Την ώρα που εκατομμύρια συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, η χρήση των φωτοβολταϊκών στις ταράτσες για αυτοπαραγωγή ενέργειας παραμένει μία τεράστια αναξιοποίητη ευκαιρία για τη χώρα μας.

Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και η Genervest κάνουν την ηλιακή ενέργεια προσιτή για όλους με το πρόγραμμα FREE SOLAR, που θα δώσει τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν το δικό τους οικιακό σύστημα φωτοβολταϊκών χωρίς αρχικό κεφάλαιο επένδυσης και με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Με τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού θα μπορέσουν να εκμηδενίσουν το κόστος προμήθειας και τις επώδυνες ρήτρες αναπροσαρμογής καθώς και να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα 25 χρόνια.

Στην πρώτη πιλοτική υλοποίηση του έργου, το FREE SOLAR δέχεται αιτήσεις από ενδιαφερόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην ιστοσελίδα genervest.org.

Τι είναι το FREE SOLAR

Το FREE SOLAR δημιουργήθηκε για να επιταχύνει την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας για αυτοπαραγωγή (net-metering) από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις σταδιακά σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από συνεργασίες με τοπικούς φορείς, όπως ενεργειακές κοινότητες, συνεταιριστικές ενώσεις, εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών, χρηματοδοτικά ιδρύματα κ.α., το FREE SOLAR δίνει την ευκαιρία σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις να βρουν εύκολα φθηνή χρηματοδότηση, χωρίς αρχικό κεφάλαιο επένδυσης. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός πλαισίου φιλικού για τέτοιου είδους μικρές επενδύσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να εξαλείψεις το υψηλό κόστος προμήθειας και τις ρήτρες αναπροσαρμογής των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από το να παράγεις τη δική σου ηλιακή ενέργεια», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, σύμβουλος για θέματα ενέργειας στην Genervest.

Στην πρώτη – πιλοτική – φάση του έργου, το FREE SOLAR συνεργάζεται με την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ)  και θα αναζητήσει 20 νοικοκυριά από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Σκοπός είναι να δοκιμαστεί και να βελτιστοποιηθεί ένα ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας, πριν το FREE SOLAR επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Ποια είναι η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) ;

Η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) ιδρύθηκε το 2010 ως αστικός συνεταιρισμός με αρχικό σκοπό την επεξεργασία, διαχείριση και διάθεση βιομάζας μέσω της εκμετάλλευσης αγροτικών και δασικών υπολειμμάτων στην περιοχή της Καρδίτσας. Με τη θέσπιση του νόμου 4513/2018 για τις ενεργειακές κοινότητες, η ΕΣΕΚ πήρε τη σημερινή της μορφή ως Ενεργειακή Κοινότητα, στοχεύοντας στην ευρύτερη δραστηριοποίηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις ενεργειακές υπηρεσίες. Η ΕΣΕΚ αριθμεί περίπου 400 μέλη, μεταξύ των οποίων τοπικές επιχειρήσεις και 6 δήμοι του νομού Καρδίτσας, ενώ το εργοστάσιό της παράγει περίπου 1.200 τόνους βιομάζας ετησίως.

«Για ένα δίκαιο και εκδημοκρατισμένο ενεργειακό σύστημα το οποίο θα βασίζεται στους πολίτες, η Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας θα συμβάλλει στη μείωση της ενεργειακής ένδειας σε τοπικό επίπεδο και θα τους βοηθήσει να πάρουν την ενέργεια στα χέρια του», αναφέρει ο Απόστολος Κανδύλας, Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Καρδίτσας.

Ποια θα είναι τα πρώτα επιλέξιμα νοικοκυριά;

Στην αρχική, πιλοτική φάση, του έργου FREE SOLAR θα αναζητηθούν 20 νοικοκυριά από την περιοχή της Θεσσαλίας. Θα υπάρξουν κάποια κριτήρια, όπως η ύπαρξη διαθέσιμης οροφής στις κατοικίες.

Αν κάποιος δεν μένει στη Θεσσαλία, δεν μπορεί να συμμετέχει;

Σκοπός του FREE SOLAR είναι η δραστηριοποίηση σε όλη την Ελλάδα για να διευκολυνθούν στη χρηματοδότηση δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια. Σύντομα το FREE SOLAR θα ανοίξει και για άλλες περιφέρειες της Ελλάδας. Αν κάποιος δεν διαμένει στη Θεσσαλία αλλά θέλει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον από τώρα, είναι ευπρόσδεκτος να το κάνει.

Ποιο το όφελος από ένα φωτοβολταϊκό;

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν να παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια και να απαλλαγούν πλήρως από το δυσβάσταχτο κόστος της προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Για ένα τυπικό νοικοκυριό με μέση ετήσια κατανάλωση 5.000 kWh, το οποίο κατά μέσο όρο πληρώνει ετησίως περίπου 1.200 €, η λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού μπορεί να επιφέρει όφελος 800-900 € ετησίως.

Πώς λειτουργεί η χρηματοδότηση;

Στην πρώτη πιλοτική φάση, τα επιλεγμένα έργα θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα ως ένα ενιαίο έργο της ΕΣΕΚ και η χρηματοδότηση θα αναζητηθεί από μικρούς και μεγάλους επενδυτές, με ευνοϊκούς όρους και επιτόκιο έως 6%. Εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, θα υπάρξει μία αρχική περίοδος χάριτος έως 9 μήνες προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση της εγκατάστασης και η σύνδεση του φωτοβολταϊκού. Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του φωτοβολταϊκού και θα προκύψει από την εξοικονόμηση χρημάτων από τον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας. Το ύψος των δόσεων θα είναι μικρότερο από το ετήσιο όφελος του ωφελούμενου ώστε να υπάρχει καθαρός κέρδος από την πρώτη κιόλας χρονιά.

Ποια είναι η διαδικασία της εγκατάστασης;

Μετά τη συλλογή των αιτήσεων, τα επιλέξιμα νοικοκυριά θα ειδοποιηθούν από συνεργάτη της Genervest και θα πραγματοποιηθεί ένας αρχικός έλεγχος της διαθέσιμης επιφάνειας που θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της εύρεσης του κεφαλαίου θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία για την εγκατάσταση και τη σύνδεση του φωτοβολταϊκού με το δίκτυο. Η διαδικασία σύνδεσης συνήθως διαρκεί 6 με 9 μήνες.

Αν κάποιο νοικοκυριό ή επιχείρηση δεν έχει διαθέσιμη ταράτσα, μπορεί να υποβάλλει αίτηση;

Ναι. Σε πρώτη φάση θα επιλεγούν 20 νοικοκυριά που έχουν διαθέσιμη οροφή. Ωστόσο, για τους αιτούντες που δεν έχουν οροφή (π.χ. διαμένουν σε πολυκατοικίες), η Genervest θα προσπαθήσει να τους βρει χώρο σε μελλοντικό φωτοβολταϊκό έργο συλλογικής αυτοπαραγωγής (virtual net-metering) από την ΕΣΕΚ. Το virtual net-metering λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το απλό net-metering. Δεν απαιτεί διαθέσιμη οροφή αφού αφορά σε κοινό φωτοβολταϊκό έργο για τα μέλη μιας ενεργειακής κοινότητας, το οποίο εγκαθίσταται μακριά από τα σημεία κατανάλωσης των μελών.

Δάφνη Σκαλιώνη ΕΡΤ