από το 4% του Δεκεμβρίου, καθώς μετά και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την πλευρά των παραγωγών ΑΠΕ επικράτησε η άποψη ότι θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει ένα ποσό για να μη χάσει μια σημαντική για τη μελλοντική του βιωσιμότητα εισροή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ποσοστό του ΕΛΑΠΕ, από 60% πριν από την ενεργειακή κρίση, «κουρεύτηκε» στο 30% τον Οκτώβριο, στο 8% στα μέσα Νοεμβρίου και στο 4% τον Δεκέμβριο. Για πρώτη φορά αναμένονται και περικοπές στο ποσοστό του πράσινου ταμείου που προορίζεται για δράσεις χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Το 4,5% των συνολικών πόρων διατίθεται σε αυτές τις δράσεις, δηλαδή για φέτος περί τα 60-65 εκατ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να περιοριστεί ανάλογα με το πού θα μπει το «ψαλίδι».

Ο ΕΛΑΠΕ θα συνδράμει φέτος και άμεσα το ταμείο ενεργειακής μετάβασης με ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ από τις επιστροφές των «υπεραποδόσεων» των ΑΠΕ που αποζημιώνονται με Feed in Premium, δηλαδή τις επιστροφές των επιπλέον εσόδων που εισέπραξαν από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω των υψηλών τιμών στη χονδρεμπορική αγορά.

Μέσω των παραπάνω μέτρων η κυβέρνηση διασφαλίζει ένα ποσό τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για την αναχαίτιση των αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο φέτος, εκ των οποίων περί τα 400 εκατ. έχουν διατεθεί ήδη για τον Ιανουάριο.

Χρύσα Λιάγγου Καθημερινή