Οι επιστήμονες τονίζουν πως δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το κρυολόγημα. Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες θεωρείται ήπια ασθένεια που διαρκεί από δύο έως 14 μέρες. Τα συμπτώματα του αρχίζουν συνήθως δύο με τρεις μέρες μετά από τη μόλυνση του οργανισμού.

Το κοινό κρυολόγημα θεωρείται η συχνότερη ασθένεια που προσβάλλει τον άνθρωπο και από τις κυριότερες αιτίες επίσκεψης σε γιατρό. Οι ενήλικες παρουσιάζουν συνήθως 1-2 επεισόδια κρυολογήματος ετησίως και τα παιδιά κρυολογούν 6 έως 10 φορές το χρόνο. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα ούτε και εμβόλιο για την πρόληψη, ωστόσο υπάρχουν διάφορα μέτρα ανακούφισης που μπορείτε να πάρετε.

Οι επιστήμονες συστήνουν να πίνετε άφθονα υγρά και να κάνετε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο. Τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν αντιβηχικά φάρμακα, ενώ και οι ενήλικες θα πρέπει να προμηθεύονται ένα τέτοιο σκεύασμα μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Χρησιμοποιείτε αντισηπτικά σπρέι, ενώ μπορείτε να πάρετε αναλγητικά και αποσυμφορητικά φάρμακα. Αποφεύγετε να χορηγείτε στα παιδιά ασπιρίνη.

Σε ό,τι αφορά τις προληπτικές ενέργειες, θεωρείται απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο των χεριών ή ο καθαρισμός τους με αλκοολούχα σκευάσματα, καθώς και η αποφυγή αγγίγματος με τα χέρια της μύτης, του στόματος και των ματιών. Το ίδιο ισχύει και για τον τακτικό καθαρισμό των επιφανειών στο σπίτι και αλλού, ιδιαίτερα εάν υπάρχει κάποιος με κρυολόγημα. Τέλος, τα χαρτομάντηλα θα πρέπει να πετάγονται μετά από χρήση για φτάρνισμα ή σκούπισμα μύτης.