Νέα επιθετική άνοδο σημείωσαν χθες οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη καθώς οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εκτοξεύουν τη ζήτηση στα ύψη και επιτείνουν περαιτέρω την ενεργειακή κρίση.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας σημείωσαν άνοδο 11% φτάνοντας τα 244 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ είχε προηγηθεί άνοδός τους κατά 6,8% τη Δευτέρα. Οι τιμές τους είναι έτσι 11 φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, ενώ η κατάσταση είναι ανάλογη και στη Βρετανία, με τα αντίστοιχα συμβόλαια να σημειώνουν χθες άνοδο 16%. Αναμένεται, άλλωστε, τον Οκτώβριο να διπλασιαστεί σχεδόν το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα βρετανικά νοικοκυριά, καθώς το κόστος της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν επταπλασιάστηκε στη διάρκεια του περασμένου έτους.

Εντείνοντας την ανησυχία των Ευρωπαίων ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα χωρίς το ρωσικό αέριο, με περιορισμένους τους εναλλακτικούς ενεργειακούς πόρους και τις τιμές σε απαγορευτικά ύψη, ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, Gazprom, προειδοποίησε χθες πως «αν συνεχιστεί η τάση αυτή, οι τιμές είναι πιθανόν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα τον χειμώνα». Διευκρίνισε μάλιστα πως οι τιμές ενδέχεται να εκτοξευθούν τον χειμώνα έως και κατά 60%, καθώς εξακολουθούν να μειώνονται οι εξαγωγές της και η παραγωγή της εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στη Ρωσία οι δυτικές χώρες. Σημειωτέον ότι την άνοιξη οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είχαν εκτοξευθεί στην Ευρώπη στο ιστορικό ρεκόρ των 335 ευρώ η μεγαβατώρα. Εκτοτε έχουν υποχωρήσει, αλλά τα επίπεδα των 244 ευρώ στα οποία βρίσκονται από χθες είναι εξαιρετικά υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, όταν κυμαίνονταν μόνο στα 46 ευρώ.

Την ίδια ιλιγγιώδη άνοδο σημείωσαν και πάλι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ο καύσωνας και η ξηρασία έχουν ως αποτέλεσμα να υποχωρεί η στάθμη των υδάτων στους ποταμούς, στις λίμνες και στα κανάλια της Ευρώπης, εμποδίζοντας τη μεταφορά ενέργειας αλλά και την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Εφτασαν για πρώτη φορά τα 500 ευρώ η μεγαβατώρα και όλα δείχνουν πως ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Στη Γερμανία ειδικότερα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και 11%, στα 530,50 ευρώ η μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο Ενέργειας European Enegy Exchange AG. Πρόκειται για αύξηση 500% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους και οφείλεται κατά κύριο λόγο στη ραγδαία μείωση της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η κατάσταση στην αγορά διαμορφώνεται από την εντεινόμενη ανησυχία για το κατά πόσον θα παραχθεί επαρκής ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένη η παροχή φυσικού αερίου στη Γηραιά Ηπειρο. Η Gazprom έχει μειώσει τις προμήθειες του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 21 μόλις στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού μετά μια παρατεταμένη διαμάχη ανάμεσα στο Βερολίνο και στη Μόσχα γύρω από τις τουρμπίνες του αγωγού που είχαν μεταφερθεί στον Καναδά για επισκευή και συντήρηση. Οπως τόνισε χθες ο ρωσικός κολοσσός Gazprom στη σχετική ανακοίνωσή του, από τις αρχές του τρέχοντος έτους και έως χθες οι εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 36,2% στα 78,5 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί κατά 13,2% στα 274,8 δισ. κ.μ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Bloomberg