"Στην Microsoft δόθηκαν σταθερά φορολογικά κίνητρα, όπως σταθερή χαμηλή φορολογία για πολλά χρόνια. Επίσης, μέσω του συγκεκριμένου Data Center, θα υπάρχει μεγάλο όφελος για τις επιχειρήσεις στη χώρα μας, καθώς θα μειωθεί το κόστος διατήρησης των δεδομένων", σημειώνουν πηγές με γνώση του deal μεταξύ κυβέρνησης -Microsoft για τη δημιουργία Data Center στη χώρα μας, μια επένδυση που μπορεί ν'αγγίξει το €1 δισ..

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως, "δεν μπορούν να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, καθώς έχει υπογραφεί ρήτρα εμπιστευτικότητας μεταξύ των μερών", ενώ προσθέτουν πως "στόχος είναι να λειτουργήσει το κέντρο έως το 2023". 

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, υπογράμμισαν τη σημασία της επένδυσης του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως, " η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center αυτομάτως αναβαθμίζει τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό και για την Ελλάδα συνεπάγεται και μια ποιοτική προστιθέμενη αξία πέρα από τις θέσεις εργασίας, η οποία ξεπερνά το €1 δισ., με βάση εμπειρία από άλλες χώρες."

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι, "θα βοηθήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας", προσθέτοντας πως "μέσα στα Data Centers τρέχει η ψηφιακή οικονομία μιας περιοχής.

Πριν ανακοινωθεί η επένδυση, η κυβέρνηση φρόντισε να εκσυγχρονίσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για επενδύσεις τέτοιου βεληνεκούς. Σίγουρα το πιο φιλικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε, συνέβαλε στην απόφαση της εταιρείας να επενδύσει στη χώρα μας", σημειώνουν πηγές με γνώσεις του θέματος.

Στην ουσία η εταιρεία θα εγκαταστήσει - κατά πάσα πιθανότητα στο Μαρούσι - ένα data center , το οποίο θα τρέχει την ψηφιακή οικονομία της περιφέρειας των δραστηριοτήτων της Microsoft και θα χρησιμοποιεί cloud.

Νικόλας Ταμπακόπουλος BnB