Για τρίτη φορά και στο πνεύμα της τριμερούς παραταξιακής "συμμαχίας", πρόκειται να γίνει αυτή την εβδομάδα η ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Επτά μήνες πριν από τις εκλογές των διοικητικών οργάνων του επιστημονικού φορέα των οικονομολόγων, το 7μελές Δ.Σ. του επιστημονικού φορέα των οικονομολόγων, θα ανασυγκροτηθεί καθώς το τιμόνι του Επιμελητηρίου θα πρέπει να το αναλάβει… άλλος πρόεδρος. Ο τρίτος κατά σειρά μετά τον Αιμίλιο Νταγιάννη της παράταξης της ΠΔΣΟ και τον Χρόνη Ισαακίδη της ΑΚΙΟΕ. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με την αρχική συμφωνία τουλάχιστον, η σκυτάλη θα περάσει στον εκπρόσωπο της ΔΗΚΙΟ, τον εκ Βόλου ορμώμενο οικονομολόγο Γιώργο Χρηστάκη.

Ήδη χθες ο Χρόνης Ισαακίδης υπέβαλε, ως όφειλε, με καθυστέρηση δύο μηνών, λόγω της υποψηφιότητας Νταγιάννη και Χρηστάκη στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, την παραίτησή του από την προεδρία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ανοίγοντας το δρόμο για την ανασύνθεση τους διοικητικού συμβουλίου. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας σε ειδική συνεδρίαση στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, η διοίκηση θα προχωρήσει σε ανακατανομή των αξιωμάτων.

 Θυμίζουμε πως το Δεκέμβριο του 2016 για να αρθεί η άτυπη μάχη των τριών παρατάξεων για την προεδρία μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές ζυμώσεις, προκρίθηκε η λύση των ισάριθμων προέδρων. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2017 είχαν έλθει σε συμφωνία πέντε μέλη του ΔΣ, να μοιράσουν την θητεία του προέδρου σε τρείς περιόδους, να έχουμε δηλαδή για κάθε έτος διαφορετικό πρόεδρο. Για 13 μήνες πρόεδρος ο Αιμίλιος Νταγιάννης, 9 μήνες ο Χρόνης Ισαακίδης και 12 μήνες ο Γιώργος Χρηστάκης, η στάση του οποίου επικρίθηκε τότε από τους συναδέλφους του, σε σημείο σήμερα να θεωρείται για τη ΔΗΚΙΟ Λάρισας "ξένο σώμα". Και αυτό γιατί όπως ήλθε σε συμφωνία με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ χωρίς να συνεννοηθεί με την παράταξη του. Πάντως ο κ. Χρηστάκης είχε διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρο του φορέα για λίγο διάστημα μετά την "παραίτηση" του Σπ. Βαλιώτη.

 Επί της ουσίας και ενώ υπολείπονται 7 μήνες για τη νέα εκλογική διαδικασία το βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος των οικονομολόγων θα είναι άλλος. Με δεδομένο ότι ο Βολιώτης Γ. Χρηστάκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε προσφάτως στην "Ε", είναι έτοιμος να αναλάβει καθήκοντα, έστω και αν η θέση του προέδρου απαιτεί συχνότερη παρουσία στην έδρα του Επιμελητηρίου, η προσεχής συνεδρίαση της διοίκησης των οικονομολόγων θα οδηγήσει σε αναμενόμενες και προαποφασισμένες "καραμπόλες". Εκτός και αν υπάρξουν εκπλήξεις…

 Θυμίζουμε πως την τωρινή διοίκηση του Επιμελητηρίου συγκροτούν οι Χρόνης Ισσακίδης (πρόεδρος από την παράταξη της ΑΚΙΟΕ), Αιμίλιος Νταγιάννης (αντιπρόεδρος από την ΠΔΣΟ), Γιώργος Χρηστάκης (γραμματέας από τη ΔΗΚΙΟ),ο Οικονομικός επόπτης Νικόλαος Κίσσας (από την ΠΟΦΕΕ) και μέλη ο Βασίλειος Πιτσίλκας (από την ΠΔΣΟ), ο Ευάγγελος Αναγνωστόπουλος και ο Ηλίας Κοτσιμπογεώργος ( από τη ΔΗΚΙΟ). Επισημαίνουμε πως στις εκλογές του 2016 η ΔΗΚΙΟ για το ΔΣ κέρδισε 3 έδρες με 590 ψήφους, η ΠΔΣΟ 2 έδρες με 546 ψήφους, η ΠΟΦΕΕ 1 έδρα με 194 ψήφους και η ΑΚΙΟΕ 1 έδρα με 190 ψήφους.

Αιχμηρή η παραίτηση

Στο μεταξύ την αποτίμηση του έργου του και με επισημάνσεις στις αγκυλώσεις που στερούν την αναβάθμιση του επιστημονικού ρόλου του οικονομικού Επιμελητηρίου, κάνει στην επιστολή παραίτησής του ο Χρ, Ισαακίδης.

"Στο πλαίσιο της απόφασης της συγκρότησης του προεδρείου του 7ου ΠΤ του Ο.Ε.Ε., τονίζει, υποβάλλω την παραίτηση μου από πρόεδρος της Διοίκησης. Πιστεύω ότι συνέβαλα από την μεριά μου τόσο σαν πρόεδρος όσο και σαν απλό μέλος πάνω από 20 χρόνια τώρα στην αναβάθμιση του ρόλου του Τοπικού Περιφερειακού Τμήματος. Δυστυχώς όμως σε σχέση με τον επιστημονικό αλλά και τον διεκδικητικό ρόλο του ΟΕΕ είμαστε πάρα πολύ πίσω από τις ανάγκες και τις επιθυμίες των συναδέλφων. Αυτό κατά την άποψη μου οφείλεται στις αγκυλώσεις και τις εξαρτήσεις των παρατάξεων σε κεντρικό επίπεδο που δεν βλέπουν έναν τέτοιο ρόλο στο ΟΕΕ. Επίσης οφείλεται στις οργανωμένες συντεχνίες μέσα στον χώρο μας που στο όνομα των δικών τους προνομίων βάζουν τροχοπέδη σε θετικές εξελίξεις για τους Έλληνες Οικονομολόγους. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μέλη του Δ.Σ. που πραγματικά με στήριξαν στην διάρκεια της προεδρίας μου. Ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία και στο νέο προεδρείο".

Γιώργος Νούλης Ελευθερία