Συνεχίζονται οι μαζικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και συστήματα μεταφοράς και αποθήκευσης, στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις σύνδεσης για έργα ισχύος πολλών MW, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι βεβαιώσεις παραγωγού, τις οποίες έχει εκδώσει η ΡΑΕ.

Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, γενικότερα, στις επενδύσεις του είδους, η κυβέρνηση κατήργησε, τον περασμένο Αύγουστο, την επετηρίδα για χορήγηση προσφοράς όρων σύνδεσης, παρέχοντας προτεραιότητα σε έργα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές επενδύσεις ή ενσωματώνουν μονάδες αποθήκευσης. Σε προτεραιότητα μπήκαν, επίσης, έργα με ισχύ άνω των 100 MW, τα οποία εγκαθίστανται σε ζώνες απολιγνιτοποίησης (Δυτ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη) ή σε απόσταση ως 30χιλ. από τα σύνορα της χώρας.

Ενδεικτικά, στη Θεσσαλία, μεγάλες εταιρείες του κλάδου, πρόκειται να επενδύσουν σε κολοσσιαίες μονάδες φωτοβολταϊκών, επιβαρύνοντας περαιτέρω την αγροτική γη.

700 MW από Archirodon

Άδεια για την κατασκευή φωτοβολταικών σταθμών, εγκατεστημένης ισχύος 700 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 630 MW έχει λάβει η Archirodon Enipeas, θυγατρική του γνωστού ομίλου Archirodon.

Πρόκειται για επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ καθώς πέραν των πάρκων προβλέπεται και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας. Η συστάδα φωτοβολταικών πάρκων προβλέπεται να αναπτυχθεί στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα του Δήμου Φαρσάλων.

395 MW από όμιλο Καράτζη 

Ένα επενδυτικό πλάνο ενίσχυσης της θέσης του στις ΑΠΕ προωθεί και ο όμιλος Καράτζη, το πρώτο μέρος του οποίου προβλέπει την ανάπτυξη τεσσάρων φωτοβολταικών σταθμών στην Θεσσαλία συνολικής ισχύος 395 MW. Πρόκειται για επένδυση 310 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος προέβη, πρόσφατα στην ίδρυση τριών θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV), για την υλοποίηση των επενδύσεων φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 1.000MW. Πρόκειται για τις «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1» «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 2» και «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 3», οι οποίες υπέβαλλαν εντός Οκτωβρίου αιτήματα χρηματοδότησης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ.

Z.H. thessaliaeconomy.gr