Με υψηλές τιμές στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά «αποχωρεί» το 2024, αν και όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια πορεία αποκλιμάκωσης και μάλιστα εν μέσω «διακεκαυμένου» γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, για σήμερα Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου η μέση τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται στα 139,66 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 9,07% σε σχέση με χθες που ήταν στα 128 ευρώ, με τη χαμηλότερη στα 88,39 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 237,43 ευρώ/MWh.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια αυτών των εορταστικών ημερών υπήρξε μια έντονη μεταβλητότητα στις τιμές. Έτσι, αρκεί να αναφερθεί ότι την ημέρα των Χριστουγέννων η χονδρεμπορική τιμή βρισκόταν κάτω από το «όριο» των 100 ευρώ και συγκεκριμένα στα 97,78 ευρώ/MWh, ακολουθώντας έκτοτε ανοδική τροχιά.

Ένας από τους λόγους στους οποίους οφείλεται η πρόσκαιρη κατά τα φαινόμενα άνοδος των τιμών είναι, τουλάχιστον για σήμερα, η πρωτοκαθεδρία του φυσικού αερίου στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής, με ποσοστό 48,55% και με τις ΑΠΕ να ακολουθούν στη δεύτερη θέση με 38,88%. Στη συνέχεια έπονται οι εισαγωγές με 6,22%, τα υδροηλεκτρικά με 4,88% και ο λιγνίτης με το «συμβολικό» ποσοστό συμμετοχής του 0,19%.

Αξίζει να επισημανθεί πάντως, ότι για χθες 29 Δεκεμβρίου, όλες οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν πτωτικά με εξαίρεση την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα. Η χώρα μας μάλιστα κατέγραψε με τα 128,05 ευρώ/MWh την τρίτη ακριβότερη τιμή μετά την Ιταλία, τη Μάλτα (με 143,60 ευρώ/MWh) και την Ουγγαρία (με 131,29 ευρώ/MWh).

Παρά ταύτα, όπως προαναφέρθηκε, η εγχώρια αγορά αναμένεται να κλείσει τον Δεκέμβριο με μειωμένη χονδρεμπορική τιμή σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Ανοδικά το φυσικό αέριο

Πάντως το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά κινείται τις τελευταίες μέρες σε ανοδική τροχιά, κυρίως υπό το βάρος της αβεβαιότητας που προκαλεί η ανάγκη μιας νέας συμφωνίας διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου από την Ουκρανία.

Έτσι, με βάση την τελευταία εικόνα από το σημείο αναφοράς του TTF για την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, τα συμβόλαια παράδοσης τον Ιανουάριο του 2025 έκλεισαν στα 47,77 ευρώ/MWh καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 5% και με την προοπτική για τον Φεβρουάριο να «δείχνει» τα 48 ευρώ/MWh.

Ως προάγγελος της καθολικής διακοπής των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρώπη και συγκεκριμένα προς τη Σλοβακία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Ιταλία, θεωρείται η διακοπή της ροής προς την Μολδαβία από την 1η Ιανουαρίου λόγω των απλήρωτων χρεών της χώρας, την οποία ανακοίνωσε στις 28 Δεκεμβρίου η Gazprom.

Σταύρος Γριμάνης newmoney.gr