Σταθερά , το τελευταίο διάστημα, τα βήματα για την λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος Μεσοχώρας, στα ορεινά Τρίκαλα. Έργο το οποίο ανήκει στη ΔΕΗ, και είχε εγκαταλειφθεί, ημιτελές, παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 25 χρόνια.

Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που οι προσπάθειες για την ολοκλήρωση του σταθμού - η σημασία του οποίου για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας είναι σημαντική - γίνονται συντονισμένα.

Η νέα μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων υποβλήθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο εξοπλισμός του έργου συντηρείται και πάλι, ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αξία έχει, όμως, η δήλωση του Τρικαλινού υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ότι τον Ιούλιο του 2024 θα ξεκινήσει η έμφραξη του φράγματος. Από αυτή πρόκειται να γεννηθεί μια τεχνητή λίμνη απαράμιλλης ομορφιάς, καθώς θα απλώνεται στην καρδιά της Πίνδου.

Η λίμνη αναμένεται να ζωντανέψει τα χωριά της περιοχής καθώς θα αποτελέσει έναν νέο τουριστικό πόλο για τη Θεσσαλία.

Τέλος, είναι αισιόδοξο γεγονός, και θα πρέπει να τονισθεί, ότι το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας διαθέτει, για πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, διακομματική συναίνεση, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του έργου.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr