Οι Έλληνες οδηγοί πληρώνουν ακριβά τα καύσιμα, συγκριτικά με τις τιμές που έχει το λίτρο στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, στοιχείο που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ύψος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί από την Κυβέρνηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα σημειώνεται το τρίτο υψηλότερο κόστος βενζίνης ανάμεσα στα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οι συγκρίσεις γίνονται με τιμή 1,545 ευρώ ανά λίτρο, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να παραμένει στο 1,379 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία η οποία πουλά τη βενζίνη 1,550 ευρώ ανά λίτρο, ενώ την πιο ακριβή τιμή στη βενζίνη την έχει η Ολλανδία, όπου η βενζίνη πωλείται στα 1,573 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που δεν απέχει πολύ από εκείνη της χώρας μας.

Η μεγαλύτερη αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης, που τέθηκε επίσης σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, προκάλεσε την εκτίναξη της τιμής του καυσίμου κατά 7,9% στην εγχώρια αγορά. Έτσι, από τα 1,186 ευρώ ανά λίτρο που πουλιόταν το πετρέλαιο κίνησης στις 30 Δεκεμβρίου, έφτασε να πωλείται στα 1,280 ευρώ ανά λίτρο στις 6 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δελτίο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η αυξημένη μέση πανελλαδική τιμή του ντίζελ φέρνει πλέον τη χώρα μας πάνω από τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 1,252 ευρώ ανά λίτρο. 

ΠΗΓΗ: Υπουργείο Οικονομίας, Sofokleousin.gr