Εξέπληξε θετικά η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) αποφασίζοντας την ανάθεση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του βιοαερίου του Χ.Υ.Τ.Α. σε ιδιώτη επενδυτή μετά από διαγωνισμό, υιοθετώντας σχετική απόφαση του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη.

Σε μια επιχείρηση που κυριαρχείται από ποικίλα συνδικαλιστικά συμφέροντα και στο παρελθόν στιγματίστηκε από απίθανα ρουσφέτια διορισμών, ακόμα και το αυτονόητο φαντάζει τολμηρό άνοιγμα. Ήδη ένα μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ, ο Αστέριος Χλωρός, παραιτήθηκε καταγγέλλοντας την επικείμενη συνεργασία με ιδιώτες ως “ξεπούλημα” και “σκάνδαλο”.

Δεν μιλάμε βέβαια για μεγάλα μεγέθη ηλεκτρισμού αλλά για μια παραγωγή το πολύ 1,25 MW. Όμως ακόμα και για μια τέτοια ποσότητα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δήλωσαν προφανή αδυναμία υλοποίησης καθώς το έργο ξεφεύγει από το αντικείμενο εργασίας τους και δεν διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις.

Η ΔΕΥΑ Λάρισας με την απόφασή της πράττει το καλύτερο δυνατό. Εξασφαλίζει με την εκχώρηση της ηλεκτροπαραγωγής ένα καθαρό και σταθερό έσοδο για το ταμείο της, χωρίς να πονοκεφαλιάζει. Η τεχνολογία παραγωγής ενέργειας από οργανικά απόβλητα είναι πολύπλοκη, δαπανηρή, και σχετικά καινούργια στη χώρα μας.

Για όποιον νομίζει ότι είναι εύκολη υπόθεση δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στην περιοχή της Ελασσόνας ή αλλού όπου μεσαίες γαλακτοβιομηχανίες, με ετήσιο τζίρο 10 και 20 εκ. ευρώ, δεν κατάφεραν ακόμα να την ενσωματώσουν στη λειτουργία τους.

Επομένως ας σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε τη συνεργασία με τους ιδιώτες και ας ενθαρρύνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Η ΔΕΥΑ Λάρισας ανοίγει δρόμο και μπράβο της.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr