Πρόβλημα ενεργειακής αυτονομίας αντιμετωπίζουν οι 52 από τις 72 ενεργές επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Λάρισας, καθώς δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτοπαραγωγής ρεύματος με φωτοβολταϊκά για ίδια κατανάλωση (net metering), επειδή ο υποσταθμός του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή θέλει επαύξηση ισχύος και δεν δέχεται άλλο ρεύμα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας Ευάγγελος Γκάγκος, ο κορεσμός επήλθε το 2018, γεγονός που καθιστά τα εργοστάσια μη ανταγωνιστικά έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με την υπογράμμιση πως υπάρχει άμεση ανάγκη επαύξησης ισχύος του δικτύου στον υποσταθμό.

Ο κ. Γκάγκος σημειώνει ακόμη ότι «υπάρχουν και επιχειρηματίες που θέλουν να παράξουν ρεύμα για να το πουλήσουν και να κερδίσουν, και καλά κάνουν. Υπάρχουν και οι άλλοι όμως, όπως εμείς που θέλουμε να παράξουμε ρεύμα για να είμαστε αυτόνομοι.

Το πρόβλημα στην ΒΙΠΕ Λάρισας γίνεται πραγματική «θηλειά» που απειλεί να «πνίξει» επιχειρήσεις. Η ακρίβεια της ενέργειας θερίζει. Ένα μέσο εργοστάσιο με μηνιαία κατανάλωση ρεύματος 15.000 ευρώ πρίν από εννέα μήνες, θέλει τώρα ίσως και 45.000 ευρώ, οπότε αναγκάζεται να κλείσει μερικά τμήματά του στην προσπάθεια περιορισμού του κόστους».

Το ένα πρόβλημα φέρνει το άλλο. Αδυνατούμε επίσης, λέει ο κ. Γκάγκος, να πιστοποιηθούμε για το ενεργειακό αποτύπωμα της εταιρείας μας που, για να εξάγεις σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, αυτό είναι απαραίτητο. Σου ζητούν δηλαδή να παράγεις ένα ποσοστό της ενέργειας που χρειάστηκε για να παραχθεί το προϊόν.

Πάντως, παρά τα προβλήματα, ο ίδιος βλέπει μέλλον στην ΒΙΠΕ Λάρισας, καθώς η εδαφική κάλυψη είναι στο 50% κι υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης.

Μάλιστα καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον καθώς την τελευταία τριετία οι πωλήσεις των οικοπέδων ξεπέρασαν τις πωλήσεις των δέκα προηγούμενων ετών. 

Η Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας οριοθετήθηκε το 1977, σήμερα σε αυτή εδρεύουν περίπου 72 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 52 έχουν ενεργή δραστηριότητα, ενώ εργάζονται περίπου 1.200 εργαζόμενοι.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr (με πληροφορίες από Κώστα Γκιάστα, Ελευθερία)