Το 2021 η Ελλάδα ήταν στην 8η θέση στον κόσμο όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρισμού καθώς το 32% της ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από φωτοβολταϊκά και αιολικά, ενώ εάν προσθέσουμε και τα υδροηλεκτρικά το ποσοστό πλησιάζει το 40%. Το 2022 θα φτάσουμε το 50% ενώ το 2026 θα πιάσουμε τέσσερα χρόνια νωρίτερα τον στόχο του 2030 για 60% ΑΠΕ, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε σε εκδήλωση για τη μεγάλη φωτοβολταϊκή επένδυση Cero Project Delfini. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναθεωρείται ο στόχος του 2030 για μερίδιο συμμετοχής των ΑΠΕ στο 70%.
Σημειώνεται ότι το φωτοβολταϊκό ισχύος 100MW στη Δράμα, υλοποιείται από την εταιρεία Cero στην οποία συμμετέχει ο όμιλος Macquarie, η αυστραλιανή εταιρεία που πρόσφατα απέκτησε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Το συγκεκριμένο έργο είναι το πρώτο που χρηματοδοτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς όχι με καθορισμένη ταρίφα πώλησης της ενέργειας αλλά με σύμβαση PPA.
Το φωτοβολταϊκό ισχύος 100MW θα έχει παραγωγή περίπου 150 χιλιάδες μεγαβατώρες καλύπτοντας τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια για 30 έως 40 χιλιάδες σπίτια που θα τροφοδοτούνται με πράσινη ενέργεια από το έργο ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να έχουν προβλεψιμότητα στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Καλούμε και άλλους να έρθουν να επενδύσουν η Ελλάδα, είναι μια ασφαλής επενδυτικά χώρα με αξιόπιστη κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος τόνισε ότι τα τελευταία 4 χρόνια κατασκευάστηκαν και συνδέθηκαν περίπου 5000MW νέων ΑΠΕ ενώ για το 2022 αναμένεται να κατασκευαστούν από 1700 έως 2000MW. Από αυτές τις επενδύσεις έχουμε γλιτώσει εισαγωγές φυσικού αερίου αξίας 1,5 δισ. ευρώ, είπε ο υπουργός.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η διευθύνουσα σύμβουλος της Cero Generation Marta Martines Queimadelos τόνισε ότι εκτός από το φωτοβολταϊκό στη Δράμα, στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη 3GW αιολικών και φωτοβολταϊκών πρότζεκτ. Μόλις ξεκινήσαμε, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Queimadelos.
Σημειώνεται ότι το πρότζεκτ είναι το πρώτο στην Ελλάδα που χρηματοδοτείται από την Τράπεζα Πειραιώς χωρίς να έχει εξασφαλισμένη ταρίφα πώλησης της ενέργειας αλλά έχει συνάψει εταιρική σύμβαση πώλησης της ενέργειας (corporate PPA). Είναι μεγάλη τιμή για την τράπεζα να έχει επιλεγεί για το σχήμα χρηματοδότησης της πρώτης επένδυσης της Cero στην Ελλάδα, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χ. Μεγάλου, σημειώνοντας ότι η τράπεζα είναι πρωτοπόρος στη χρηματοδότηση της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και επιβεβαιώνει αυτή τη στρατηγική της με το νέο έργο της Cero. Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται την επόμενη διετία να χορηγήσει χρηματοδοτήσεις ύψους 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα πράσινης ενέργειας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση του Delfini Project ως σημαδιακή ακριβώς επειδή είναι από τις πρώτες που θα στηριχθεί σε έσοδα από Corporate PPAs.
Η σύμβαση Corporate PPA έχει υπογραφεί με την ελβετική AXPO. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Domenico De Luca εξέφρασε την ελπίδα ότι η ανάπτυξη του πρώτου μεγάλου μεγέθους μη επιδοτούμενου έργου θα είναι η πρώτη από πολλές που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στην ανάπτυξη και κατασκευή του project (Ameresco, Sunel).
Το συνολικό ύψος της επένδυσης σύμφωνα με πληροφορίες φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ.
Χάρης Φλουδόπουλος