Προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Θεσσαλίας προσδίδουν οι μεγάλες ξένες κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίζονται στον τόπο μας.

Μετά το Χολυγουντιανό «Born to be murdered» που γυρίστηκε σε Τρίκαλα, Καλαμπάκα και αλλού το 2019 για λογαριασμό του Netflix, μια μεγάλη Ισπανική παραγωγή έρχεται τον Σεπτέμβριο στο Πήλιο στην οποία μάλιστα συμμετέχει και Ελληνική εταιρεία. Όλα αυτά χάρη στα ισχυρά οικονομικά κίνητρα που παρέχει πλέον η χώρα μας για την δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, στο Πήλιο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τρίκερι πρόκειται να γυριστεί Αγγλόφωνο ρομαντικό θρίλερ “Haunted Heart” με σκηνοθέτη τον βραβευμένο Ισπανό Φερνάντο Τρουέμπα, ο οποίος το 1994 κέρδισε βραβείο Όσκαρ με την ταινία Belle Epoque.

Συμπαραγωγοί του έργου είναι η Ισπανική Atlantica Films και η Ελληνική Blonde, ενώ η παραγωγή υποστηρίζεται μεταξύ άλλων και από το Ισπανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Ρόλο πρωταγωνιστή θα έχει ο ηθοποιός Μάτ Ντίλον καθώς και οι Αίντα Φόλκ και Χουάν Ουρέγκο. Στην ταινία θα συμμετέχουν σε μικρούς ρόλους Έλληνες ηθοποιοί και κομπάρσοι οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν ήδη επιλεγεί.

Η λειτουργία του cash rebate, αποτέλεσε ένα αποφασιστικό βήμα στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω της παραγωγής ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, ντοκιμαντέρ, κινουμένων σχεδίων και ψηφιακών παιχνιδιών στην Ελλάδα.  

Το ανώτατο ποσό κρατικής ενίσχυσης (cash rebate) που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο του είδους είναι 12.000.000€. Επιπλέον, το cash rebate μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για τους παραγωγούς προκειμένου να δανειοδοτηθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών. Η χρηματοδότηση της επιχορήγησης εξασφαλίστηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο δεσμεύονται €50.000.000 ετησίως. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι από τον Απρίλιο 2018 έως τον Ιούλιο 2022 έχουν εγκριθεί 257 αιτήσεις για τη χρηματοδότηση έργων (εκ των οποίων 109 είναι διεθνείς και 148 ελληνικές παραγωγές), ενώ το ύψος των επενδεδυμένων κεφαλαίων στη χώρα μας ανέρχεται στα 447 εκ. ευρώ. 

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr

* Η φωτογραφία είναι από γυρίσματα ταινίας στη Μήλο