Με ανοδικούς ρυθμούς κινείται η κατανάλωση κρέατος στην Ελλάδα, με το χοιρινό να είναι πρώτο σε κατά κεφαλήν κατανάλωση, φτάνοντας τα 26kg, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Ελευθέριος Γίτσας, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ίδρυση Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διεπαγγελματικών Κρέατος και την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας Ινστιτούτου Κρέατος & Αειφόρου Ανάπτυξης.

ΣΤΑ 20KG ΜΟΣΧΑΡΙ & ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

Αναλυτικότερα, η κατά κεφαλήν κατανάλωση μοσχαριού στην Ελλάδα φτάνει τα 20kg, ενώ στα ίδια επίπεδα κινείται και το κοτόπουλο, με τις κατηγορίες να διατηρούν τη δυναμική τους. Αυξημένη είναι η κατά κεφαλήν κατανάλωση αρνιού, που από 4,7kg έχει φτάσει τα 9kg, ενώ η τάση, όπως είπε, είναι να ανέβει κι άλλο το επόμενο διάστημα.

ΠΡΩΤΗ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ Η ΓΑΛΛΙΑ

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, τόνισε ότι η εγχώρια παραγωγή καλύπτει το 36% της κατανάλωσης, ενώ το 50% της συνολικής κατανάλωσης από εγχώρια παραγωγή είναι το ποσοστό που απαιτείται για να έχει μια χώρα επισιτιστική ασφάλεια. Ειδικότερα, η Ελλάδα εισάγει συνολικά 50 χιλ. τόνους βόειο, εκ των οποίων οι 40 χιλ. τόνοι είναι από την Γαλλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΟΚ, από εισαγωγές προέρχονται το 72% της κατανάλωσης βόειου κρέατος (115 χιλ. τόνοι σε ετήσια βάση), το 75% της κατανάλωσης χοιρινού (208 χιλ. τόνοι) και το 11% σε αιγοπρόβειο κρέας (6 χιλ. τόνοι).

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η Ελλάδα μπορεί να υποκαταστήσει εισαγωγές κρέατος αξίας €500 εκατ. εντός τριετίας, εφόσον αυξήσει την εθνική παραγωγή, δίνοντας προτεραιότητα στην αιγοπροβατοτροφία και μετά τη βοοτροφία και τη χοιροτροφία. Στους τρεις τομείς, η χώρα μας έχει σήμερα αυτάρκεια 36%, που μπορεί να αυξηθεί στο 50% με τις κατάλληλες πολιτικές.

FnB Daily