Μια σειρά από αστάθμητοι παράγοντες, με κυριότερο όλων τις καιρικές συνθήκες του επόμενου χειμώνα, αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών για το φυσικό αέριο και εν γένει για τα ενεργειακά αγαθά τους επόμενους μήνες. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι οι υψηλές τιμές του προηγούμενου διαστήματος δεν θα επαναληφθούν και σύμφωνα με τους αναλυτές η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι θα κινηθούν κάτω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, τον χειμώνα του 2023-2024. 

Χαρακτηριστική είναι η διακύμανση των τιμών τις προηγούμενες ημέρες. Συγκεκριμένα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς στην Ολλανδία (στο TTF) υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα έως και 13% με τα συμβόλαια για τον Αύγουστο να κλείνουν στα 29,6 ευρώ/MWh, ενώ για τον Σεπτέμβριο στα 31,45 ευρώ/MWh και για τον Οκτώβριο στα 35,75 ευρώ/MWh. 

Σημειώνεται ότι οι τρέχουσες τιμές επηρεάζονται από τη χαμηλή ζήτηση για φυσικό αέριο καθώς ο ζεστός καιρός δεν οδήγησε μέχρι τώρα σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου για ψύξη, την ίδια στιγμή που τα υψηλά επίπεδα αποθεμάτων –οι τοποθεσίες αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι τώρα περίπου 80% γεμάτες– συνέβαλαν στη διατήρηση των τιμών.

Και ενώ η δυναμική της αγοράς κλίνει προς το θετικό σενάριο, ότι δηλαδή η ενεργειακή κρίση που έφερε τα αλλεπάλληλα ρεκόρ στις τιμές του αερίου, πέρυσι, έχει υποχωρήσει και άρα τα χειρότερα είναι πίσω μας, κάποιοι επιμένουν ότι ο κίνδυνος δεν έχει απομακρυνθεί και ότι πιθανόν να βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα δοκιμασία τον φετινό χειμώνα. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που έχουμε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, που θα οδηγήσουν σε γρήγορη εξάντληση των αποθεμάτων που συσσωρεύονται στις αποθήκες της Ευρώπης, αυτήν την περίοδο. "Η Ευρώπη φαίνεται σε καλή θέση για τη χειμερινή περίοδο, αλλά οποιαδήποτε ένδειξη επικείμενων στενών ισορροπιών θα στρεσάρει τις αγορές και θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητά τους", δήλωσε ο Andy Sommer, επικεφαλής της ομάδας αναλύσεων στην Axpo Solutions AG.

Προβλέψεις τιμών

Εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας αλλά και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά του φυσικού αερίου, οι οίκοι που παρακολουθούν τον κλάδο αποφεύγουν να δώσουν μακροχρόνιες προβλέψεις για τη διακύμανση των τιμών. Εντούτοις υπάρχουν εκτιμήσεις για την πορεία τους το επόμενο διάστημα και κυρίως το χειμώνα 2023-2024. Η ABN Amro Bank πριν μερικές εβδομάδες εκτίμησε ότι η τιμή για το ολλανδικό TTF το 2023 θα διαμορφωθεί στα 55 δολάρια MMBtu με τάση περαιτέρω μείωσης στα 50 δολάρια το 2024. Η πρόβλεψη του Trading Economics για τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι ότι από τα 57,39 ευρώ/MWh στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες στα 73,44 ευρώ/MWh. Όσο για τη Fitch προέβλεψε για το ολλανδικό TTF μέση τιμή στα 40 δολάρια/ εκατ. κυβικά πόδια έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 45 δολάρια. 

Άλλοι αναλυτές εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι και προβλέπουν ότι το 2024 υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ακόμη και για διπλασιασμό των τιμών στο ολλανδικό TTF εξαιτίας των ελλείψεων που θα προκύψουν από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Χαρακτηριστική είναι πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ΙΕΑ που προέβλεψε ότι η Ε.Ε. θα εμφανίσει έλλειμμα 27 δισ. κυβικών μέτρων για το 2023, σε περίπτωση που οι εξαγωγές της Ρωσίας μηδενιστούν και ταυτόχρονα οι εισαγωγές LNG της Κίνας επιστρέψουν στα επίπεδα του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs προέβλεπε ότι οι μέσες τιμές για τον επόμενο χειμώνα θα είναι πάνω από τα 90 ευρώ/MWh ενώ σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες τότε η πρόβλεψη για την τιμή ξεπερνά τα 100 ευρώ/MWh. Καθώς αυτή την περίοδο οι εισαγωγές αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία είναι ελάχιστες, αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ανοδική κίνηση στις τιμές: ένας κρύος χειμώνας, πιθανή όξυνση του ανταγωνισμού από την Ασία στην αγορά του LNG, ενδεχόμενη αύξηση της κατανάλωσης και της ζήτησης για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιέσεις στην αγορά ακόμη και σε περίπτωση που οι αποθήκες αερίου της Ευρώπης γεμίσουν εγκαίρως όπως φαίνεται ότι θα συμβεί. 

Στον αντίποδα, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις, όπως αυτή της Morgan Stanley, τοποθετούν την τιμή του TTF κατά μέσο όρο στα 38 ευρώ/MWh για το τρίτο τρίμηνο του 2023 και στα 46 ευρώ/MWh για το 4ο τρίμηνο του έτους, ενώ για το 2024 η τιμή τοποθετείται στα 48 ευρώ/MWh. 

Αποθήκες 

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Cedigaz στο Montel, τα αποθέματα φυσικού αερίου στης Ευρώπης θα μπορούσαν να φθάσουν σε ποσοστό πληρότητας 90% τους επόμενους δυο μήνες. "Με κανονικούς ρυθμούς τροφοδοσίας οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι γεμάτες τον Σεπτέμβριο", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Cedigaz.

Αυτό σημαίνει ότι ο σχετικός στόχος θα επιτευχθεί δύο μήνες νωρίτερα από τα προβλεπόμενα για πλήρωση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο 90% της δυναμικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται επί του παρόντος στο 80% της χωρητικότητας των αποθηκευτικών χώρων, σημειώνοντας σημαντική αύξηση από 62% την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τον χειμερινό εφοδιασμό. Οι φόβοι επιτείνονται και από το υψηλό premium στις χειμερινές τιμές του φυσικού αερίου περίπου 20 ευρώ/MWh.

Χάρης Φλουδόπουλος Capital.gr