Στην προβλήτα 1, του λιμανιού του Βόλου, μεταφέρονται τα νεκρά ψάρια από τη θάλασσα του Παγασητικού και το ρέμα του Ξηριά όπου φορτώνονται σε κοντέϊνερ. Από εκεί οδηγούνται στην Βιομηχανική περιοχή Λάρισας, στην εταιρεία ΛΑΒΥΣ, για καύση. Οι τεράστιες ποσότητες των ψαριών που έχουν ξεβραστεί τελευταία στις ακτές της Μαγνησίας, προέρχονται από το στράγγισμα της Κάρλας και δεν μπορούν να επιβιώσουν στη θάλασσα λόγω της αλατότητας του νερού.

H ΛΑΒΥΣ ΑΒΕΕ ιδρύθηκε το 1981 και για πάνω από 35 χρόνια παρέχει υπηρεσίες συνολικής διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων. Η εταιρεία διαθέτει δύο ξεχωριστές γραμμές παραγωγής για την επεξεργασία- αδρανοποίηση ζωικών υποπροϊόντων. Στις εγκαταστάσεις της παράγονται οστεοκρεατάλευρα, πτηνάλευρα, πτεράλευρα και ζωικά λίπη που προορίζονται ως πρώτες ύλες στην παραγωγή τροφών ζώων συντροφιάς, λιπασμάτων, ζωοτροφών και ανακυκλώσιμων πηγών ενέργειας (βιοντίζελ, βιοαέριο).

Από το 2017 στο μετοχικό σχήμα της ΛΑΒΥΣ ΑΒΕΕ, συμμετέχει ο πολυεθνικός όμιλος Sapi Spa που αποτελεί τον τρίτο από πλευράς μεγέθους όμιλο διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων παγκοσμίως, διαθέτοντας τριάντα εγκαταστάσεις επεξεργασίας σε χώρες όπως η Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βραζιλία, Χιλή, Μεξικό και Νέα Ζηλανδία. Όλες οι παραπάνω εγκαταστάσεις επεξεργάζονται ετησίως 2.000.000 τόνους υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης και απασχολούν 2.000 ανθρώπους.

Κώστας Τόλης thessaliaeconomy.gr