Παρά τις αντιδράσεις για την εγγύτητα σε κατοικημένες περιοχές (400 μέτρα από τα Πευκάκια) ετοιμάζεται η λειτουργία του ΑRGO FSRU στον Βόλο, με την ιδιοκτήτρια εταιρεία Mediterranean Gas να ανακοινώνει την έναρξη μη δεσμευτικού market test.

Το ARGO FSRU είναι ένας πλωτός σταθμός προσωρινής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG δυναμικότητας 5,2 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, που θα εγκατασταθεί στον Παγασητικό κόλπο. Το LNG που θα μεταφέρεται με πλοία από διάφορες πηγές στον σταθμό θα επαναεριοποιείται, θα εισέρχεται στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και από εκεί μέσω αγωγών στη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία αλλά και την Ιταλία μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα.

Η επένδυση παρουσιάζει στρατηγικά πλεονεκτήματα, λόγω των γειτονικών βιομηχανικών ζωνών και της εγγύτητας με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Παραμένει όμως ερωτηματικό η επιβάρυνση που θα επιφέρει στο ιδιαίτερα ευαίσθητο και με αστικά χαρακτηριστικά περιβάλλον του Παγασητικού κόλπου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η κατασκευή του FSRU Αλεξανδρούπολης με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, ενώ η βασική μέτοχος Gastrade έχει πάρει άδεια και για δεύτερο σταθμό στην ίδια περιοχή. Επίσης η Motor Oil ανακοίνωσε την έναρξη της δεσμευτικής φάσης του market test για τη «Διώρυγα Gas» στην Κόρινθο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις 15 Δεκεμβρίου. Τα τέσσερα νέα FSRU μαζί με τη Ρεβυθούσα και το δίκτυο αγωγών που διέρχεται από τη χώρα μας θα τη μετατρέψουν σε έναν βασικό κόμβο αερίου για την ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε η υψηλή ζήτηση LNG σε όλη την Ευρώπη διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές του κλάδου.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr