Στο παρά πέντε της προθεσμίας, δηλαδή λίγο πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα, αναμενόταν χθες να ανακοινώσουν οι περισσότεροι πάροχοι τα τιμολόγια ρεύματος του Νοεμβρίου.

Η εικόνα που διαμορφωνόταν μέχρι και αργά το βράδυ σε σχέση με την τιμή της κιλοβατώρας που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Νοέμβριο βελτιώθηκε σημαντικά σε σχέση με αυτή της αμέσως προηγούμενης ημέρας, με τα ποσοστά μείωσης έναντι της τιμής του Οκτωβρίου να διαμορφώνονται πάνω από το 30% και σε κάποιες περιπτώσεις και στο 50% – όπως η «Ελίν», που ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ τιμή στα 39,5 λεπτά από 59,9 λεπτά τον Οκτώβριο και πάγιο 4,95 ευρώ.

Στην πλειονότητα των μεγάλων παρόχων που συγκεντρώνουν και τα μεγαλύτερα μερίδια, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, η τιμή φαίνεται να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 40 λεπτών η κιλοβατώρα από 56 έως 70 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Οκτώβριο και 68-80 λεπτά τον Σεπτέμβριο.

Οι πάροχοι φαίνεται να συμπεριέλαβαν στην άσκηση για την πρόβλεψη της τιμής του Νοεμβρίου και το σαφές μήνυμα που έστειλε νωρίς χθες το πρωί από το συνέδριο Renewable & Storage Forum ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, με τη φράση «όπου παράγονται υπερέσοδα εμείς θα τα ανακτούμε και θα τα επιστρέφουμε στους καταναλωτές». Είχε εξάλλου από τις αρχές του μήνα ανακοινώσει τη δρομολόγηση μηχανισμού φορολόγησης και των υπερεσόδων που παράγονται στη λιανική αγορά, σε μια προσπάθεια «διόρθωσης» των αδυναμιών του νέου μοντέλου τιμολόγησης που αντικατέστησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, χωρίς να καταφέρει να περιορίσει τις τιμές. Αντιθέτως έφερε υπερέσοδα για τους προμηθευτές, που τιμολογούν τον επόμενο μήνα βάσει πρόβλεψης 10 ημέρες νωρίτερα, ενσωματώνοντας στην τιμή το μέγιστο του ρίσκου τους, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την αρχή, ότι δηλαδή το νέο μοντέλο θα οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές και θα βρεθεί το κράτος να επιδοτεί και το ρίσκο της λιανικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ, τον Αύγουστο η μέση τιμή των οικιακών τιμολογίων χαμηλής τάσης ήταν 60,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ με το προηγούμενο μοντέλο η τιμή θα ήταν στα 52,6 λεπτά, δηλαδή 15,3% χαμηλότερη. Για τον Σεπτέμβριο οι τιμές παρουσίασαν εκ νέου αυξήσεις προσεγγίζοντας τα 79 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ με τον προηγούμενο τρόπο τιμολόγησης θα ήταν στα 50,3 λεπτά, δηλαδή 57% ακριβότερα σε σχέση με το παλαιό μοντέλο.

Με υπερέσοδα θα κλείσει για τους προμηθευτές και ο Οκτώβριος, καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου κατάρτισαν τιμολόγια με πρόβλεψη για χονδρεμπορική τιμή στα 460 ευρώ /μεγαβατώρα η οποία όμως κινείται μέχρι σήμερα στα 260 ευρώ, με πτωτική τάση. Τα υπερέσοδα των παρόχων του προηγούμενου διμήνου δεν μεταφράστηκαν σε αντίστοιχες αυξήσεις για τους καταναλωτές, διόγκωσαν όμως το ύψος των επιδοτήσεων για τη συγκράτησή τους στα επίπεδα των 14-17 λεπτών/ κιλοβατώρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο οι επιδοτήσεις έφθασαν τα 1,9 δισ. ευρώ και τον Οκτώβριο τα 1,1 δισ. ευρώ.

Πέραν της θετικής συγκυρίας της αποκλιμάκωσης της τιμής του φυσικού αερίου και του χονδρεμπορικού κόστους ρεύματος, οι προμηθευτές, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση αξιοποίησαν τα υπερέσοδα του προηγούμενου διμήνου για να ενισχύσουν τη θέση τους στον ανταγωνισμό, προσφέροντας χαμηλές τιμές για τον Οκτώβριο. Ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι το κράτος, αφού θα περιοριστούν οι επιδοτήσεις για τη συγκράτηση των τιμών στα πέριξ των 15 λεπτών η κιλοβατώρα, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση για όσο διάστημα διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Σε μια προσπάθεια πάντως να περιορίσει κατά το δυνατόν την επιβάρυνση του προϋπολογισμού, το ΥΠΕΝ, με απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα, προχώρησε στην ανακατανομή των εσόδων από τις δημοπρασίες εκπομπών ρύπων, ανεβάζοντας το ποσοστό που κατευθύνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις ρεύματος από το 74,9% στο 77,3%.

Χρύσα Λιάγγου, Καθημερινή